Trend

Szép álmokat!

Ha már nem vagy kezdõ patchwork-készítõ, hozzáfoghatsz egy komolyabb takaró elkészítéséhez is. Ha még életedben nem csináltál ilyet, látogass el Patchworkiskolánkba! Nézd meg a képet: ugye, milyen egyszerû és mégis egyedi? Nagyon szépeket lehet álmodni a gyerekszobában egy ilyen vidám takaró alatt!

Hozzávalók:

– Ehhez a 130×170 cm-es méretű takaróhoz 48 darab 20×20 cm-es piros-fehér színű textilkocka szükséges.

– A minta szerint válogassunk piros-fehér (kisfiúknak inkább kék-fehér) színű textileket, méghozzá úgy, hogy a takaró egyik felében a fehér, a másik 24 kockában inkább a piros szín domináljon.

– Egyszínű piros (vagy kék) vászonanyag kell a takaró szegéséhez és a hátlapjához is. 140 cm széles anyagból kb. 2 méter elegendő, de ha díszpárnára is vágysz, több anyag kell. (Ez esetben szükség lesz fehér és piros – vagy kék – gombokra is a díszítéshez.)

– Bélésanyag: kb. 130 x 170 cm.

– Ferdepánt: kb. 6 méter (alapszínekben a nagyobb méteráru és kézimunka szaküzletekben készen is kapható).

Tipp:

Nem baj, ha kicsivel több mintás vagy csíkos anyagot vásárolunk, hiszen ha kedvünk tartja, a képen látható díszpárnát is elkészíthetjük, marad elég anyag a díszítésükre.

Elkészítés:

– Előbb az első hat kockát varrjuk össze, mintha sálat készítenénk: egy-egy darabot fordítsunk a színére, majd tegyük a gép alá. (az első néhány centimétert kettes öltésnagysággal varrjuk, majd váltsunk 3-asra, és a végén ismét 2-esre, nehogy kibomoljon a varrás!). Ha összevarrtuk mind a hat kockát, jöhet a következő hat. Amikor mind a nyolc „sál” elkészült, a hátoldalon vasaljuk le egy oldalra a varrásokat. Ezekből a csíkokból kell összevarrnunk a takarót. Vigyázzunk, nehogy a kockák passzoljanak egymáshoz! Ha elkészült a takaró, a hátoldalán ismét vasaljuk le a varrásokat.

– Mérjük meg a takaró szélességét (kb. egy méter), vágjunk ki két 12 cm széles piros (vagy kék) csíkot, és ezeket varrjuk a takaró alsó és felső végére. Mérjük le a takaró teljes hosszát (kb. 180-185 cm), vágjunk ki két, ugyancsak 12 cm széles csíkot, s ezeket varrjuk rá a takaróra hosszában. A csíkok varrását is vasaljuk le.

– Szabjuk ki a takaró hátlapját, fektessük rá a bélésanyagot és a kész előlapot. Igazítsuk egymáshoz, és tűzzük őket össze nagyméretű biztosítótűkkel, középről kiindulva. Munkánk eredménye úgy lesz tartós, ha kézzel (vagy ha ügyesek vagyunk, a varrógép legnagyobb öltésével) minden négyzet varrásvonalánál összevarrjuk (lesteppeljük) a három anyagot (ez a qilttechnika). Ha kész, a széleket passzítsuk egymáshoz, és cikcakköltéssel varrjuk össze, majd szegjük be körbe a takarót keskeny ferdepánttal. (Ha nem akarunk szegőpántot használni, úgy rakjuk össze a „szendvicset”, hogy a rétegek körbevarrása után ki tudjuk fordítani a takarót a színére. A nyílást a negyedik oldalon kézzel varrjuk össze.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top