Trend

A zárszerkezetek titkai

A zárakat, kilincseket nem csak akkor érdemes cserélni, ha egy elveszett kulcs, egy megkopott alkatrész rákényszerít arra. Kevés munkával széppé, korszerûvé tehetõ a régi megunt nyílászárónk.

A kilincs cseréje

A kilincset általában egy csapszeg, vagy egy apró csavar tartja. Ez utóbbi esetben ezt egyszerűen ki lehet hajtani, ám a csapszeg eltávolítása sem ördöngös feladat: egy másik hasonló átmérőjű szeggel egyszerűen ki kell ütni a helyéről. A munka megkezdése előtt az ajtót ki kell támasztani, hiszen a kilincs leszerelése után becsapódó ajtót később csak nagy üggyel-bajjal tudjuk majd kinyitni.

A kilincscímer cseréje

A kilincs eltávolítása után lehet leszerelni a címert (a kilincs mögötti fedőlap), melyet általában néhány csavar rögzít. Ha a csavar hornyát (vájatát) festék tömíti el, csavarhúzó segítségével azt óvatosan kiütögethetjük onnan. Ha ez nem sikerül, akkor ki kell fúrni a helyéről.

Az új kilincs vásárlásakor célszerű magunkkal vinni a régit, hiszen a rajtalévő furatoknak, a zár helyének pontosan meg kell egyeznie. Az új címer felszerelésekor előfordulhat, hogy az ajtóban a csavar furata kitágult. Ekkor fúróval továbbszélesítjük az üreget, majd megfelelő méretű, ragasztóval bekent fatiplit helyezünk a furatba, és a ragasztó kötése után méretre vágjuk.

A hengerzár cseréje

Az ajtó javításakor az öregebb zárat akkor is érdemes a kicserélni, ha annak még semmi baja, hiszen a felújított ajtót később kár lenne bolygatni. Mielőtt új hengerzárat vásárolnánk, ismerni kell annak méretét (szélességét), hiszen a címer síkjából kiálló betét nem csak csúnya, hanem a betörők fantáziáját is megmozgatja. A kiszerelést a záróretesz (kulcslyuk) alatti csavar eltávolításával kezdjük, majd helyezzük a kulcsot a zárba. Fordítsuk el körülbelül 45 fokban, és ha szerencsénk van, most már ki tudjuk húzni a helyéről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top