Trend

Ajtótrükkök

Ugye téged is zavar, ha az ajtó nyikorog, szorul, nem lehet becsukni, vagy hasonló gonddal kell szembenézned, használatakor. Hogy ezt a sok kellemetlenséget elkerüld, néhány ötlettel gazdagítunk, mit tegyél ilyenkor.
  • Ha az ajtó nem akar nyitva maradni, elllenőrizzük a zsanérokat: valamelyik elmozdulhatott, vagy meglazulhatott egy tartócsavar. Mi a teendő? A zsanért helyezzük vissza eredeti helyzetébe, és húzzuk meg a csavarokat. Ha nem lehet megszorítani a csavart, mert kitágult a lyuk, akkor ragasszunk bele egy vékony fadarabot, majd tekerjük be jó erősen a csavart.
  • A becsapódások zaját elnyeli az ajtókeretre ragasztott habszivacs. Természetesen oda helyezzük ezt, ahol az ajtó a keretnek ütközik. E célra jól megfelelnek az öntapadó habszivacs tömítőszalagok, s általában egy-egy rövidebb darab is elegendő belőlük a keret felső és alsó részén. Vékony parafa lappal vagy bőrcsíkkal is próbálkozhatunk, talán a látvány is szebb.
  • Gyakran a fal vagy az ajtó nyílásának irányába helyezett bútorok akadályozzák az ajtó biztonságos, zajtalan kinyílását. A becsapódást úgy kerülhetjük el, hogy gumi ajtóütközőt csavarozunk a padlóba.
  • Íme, egy egyszerűen elkészíthető ütköző a gyerekszobába: tegyünk gumilabdát egy zokniba vagy harisnyába, és belülről akasszuk felaz ajtókilincsre.
  • Sok konyhaszekrényen olyan zsanérok vannak, amelyek maguktól behúzzák a szekrényajtót. A becsapódás zaja szilikongumi ütközőkkel csökkenthető.
  • Nyomjunk két kis adag – ceruzaradír nagyságú – tömítőpasztát az ajtók belső felére, a felső és alsó sarkuk közelébe, majd tapasszunk a szekrényvázra ragasztószalagot ott, ahol a tömítőpaszta hozzá fog érni. A ragasztószalagcsíkokat kenjük be vékonyan vazelinnel, nehogy az ajtó becsukódásakor odaragadjon a tömítő. Távtartó gyanánt erősítsünk fel egy 3 mm vastag kartonpapírt a szekrényre, valahová a ragasztószalagok közé. Csukd be az ajtót, a tömítőpasztát hagyd másnapig száradni, majd távolítsd el a ragasztószalagot és a kartonpapírt.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top