Trend

Figyeld a röptét!

Angliában a XIX. század óta foglalkoznak madármegfigyeléssel. Magyarországon is jó néhány amatõr természetbúvárt érdekelnek a madarak, hobbijuk egyben hasznos is, hiszen nagy segítségére van a hazai ornitológia tudománynak és a természetvédelemnek egyaránt.

Herman Ottó és egy kis történelem

Neves természettudósunk Herman Ottó nagy becsben tartotta a madármegfigyelőket, a Madártani Intézet külső munkatársainak tekintette őket. Rendszeres kapcsolatban állt velük már 1899-től. A múlt század hetvenes éveiben Berecz Péter irányította a Magyar Madártani Egyesületet, melynek nevét 1974-ben Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületre változtatták. Szükséges lépés volt ez, hiszen egyre több faj – különböző okok miatt – veszélyeztetetté vált.

Kik azok a madárfigyelők?

A madármegfigyelő egyedül végzi tevékenységét, de csöppet sem magányos. Társaival rendszeresen megoszthatja élményeit találkozókon, sőt valódi riadóláncok alakultak arra, hogyan értesítsék egymást egy-egy ritka kedvenc fölbukkanásáról. Legfontosabb céljuk, hogy már röptéről felismerjék a madarakat, valamint az, hogy megfigyeljék azok életmódját, és segítsék a szakembereket abban, hogy megóvják a levegő urait a kipusztulástól. Leggyakrabban a férfiak hobbija a madármegfigyelés, de sok természetszerető hölgy is elkíséri párját ezekre az utakra.

Gyerektáborok

Ha a gyermeked, vagy ismerősöd gyerkőce érdeklődik a madarak, a természet iránt, nyári szünetben szívesen látják őket például a Kiskunsági Nemzeti Park Fehértói Madárrezervátumában, az ornitológiai táborban, vagy a balassagyarmatiak madárfigyelő táborában.

Az előbbiről Lovász Péter ad bővebb felvilágosítást a 06-62-442-094-es telefonon, az utóbbiról Szilágyi Attila, akit a 06-30/9-636-310-es számon érhetnek el az érdeklődők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top