Trend

Gondatlanságból elkövetett autóölés

Nálunk az autós kultúra még gyerekcipõben jár - ez azon mérhetõ le a legjobban, hogy nem vesszük komolyan az olajcserét. Egy amerikai weboldal közérthetõ formában leírja, miért is fontos ez.

Amit az olaj tesz

Ez a mézszínű folyadék, amely szinte világít a napfényben, amint a motorba töltjük, ugyanannak a fekete trutyinak a finomított változata, amit oly nehéz lemosni az elsüllyedt tartályhajók közelében vízre szálló tengeri madarakról. Annyit általában tudunk erről a folyadékról, hogy a motor alkatrészeit csúszósan tartja, és nem engedi, hogy azok fémesen összedörzsölődjenek, így kopjanak. A modern, adalékolt motorolaj feloldja a lerakódásokat, a keringő szennyeződéseket lebegésben tartja, csökkenti a belső korróziót, és hűti a motort. Ilyen sok feladat ellátásának azonban ára van: a motorolaj kezdeti szépsége és későbbi használhatósága igencsak rövid ideig tart.

Vajon mennyire fontos?

A legtöbb autó motorjának háromfajta folyadékra van szüksége: benzinre, olajra, hűtővízre. Ezek közül a benzin a legkevésbé lényeges, nélküle a motort csupán csak beindítani nem lehet.

A hűtővíz már valamivel több gondot okoz. Ha üres a hűtő, attól még el tudunk indulni az autóval. Amikor a túlmelegedés miatt közeledik a motor pusztulásának a pillanata, a műszerfalon lévő mutatós kijelző vagy figyelmeztető lámpácska általában kellő időben jelt ad a bajról, amit csak a legelfoglaltabb vezetők nem szoktak észrevenni. A túlságosan sokáig használt hűtőfolyadék okozta hibák általában elfogadható összegért kijavíthatók. A három közül messze az olaj a legfontosabb. Ha olaj nélkül járatunk egy motort, ez két, szinte szemvillanás alatt lezajló jelenséghez vezet: kigyullad egy piros lámpa a műszerfalon, majd szinte ugyanabban a pillanatban teljesen tönkremegy a motor. Az elöregedett olaj ugyanolyan, mintha nem lenne olaj a motorban, az erőforrás így is, úgy is teljesen használhatatlanná válik, csak utóbbi esetben a folyamat valamivel lassabb és piros lámpácska se gyullad ki közben.

Miért kell lecserélni?

Az olajcsere két okból is szükséges: az olaj elpiszkolódik, az adalékok pedig tönkremennek benne. Még a legkisebb szennyeződések is a frászt hozzák a mérnökökre, ennélfogva még az érzéketlenebb típusú autósnak is illik legalább egy kicsit tartania az olajban keringő piszoktól. Az elégetett üzemanyag gázai feloldódnak az olajban. Ezekkel keveredik némi oxigén, miáltal veszélyes savak jönnek létre. Por és egyéb szilárd részecskék jutnak bele. Benzin és víz hígítja. Az adalékok elveszítik az ütőerejüket. Csökken a viszkozitás (tehát hígabb lesz). Olajsár keletkezik.

Figyeljünk oda!

Amint az a fenti kiragadott részletből is látható, az olajcsere legalább olyan fontos az autónak, mint a víz az embernek – a mechanika szinte semennyit se bír ki nélküle, és ha az olaj szennyezett, a motor garantáltan tönkremegy. A weboldal legalább ennyire érthetően leírja azt is, milyen gyakran kell olajat cserélni, és milyen minőségű olajat érdemes vásárolni – ezek ugyanis korántsem olyan lényegtelen kérdések, hogy válaszként elég legyen csupán annyi: akkor amikor, és amilyet a kezelési útmutató javasol.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top