Trend

Az Origami története

Az ’origami’ szó japán eredetû, papírhajtogatást jelent. Egyes feltételezések szerint Kínából vagy Koreából került át Japánba, de nincs egyértelmû bizonyíték arra, hogy az origami honnan is származik. Az elsõ feljegyzések az 1600-as évek végérõl származnak. Japánban kezdetben vallási szertartásokhoz használták.

Az origami

Az ősi figurák „kézről kézre” terjedtek: a szülők tanították a hajtogatás módját gyermekeiknek. Ennek során a hajtogatások egyszerűsödtek, és kialakultak bizonyos hajtogatási alaptípusok. Japánban a mai napig használnak papírdekorációt az oltárok díszítésére, ezek között igen gyakoriak a kusudamák, a színes papírgömbök.Az origami félig játék, félig művészet, amely fejleszti a térbeli látás képességét és a kézügyességet. A profi hajtogatókkal szemben ma is alapkövetelmény, hogy az elkészült darab formailag tökéletesen pontos legyen. Akik erre törekszenek, rájönnek, hogy ez nem akadályokat jelent, hanem éppen ellenkezőleg, elindítják a képzeletet.

Néhány ötlet, hogy honnan szerezzünk be hajtogatási mintákat:

  • Havonta jelenik meg az Origami című színes magazin. Beszerezhető az újságárusoknál, ára 298 Ft.
  • A Szalay Könyvkiadó színvonalas Origamisuli kiadványaiból válogathatunk a könyvesboltokban. Ugyanez a kiadó kínál CD-t „Virtuális origami” címmel, amely igazán nagy segítséget jelenthet a nem túl gyakorlott hajtogatók számára. Több, mint 200 modellt hajtogat meg lépésről lépésre egy virtuális kézpár. Megrendelhető: szalay@mail.matav.hu, vagy 5310 Kisújszállás, Pf. 108., esetleg az 59/322-555 telefonszámon.
  • Keresgélhetünk az Interneten is. Információt találhatunk rendezvényekről, origami körök munkájáról is. Csak egyetlen példa: Hajdu online
  • Magyar Origami Kör 6001 Kecskemét Pf. 60.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top