Trend

Beatles

A liverpooli banda 1959-ben alakult, templomi kórustagok, iskolatársak és gyerekkori barátok részvételével. A kezdetekben The Silver Beatles néven futó együttes a nyugat-németországi Hamburgba szerzõdött, ahol egész éjszakás mûsorokat adtak különbözõ lecsúszott klubban.

Indulnak

A Beatles első tagnévsora: John Lennon – gitár, ének; Paul McCartney – gitár, ének; George Harrison – gitár, ének; Stuart Sutcliffe – basszusgitár; Pete Best – dob. 1962-ben visszatértek Angliába, hogy aztán a klubok tulajdonosaiból teljes megdöbbenést váltsanak ki sikerükkel. Rajongóik egyre féktelenebbekké váltak, a sajtó pedig cikkezni kezdett Liverpoolról, mint a „beat” zene színteréről. Az azóta lebontott Cavern klubban játszottak, itt fedezte fel őket Brian Epstein, egy lemezüzlet tulajdonosa. Ő lett az első menedzserük, ő találta ki az együttes jellegzetes megjelenését: a színpadon viseljenek zakót, gomba frizurával.

Tagcserék

Időközben Sutcliffe, a basszusgitáros meghal agytumorban. Posztját Paul McCartney veszi át, a dobosét pedig Ringo Starr. Londonban, 1962-ben a Parlophone és vezetője, George Martin producer veszi gondozásába a hamburgi lemezcégtől kikért csapatot. Ebben az évben elkészül első kislemezük Love Me Do címmel, majd ezt követi a Please, Please Me, ami az angol listák első helyére kerül.

A csúcson

1963-ban megjelentek első nagylemezeik: a Please, Please Me és a With The Beatles. ’64-től már Amerika és az egész világ a „Beatlemania”-tól zeng. Ez volt az az év, amikor a toplista első helyén 5 Beatles-dal szerepelt. Innentől kezdve minden évben egy, de inkább több nagylemezzel rukkoltak ki, ráadásul kevés kivétellel mindegyik listavezető felvétel lett (pl. A Hard Day’s Night – 1964, Help! – 1965, Yellow Submarine – 1968, Let It Be – 1970 stb.).

Elismerés

Az együttes munkásságáról és mindennapjairól több film (Help, A Hard Day’s Night) és egy rajzfilm (Yellow Submarine) is készült, tehetségüket elismerve Wilson, akkori munkáspárti miniszterelnök javaslatára pedig lovagi címet kaptak a királynőtől. ’68 környékén a tagok között fokozatosan romlani kezdett a viszony. Lennon és McCartney megházasodtak, külön utakat kezdtek járni, mindketten saját lemezükön dolgoztak. Időközben az amerikai fiatalokat már Woodstock érdekli legjobban, és ezzel a Beatles is tisztában van.

Utolsó két albumuk, az Abbey Road (1969.) és a Let It Be (1970.) megjelenése után a hangulat és a helyzet már tarthatatlanná vált, az együttes 1970-ben feloszlik.

Legenda

A rajongók leghőbb álma, a csapat esetleges újraegyesítése ért véget 1980. december 8-án, mikor John Lennont lelőtték. Ekkor a Beatles végleg legendává vált.

Tagjai az együttes feloszlása óta is minden évben jelentettek meg nagylemezt antológia vagy sosem hallott koncertfelvétel formájában, és mind a mai napig rengeteg a kiadatlan daluk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top