Trend

Homokozó

Sok család épp a gyerekek kedvéért költözik kertes házba, de hamar kiderül, az unatkozó csemete a legelszántabb kártevõket megszégyenítõ gyorsasággal végez a gyeppel, és a virágágyak lakóival. A megoldás: egy homokozó, házilag elkészítve.

A keret

  • Elsőként a homokozó oldalát alakítjuk ki. Gyerekenként egy négyzetméternyi játéktérrel számoljunk. Tehát két gyereknél 2 négyzetméternyi terület a megfelelő.
  • A pallódeszkákat a homokozó széleinek megfelelő hosszúságúra vágjuk, és a felületét mindkét oldalon simára gyaluljuk. Majd négy, háromszög keresztmetszetű, 120 centiméter hosszú oszlopot vágunk – ezek lesznek a keret sarkai. Ezeket a pallókat a sarkokra erősítjük fel, úgy, hogy az oldalmagasság 70 centiméter legyen.
  • Végül – hogy a későbbi baleseteket elkerüljük – az éleket lekerekítjük (csiszoljuk, vagy gyaluljuk), és az egészet favédő anyaggal (festék, pác stb.) kezeljük.

    Homokozó alaprajza

    A homokozó alapja

    Amikor a keret kész, ennek megfelelő oldalhosszúságú, negyven centiméter mély gödröt ásunk, és az oszlopok keretből kiálló, félméteres részét a földbe verjük. Amennyiben a talaj nagyon kötött a sarokoszlopokat érdemes inkább leásni, a gödör alját pedig kis méretű téglával rakjuk ki. Erre azért van szükség, hogy a föld és a homok az évek alatt se keveredjen össze. A gondosabbak a kereskedelemben kapható előre kikevert malterba is ágyazhatják az alapot. Ekkor már csak az ülődeszka felcsavarozása és a fedél elkészítése van hátra. Ez utóbbit deszkából vagy fóliából érdemes legyártani, különben heteken belül az összes környékbeli macska gyermekünk vadonatúj játékaiban végezheti majd a dolgát.

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top