Trend

A Világörökség

A mûemlékek - bár lehetnek magántulajdonban - egy adott ország kultúrájának részét képezik. Azok a kulturális és természeti értékek, melyek különös jelentõségûek az emberiség egésze szempontjából, felkerülhetnek az UNESCO Világörökség-listára. Jó lenne, ha – a névhez hûen - hosszú idõre valódi örökségévé válnának a Földnek, az emberiségnek.

A lista

Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO égisze alatt 1974-ben jött létre a világörökség megőrzését célzó egyezmény, melyet hazánk is aláírt. A listára jelölést bármely tagállam javasolhatja. A végrehajtó szervezet évente egyszer ülésezik (legutóbb a marokkói Marrakeshben), amikor szigorú követelményei és több független tudományos testület véleménye alapján dönt a javasoltakról. Jelenleg több mint hatszáz építmény és természeti táj van a Világörökség lajstromán, melyen szerepelni nem csupán a hírverés szempontjából előnyös. A szervezet ugyanis tervekkel, jelentésekkel, segélyekkel – veszélyeztetett emlék esetén -, akár nemzetközi segítségnyújtással is támogathat.

Örök értékeink

A Világörökség kulturális értékei között szerepel a londoni, a krakkói, a párizsi, a barcelonai,

a velencei és számtalan egyéb történelmi belváros, az Akropolisz, az egyiptomi piramisok, Stonehenge, a Tadzs Mahal, a kínai nagy fal mellet az auschwitzi koncentrációs tábor is, utóbbi nem építészeti értékei, hanem történelmi szerepe miatt.

Magyar örökségek

A Magyar Köztársaság hat helyszínnel képviselteti magát az előkelő listán: a budai várnegyed és Duna-part, Hollókő faluja és vára 1987 óta, a Szlovákiával közös aggteleki cseppkőbarlang 1995 óta, a pannonhalmi bencés főapátság 1996 óta, a Hortobágyi Nemzeti Park 1999 óta, a pécsi ókeresztény temető pedig néhány hónapja szerepel a kiemelt értékek között. A történelmi Magyarország területén találhatóak közül Besztercebánya városa, Szepesvár vára és környéke (mindkettő Szlovákia), valamint Berethalom erődtemploma (Románia) is a listára került.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top