Trend

Új felfedezések régi helyeken

Eldugott, sokak számára ismeretlen helyeken is találhatunk régi értékeket. Elõfordulhat, hogy csupán jól körül kell néznünk, és a már ismert helyeken fedezünk fel újdonságokat, ráadásul olyanokat, amelyek már réges-rég a szemünk elõtt voltak. Megéri az élmény.

Kis falu nagy értékekkel

Buják egyik fő ismertetőjele, – a népviselet, a várrom és az üdülőn kívül – a Kálvária-hegy. A Kálvária, a közel 20 km-re lévő apci Somlyó-hegy tetejéről is szabad szemmel felismerhető, hiszen a falu fölé – festői környezetet teremtve maga körül – magasodik ez a szabálytalan építmény, ami klasszicista stílusban épült 1820 tájékán. Mivel a falu legmagasabb pontján áll, így ha Buják felé közeledünk, már a Kisbágyon feletti dombtetőn ívelő útról is szinte vonzza az ember tekintetét.

A Kálvária históriája

A bujáki hagyomány szerint a Kálvária, az 1800-as évek végén, egy vihar miatt erősen megrongálódott, de egy itt élő jótékony mészáros segítségével, aki finanszírozta a munkát, helyreállították. Belső járószintje erősen kiemelt, ezért meredek lépcsőn kell felkapaszkodnia annak, aki látni szeretné a bent található három feszületet és körben, a falban lévő mélyedésekben elhelyezett stációt. Félköríves kapuja kőkeretes, ennek egy része betonnal van pótolva. A kovácsoltvas, szegecselt kaput egy időben készítették az építménnyel. A mellvédet egysoros téglapárkány zárja le, amelyre felkapaszkodva csodálatos látvány tárul elénk a várrom, a falu és a mögötte, a távolban elnyúló Mátra látképével. Feszülete újkori, de múlt századi talapzaton áll, latorkeresztjei pedig homokkőből faragottak. Az eredeti feszület két mellékalakja ma a temetői, 1791-ből származó kereszt mellett található.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top