Trend

Terápiás állatok

Mûszeres vizsgálatok igazolták, hogy az ember ölében doromboló macska képes csökkenteni a magas vérnyomást. Cukorbetegeknél a vércukorszint beállítása vált egyszerûbbé azáltal, hogy kutya került a családba. Vakoknál egy vezetõ kutya barátsága képes megszüntetni a depressziót. Szellemi fogyatékosokat pedig bármely állat jelenléte segíti az érzelmeik kifejezésében.

Orvosok elmondásából tudhatjuk, hogy a betegségek kezelésének sikere alapvetően függ a beteg ember lelki egyensúlyától. Megnyugtató dolog sétálni a szabadba kutyával, mely az idősebb embereknél azért is kiváló, mert így muszáj kimenniük a friss levegőre és mozogni. Ha a lélek beteg, a test sem tud rendbe jönni. A gyógyulás sikere múlhat az életforma megváltoztatásán is, melyben nagy szerepe van, hogy van-e az embernek társa. Bizonyos betegségek esetén, bizonyos kor után már nem vagyunk alkalmasak új emberi kapcsolatok kialakítására. Ilyenkor ösztönösen állatot választunk magunk mellé társnak. Számos vizsgálat és a tapasztalat is bizonyítja az állatok gyógyító erejét. A négylábúak csak nagyon ritkán, bizonyos allergiák esetén ártalmasak.

Véletlen felfedezés: terápia-kutyával!

1966-ban az egyesült államokbeli Yeshiva egyetem pszichológusához, B. Levinsonhoz egyszer egy viselkedési zavarokkal küszködő kisfút hoztak kezelésre. Több, mint egy hónapig hiába próbálta szóra bírni a fiút, úgy tűnt, minden pszichoterápiás próbálkozása kudarcba fulladt. Egy ízben Levinson kénytelen volt rendelőjébe magával vinni kutyáját is, annak ellenére, hogy ezt a szabályok tiltották. E napon a kisfiú is korábban érkezett, s így találkozott a kutyával. Levinson legnagyobb meglepetésére a kutya láttán a gyerek szinte azonnal feloldódott, simogatta, beszélni kezdett hozzá, majd a pszichológussal is beszédbe elegyedett. Így ő végre elkezdhette gyógyító munkáját, s a kutya bevonásával végzett terápia hatására a fiú állapota már néhány kezelés után látványosan javult. Az eset után Levinson az új módszer kidolgozásának szentelte életét, s nemsokára a speciálisan kiképzett terápiás kutyák bevonásával végzett pszichoterápia világszerte elterjedt.

A hazai szervezet

A Kutyával az Emberért Alapítvány egy orvosok, etológus-kutatók, pszichológusok és kutyakiképző szakemberek által létrehozott nonprofit szervezet, amely az általa felnevelt és kiképzett kutyákat gyakorlatilag ingyen bocsátja a rászorultak rendelkezésére. Az alapítvány működését kizárólag támogatóik anyagi hozzájárulásai teszik lehetővé. Céljuk, hogy olyan, eddig nálunk ismeretlen szerepkört betöltő kutyák nevelése és rászorulókhoz való eljuttatása, mint a hallássérültek elszigeteltségét csökkentő „halló” kutya, a mozgássérültek számára a szabad mozgás és önállóság örömét visszaadó „segítő” kutya, és az egészségmegőrzésben, gyógyításban világszerte sikeresen alkalmazott „terápiás kutya”. Továbbá az ember-állat kapcsolatban rejlő gyógyító, terápiás hatás széles körben való megismertetése és ezzel kapcsolatos tudományos kutatások segítése.

Nem csak kutyákkal

Állatterápiás kezeléseket nem csak kutyával lehet végezni; a megfelelő állat kiválasztása a problémától függ. Lovasterápiát alkalmaznak mozgásjavító célból, de autista gyerekeknél is eredmények érhetők el. A vadállatprogramok résztvevői lehetnek a delfinek. A delfines terápia a vízben való könnyebb mozgás pozitív élményét adja az amúgy mozgási problémákkal küszködőknek, emellett pszichés hatása is van. Szelídített és vad delfineket egyaránt igénybe vesznek. Hazánkban használnak kacagó gerléket és teknősöket is. Itt szintén az állatok közelsége, érintése és velük való bánásmód van jótékony hatással a rászorulókra.

Hol alkalmazható?

Néhány példa az intézet típusokra és szakmai célokra, ahol a terápiás kutyák sikerrel alkalmazhatók:

  • Fizikailag vagy érzelmileg sérült gyerekek intézetei: (pl. a Vakok és Gyengénlátók Általános Iskolája): terápiás cél: a gyerekek megismertetése a kutyával, mint lehetséges segítővel felnőtt korukban.
  • Mentálisan sérült gyerekek intézetei: terápiás cél a figyelem, a kommunikáció stb. fejlesztése.

    Gyerek-pszichoterápás intézetek (ahol nem testileg-érzékszervileg vagy mentálisan sérült gyerekekkel dolgoznak) terápiás cél: pl. valamilyen trauma hatására kialakult beszéd vagy mozgás gátlás oldása.
  • Kórházak gyerek osztályai: terápiás cél: az egészségmagatartás erősítése, a kutyával való érzelmi kapcsolat és játék segítségével a belső lelki erőforrások mozgósítása a gyógyulás érdekében.

    Óvodák és általános iskolák: nevelési cél: a gyerekek megismertetése a kutyával, kutya-ember kapcsolat és a kultúrált kutyatartás alapjaival.

    Hazánkban kórházakba még nem vihetők be ezek az állatok.

    Elérhető eredmények

    A terápiás kutya a pszichés gyógyulás hatékony eszköze, mivel segítségével:

  • Áthidaló a kommunikációs szakadék a terápiát végző szakember és a beteg között
  • Az érzelmileg zavart gyermekek viselkedése harmónikusabbá válhat
  • A hosszú kórházi kezelés (pl. rákos gyermekek kemoterápája) során fellépő depresszió csökkenthető
  • Az autisták megnyílnak az emberi kapcsolatok felé
  • Gátolható idős emberek magány és depresszió okozta testi és szellemi leépülése
  • Pozitívan befolyásolható a család nélkül nevelődő gyermekek személyiségfejlődése. A terápiás kutyával való szeretetteljes kapcsolat javítja a gyermekek önértékelését, fejleszti kapcsolatteremtő készségüket és segíti a közösségbe való beilleszkedésüket is.

    Kutyával az Emberért Alapítvány

    2040 Budaörs, Kovács u. 19.

    Rex Alapítvány-kutyás látogatások

    Halmai Bernadett, 230-4080

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top