Trend

Magyar porond

Itt vannak a legjobbak, hosszabb-rövidebb ideig. Eldõlt a színházak világában az idei "legek" kiléte. Ide jött néhány világklasszis énekelni egy kis Bartókot Miskolcon. De az sem meglepõ, ha valaki mostanában kivilágítatlanul látja, vagy esetleg nem is találja a Lánchidat. Forgatnak rajta.

Kiosztották a Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait, az adott kategória legjobbjainak. Előadás kategóriában a kaposvári Csiky Gergely Színház bemutatta Megbombáztuk Kaposvárt c. produkciója győzött. Színésznőből a legklasszabbnak az isteni Eszenyi Enikő találtatott, talán nem véletlenül, a vígszínházbeli Ibsen: Nóra alakítás alapján. Színészként a díj Bubik Istvánnak járt és jutott Arthur Miller Pillantás a hídról c. művének Eddie Carbone szerepéért, a Pécsi Nemzeti Színházban. A legjobb rendező pedig a szolnoki Szigligeti Színházban futó Amadeus (Shaffer) elkövetésével Szikora János lett.

Úgy néz ki, megkezdődött minden idők legdrágább magyar filmalkotásának forgatása. A Bereményi Géza rendezte Széhenyi István – életmű, egy tényleges szellemi nagyság előtt való nemzeti leborulás állami költségvetésből barátok közt is 1,8 milliárd forint. Ez itt egy tény, meg az is, hogy mellette készül(ne) még rengeteg magyar film. De ez az egy már biztos, Eperjes Szamóca Károly főszereplésével, és ha minden igaz, 2002 áprilisában már bármely földi halandó láthatja.

Június 15-23 között már most is zajlik a Bartók + Verdi Miskolci Nemzetközi Operafesztivál, a mai Magyarország legrégebbi működőképes kőteáterében, a Miskolci Nemzeti Színházban. A szervezők céljai: hagyományt teremteni azzal, hogy innentől kezdve minden évben ugyanott összegyűlnek a kelet-európai operatársadalom kimagasló reprezentánsai és ifjú titánjai, hogy megmutassák és élvezzék egymás tudását, tehetségét. Becsülendő egy ilyen –hangsúlyozottan- nemzetközi összejövés, fesztiválozás. Az operaimádóknak frappáns kis előadásokat, hihetetlen sok jó énekest és zseniális Bartók-, valamint Verdi-operákat ígérnek és nyújtanak.

De ha valaki csak készüléken nézi a nyarat, akkor időszerű áttérni a tévézés nyári időszámítására, mert pár hónapra hallgat a Heti Hetes, a Showder, a Gyerekszáj úgy tűnik végleg, szóval az összes magyar műsor, ami évek óta beosztja aktuális napirendünket. Úgyhogy maradnak a sorozatok, máskülönben ki kell menni a fák alá, bele kell ülni a fűbe, vagy belemerülni egy tóba/folyóba/medencébe!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top