Trend

Holtomiglan- holtodiglan

Majdnem minden nyugat-európai nagyvárosban találunk külföldi közösségeket. Ez fokozottan igaz a volt gyarmatosító országokra, mit például Franciaország, Hollandia, Egyesült Királyság.

Londonnak kb. 20 százalékát alkotják külföldiek, ami egy nyolcmilliós város esetében magyar városnyi embermennyiség. Magyarországon egyelőre csak a kínaiak jelenléte jellemző, de pl. Londonban él szomáli, bangladesi, indiai, arab, stb. Ezeket a közösségeket kevéssé vagy egyáltalán nem iskolázott emberek alkotják, akik szakképzettséggel sem rendelkeznek.
Az adott ország nyelvét sem beszélik. Ezáltal még inkább egymásra vannak utalva, ez kedvez, sőt szükségszerűen előidézi a gyökértelen kitaszított emberek között az anyaországi rítusok továbbélését. Ezek között van olyan is, amit európai gondolkodással nehezen érthetünk meg.

Az ellentmondást az okozza, hogy ezek sok esetben diszkriminatívak a nőkkel szemben az adott ország jogrendje, felfogása szempontjából.
Indiai csoportokon belül a mai napig élnek a kiházasítási szokások. Az indiai tradíció szerint a leány az apa tulajdona, ő szemeli ki számára a megfelelő partnert. A lány véleménye nem nyom a latban. Az apa általában szeretné idejében letudni ezt a „gondot”, ezért házasságra, anyaságra többnyire éretlen leányokat adnak férjhez. Az indiai szokások szerint a leány a kézfogó után a férj tulajdonát képezi, és a férfi házába vagy családjához költözik. Nem „rendelkezhet” saját teste felett, a gyermekek számát is a férje határozza meg. Mivel a fiatal feleség hamar anyaságra van kényszerítve, így automatikusan a férj lesz a családfenntartó, és az apa nem szólhat bele többet a lánya sorsába, a menekülési útvonalak bezárultak. A szerencsétlen asszonynak tűrnie kell, sőt vigyáznia, nehogy az utcára kerüljön.

Aki a tűrés mellett dönt – mint a legtöbb nő egyébként -, annak is nagyon törékeny a pozíciója a férj családján belül, ezért nehogy helyzete meginogjon férje szeszélye folytán, minden vele nem egy háztartásban élő nővel bizalmatlanul, ellenségesen bánik – kivált a hosszabb ideig vendégeskedőkkel. Egy férjétől menekülő nő ezért másutt sem kaphat segítséget, mert onnan tulajdon testvére vagy barátnője üldözi el. A tarthatatlan helyzet egyre mérgesedik, a fizikai bántalmazás egyenes következménye lehet egy rossz házasságnak, ezért évről-évre számos nő, családanya megy teljesen tönkre vagy – hal bele a bántalmazásokba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top