Trend

Saját? Vagy jó a másé?

A statisztikák szerint Nyugat-Európa országaiban a házasságoknak csaknem tizenöt százaléka gyermektelen. Ezek közül jónéhány pár egyáltalán nem is akar utódokat, mert túl idõsnek tartják magukat a gyermekvállaláshoz, vagy egyszerûen nem kívánják feladni megszokott életvitelüket.




A gyermektelen párok jelentős része azonban bármit megadna egy apró örökösért, aki azonban nem akar megérkezni. Magyarországon is egyre többen küzdenek a csökkent fogamzó- illetve nemzőképesség problémájával, és fordulnak orvoshoz a gyermekáldás reményében. Sok esetben hathatós segítséget kínál az orvostudomány a problémára, ám előfordul, hogy a kitartó próbálkozás és a számtalan módszer sem vezet eredményre. Az elkeseredett párokban idővel felmerül a kérdés: „Ha nem lehet saját, akkor fogadjunk-e egyet örökbe?”





Nagyon sokan idegenkednek az örökbefogadás intézményétől, és inkább választják a gyermektelen életet. A gyermek léte önmagában is sok öröm forrása, ám kétségtelen, hogy nevelése rengeteg áldozatot, türelmet és energiát igényel a szülők részéről. A meddő párok fejében megfordul a gondolat, hogy a nehezebb pillanatokban nem fogják-e megbánni az örökbefogadást. A gyerek nem garanciális árucikk, amit vissza lehet vinni a boltba, majd kicserélni, így a döntés felelőssége óriási.





A szomszéd lépcsőházban élő Piroska és férje is évekig próbálkoztak mesterséges megtermékenyítéssel, mindhiába. Kapcsolatuk és anyagi helyzetük is megrendült ez idő alatt, ezért felhagytak a további kísérletezéssel. Tavaly azonban úgy döntöttek, hogy örökbe fogadnak egy kisfiút. A kis Bence most négyéves, és mamának szólítja Piroskát, aki ma már semmi pénzért nem válna meg tőle. Szerencsésnek érzi magát, amiért neki is része volt a gyermekáldásban, mert számára a kisfiú léte igazi áldás, annak ellenére, hogy nem ő hozta a világra. Férjével már tervezik egy testvérke befogadását is.





Piroska úgy érzi, jól döntött, de nagy valószínűséggel nem minden házaspár tudna megbirkózni azzal a tudattal, hogy gyermekük nem saját vérük. Ez nem azt jelenti, hogy ők alkalmatlanok a szülői szerepre, vagy netán önzőek. Egyszerűen olyan döntést hoznak, ami felelősségük teljes tudatában a legmegfelelőbb. Ha valóban úgy érzik, hogy nem tudnának elegendő szeretetet és törődést nyújtani egy idegen gyermeknek, vagy esetleg házasságukat veszélyeztetnék az ebből fakadó problémák, akkor helyesen cselekszenek.

A lényeg, hogy helyes döntést hozzunk, amit nem fogunk megbánni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top