Trend

Mi kell a konyhába?

A huszonegyedik század rohanó világában talán az idõvel harcolunk a legtöbbet. Ezért nagyon fontos a mai kezdõ háztartásokban, hogy mindig legyen otthon olyan mennyiségû nyersanyag, amibõl rövid idõ alatt a családnak vacsorát tudunk készíteni.




Néhány heti gyakorlat után már fel tudjuk mérni, hogy egy héten mennyi élelmiszer fogy, sőt néhány hónap múlva már azt is tudjuk, hogy mennyi kell az alapvető élelmiszerekből. Amíg gyakorlatot nem szerzünk a háztartás vezetésében, addig javasoljuk a következők betartását, tapasztalataink alapján (amiket nem kötelező “szentírásként” alkalmazni).

Legyen otthon – de ne felejtsük el időnként ellenőrizni, pótolni, mert ha használjuk, akkor csak FOGY a készletünk:



  • 1 kg liszt, 1 kg kristálycukor, 1 doboz mokkacukor, 1/2 kg porcukor

  • 1-2 csomag vaníliás cukor és mazsola, 1 üveg méz, 1-2 sütőpor, 1 kg só

  • 1 kg búzadara, 1/2 kg zsemlemorzsa, 1 kg rizs, 1 üveg ecet, 1 üveg étolaj vagy 1 kg zsír, 1/4 kg vaj

  • 1-2 db citrom, 1-2 doboz tartós tej, joghurt, kefir

  • üdítők tetszés szerint, 1 üveg gyümölcsszörp, 1 üveg fehérbor, 1 üveg vörösbor, néhány üveg sör, 1/4 kg kávé, 1 üveg instant kávé, 1 doboz kakaópor és teafű.





  • Fűszerekből egy-egy csomag : fűszerpaprika, majoránna, babérlevél, szegfűszeg, fűszerkömény, bors, fahéj (ezekből szemes és őrölt változatot is tartsunk), természetesen igény szerint a különlegesebb fűszerekből fűszerkeverékekből is vásároljunk.


  • 1 doboz mustár, ketchup, majonéz, 1-1 csomag leveskocka, néhány zacskós leves, 1-2 üveg lekvár, gyümölcskonzerv és befőtt, 1-1 gomba-, kukoricakonzerv





  • májkrém, paradicsompüré, húskonzerv, esetleg ételkonzerv, halkonzerv, valamilyen kedvenc savanyúság 1-2 üveggel.


  • 1-2 csomag tarhonya, levestészta, kockatészta, hosszúmetélt, spagetti, makaróni.


  • A mélyhűtőben igény szerint tartsunk 1-1 csomag mirelit szilvás gombócot, túrós derelyét, zöldségkockát, főzelékfélét, panírozott halat, hamburgert, esetleg egy doboz jégkrémet.






  • Javasoljuk, tartsunk otthon 10-15 db tojást, fél kg füstölt szalonnát, valamilyen szárazkolbászt, 1 kg burgonyát, fél kg vöröshagymát, sajtot és tejfölt.
    Ezekből az alapanyagokból – néhány friss kiegészítővel – gyorsan tudunk egyszerű, nem sok munkát igénylő ételeket készíteni: rántottát, amit készíthetünk szalonnával, hagymával, kolbásszal, zöldpaprikával együtt és külön-külön is, dúsíthatjuk sajttal és tejföllel. Gombás tojást, tálon sült tojást szalonnával, lágytojást, kemény tojást, omlettet.





    Továbbá készíthető tejbegríz, gyümölcsrizs, rizsfelfújt, császármorzsa, daragaluska, piskótatekercs, tojásos galuska, főtt tészta, sajtos makaróni, paradicsomos spagetti a húskonzervből, lebbencsleves, paradicsomleves, tejleves, köménymagleves, savanyú tojásleves, hideg-meleg szendvicsek, rakott burgonya (az 1 kg burgonya csak 3 személyre elég) és különféle burgonyaköretek.





    Lehetőleg előre gondoljuk végig, milyen ételt szeretnénk készíteni és győződjünk meg róla, hogy a meglévő készlethez mit kell még beszerezni (hús, hentesáru, pékáru, zöldség, gyümölcs, túró, tejszín, élesztő, bab, lencse, mák, dió……és még ami szükséges).
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top