Trend

Természetes szépségek kontra véznák

Egy ideje úgy látszik, lejárt az anorexiás modellek uralma a kifutón, azonban nemrégiben, amikor valamelyik fürdőruha-bemutatón a világ hatodik legjobban fizetett modellje kivillantotta narancsbőrös combját és hurkás hátát, a fél világ kiakadt. A kérdés tehát adott: működik-e a kifutón a természetes szépség? Vagy másképpen: eladja-e a terméket egy "valódi", hús-vér nő?

A huszonnégy éves Karolina Kurkova a világ hatodik legjobban fizetett topmodellje, egy ideig Elle Macpherson utódjának is tartották, „A test”-ként emlegetve őt. Ugyanis a cseh lányt vékony, formás, feszes alakja tette világhírűvé. Azonban nemrégiben már nem a legjobb formáját hozta: az egyik leghíresebb fehérneműcég, a Victoria’s Secret hivatalos modelljeként, egy brazíliai divatshow-n löttyedt fenékkel és hurkás háttal mutatta be a bikiniket. A divatvilág felháborodott, a sajtó szerint a modell látványa valósággal sokkolta a nézőket, hiszen ők feszes, kidolgozott testű nőkön szeretik látni az új kollekciókat.

De most lássuk, hogyan is nézett ki Kurkova azon a bizonyos bemutatón! Valóban nem annyira feszes a feneke, vannak hurkák is a hátán, de… a nyilvános strandokon még mindig ő lenne a szupernő. Így látjuk legalábbis mi itt, a szerkesztőségben. Kurkovának talán tényleg nem az itt látható a legjobb formája, viszont a természetes nőt képviseli a kifutón. Úgy látszik, hiába tiltották be több országban az anorexiás (vagy már „majdnem anorexiás”), nagyon sovány, alacsony testtömeg-indexű modellek alkalmazását, a „temészetes szépséggel” legfeljebb egyes kozmetikumokat lehet eladni – legalábbis egyelőre.

Ha megveszem, én is sztár leszek!

A nemzetközi trendkutatók szerint ez az egész megközelítés a civilek szemlélete, a divatszakma mást tart a témáról. Sok-sok kutatás bizonyítja a következőt: egy terméket azért vesz meg az „átlagos testű” nő az üzletben, mert a lelkében „felfelé pozícionálja magát”, vagyis arra vágyik, ha megvásárolja azt, akkor ő is úgy néz majd ki, mint aki bemutatta. Egy fürdőruha esetében ez azt jelenti, hogy ugyanolyan hibátlan lesz az alakja és a bőre a vágyott bikiniben a strandon, mint annak a modellnek, aki a katalógusban viseli. Ugyanezen elv alakján „működnek” a sztárokkal reklámozott kozmetikumok, krémek is: ha ezt használom, nekem is olyan sima lesz a bőröm, én is olyan jól fogok kinézni… és én is sztár leszek (legalábbis a saját kis közösségemen belül). Az már más kérdés, hogy ezek a sztárok többnyire a világításnak, a profi sminknek, a korszerű képmanipulálási megoldásoknak – és plasztikai sebészüknek (de legalábbis bőrgyógyászuknak) köszönhetik a koruknál sokkal fiatalosabb kinézetüket. Csak egy példa: amikor Janice Dickinson, a világ első topmodellje – ma már ötvenhárom éves, de még mindig olyan jól néz ki, mint egy jó karban lévő harmincas – kritizálta egy modellkereső tévéshow egyik résztvevőjét, zsűritag társától fricskát kapott. „Te csak hallgass, Janice, ha elvágnánk a madzagokat, szétesne a tested!”…

A vékony nőn minden jobban mutat?

Tyra Banks mindig súlyproblémákkal küzdött. Amióta abbahagyta a modellkedést, 13 kilót szedett fel - és jól áll neki!
Tyra Banks mindig súlyproblémákkal
küzdött. Amióta abbahagyta a
modellkedést, 13 kilót szedett fel
– és jól áll neki!

És innen könnyen visszajutunk az ultravékony modellekhez. Akik az életben nyilván ijesztően néznek ki, ám egy-egy ruhaköltemény mégis tökéletesen áll(hat) rajtuk.

– Egy ruhának az a feladata, hogy még szebbé tegye a testet, és kiemelje a viselőjét az „átlagos nők” közül – magyarázta egy korábbi nyilatkozatában egy olasz divattervező. – Mivel egy vékony nőre szinte bármit rá lehet adni, és az jól fog mutatni rajta, ezért senki sem kockáztat azzal, hogy ne a legkisebb méretű ruhákat készítse el a bemutatókra.

Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban mindezek ellenére a természetes szépség mellett kezdenek állást foglalni – legalábbis nyilatkozataikban – a tervezők. Persze ne higgyük, hogy ők „teljesen átlagos” testalkatú nőkkel mutattatnák be kollekcióikat: csupán az anorexiásakat, a csontsoványakat tartják vissza – a „köznép” nyomására – a kifutókról. Az ultravékony modellek elleni harc oka, hogy több brazil manöken szó szerint éhezett a szereplési lehetőségekért, és végül az anorexiába belecsúszva, huszonévesen életüket vesztették. Tavaly a milánói divathéten a legnagyobb feltűnést a híres Benetton-fotós, Oliviero Toscani óriásplakátjai keltették, amellyel a művész az anorexia elleni harcra hívja fel a figyelmet. A plakátokon egy akkor már harmincegy kilóra fogyott anorexiás nő látható. Jean-Paul Gaultier divattervező pedig sajátos módon figyelmeztetett a problémára: egyik bemutatóján felvonultatott egy gömbölyded hölgyet is, akit – az első megdöbbenést követően – ováció fogadott.

Szóval, akkor mi is a baj Kurkovával? Nekünk semmi, hiszen a nők mindig is szeretik azt látni, ha egy másik nőnek – akit tökéletesnek gondoltak – is vannak szépséghibái. Azonban a Kurkova külsejét kritizálók szerint annak, aki a testéből él, ápolnia is kell azt. Főleg akkor, ha ő az egyik legjobban fizetett topmodell, akin bizony jobban kell állnia a fürdőruhának, mint egy tökéletesre formált divatbábun. Szerencse, hogy ezek az elvárások ránk, egyszerű földi halandókra nem vonatkoznak…

Mindenki másképp szép

Ott vannak a csont és bőr hírességek, akikre már-már aggasztó ránézni. Gondoljunk csak Victoria Beckham cérnavékony lábára, illetve ráncos térdére! Kate Moss külsején nem csupán a koplalás, hanem a drogozás is nyomot hagyott: egy időben a sminkesek visszatérő panasza volt, milyen nehéz is eltüntetni a táskákat a modell szeme alól.

Aztán ott a másik oldal: Tyra Banks, amíg modellként dolgozott, gyakran küzdött súlyproblémákkal (főleg a combjára, hasára hízott), ám amióta abbahagyta a modellkedést, teljes nyugalommal felszedett tizenhárom kilót – és jól is áll rajta! Az egyetlen topmodell, akit gömbölyded formáival fogadtak el: Laetitia Casta, akit elsősorban a – társnőihez képest – dúsidomai miatt alkalmaznak a divatguruk.

 


Még több az e heti Nők Lapjából:

Kovács Kati: Olimpia után férjhez megyek! »
Koj, a szívszerelem »
Itt a gyerek, hol a gyerek? »
Kiválasztottnak érzem magam! »
Patrick Dempsey, akit receptre kellene felírni »
Gyertek, grillparti lesz nálunk! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top