Trend

Vedd körül magad boldogító színekkel!

A színpszichológiát ma már a reklámokban, a lakberendezésben és a divatvilágban is használják. Válassz te is tudatosan a színek közül, hogy szebb legyen a napod!

A színválasztásnak a ruhatáradban, otthonodban, vagy akár az irodádban is komoly jelentősége lehet. Egy-egy szín pozitív vagy negatív üzenete akár az egész napodra is kihathat, ezért hogy választásodat megkönnyítsük, jöjjön néhány boldogító szín színpszichológia szerinti leírása.

Sárga

A legboldogabb színként tartják számon, emellett az optimizmus színe is, ami a napot, a nevetést, a boldogságot és a jó időt idézi. A sárga, főleg élénk, világos árnyalatban meleg hatást kölcsönöz. Erőt ad, fokozza a kreativitást, sőt az anyagcserére is jó hatással van. Vigyázzunk, azért ne adagoljuk túl. Nagy dózisban zavaró lehet.

Vedd körül magad boldogító színekkel!

Narancssárga

Az általános vélekedéssel és számos színpszichológussal ellentétben Frank Sinatra ezt tartotta a legboldogabb színnek. Az biztos, hogy az örömtársításban a sárga nyomában jár. A narancssárga a bolygó legrikítóbb színe, szórakoztató, vidám, ráadásul a nap energikus melegét ígéri. Nem a nyugalomra törekvők választása, inkább az ambiciózus hajlamokat fokozza, hiszen élénkít, növeli az agyban az oxigén mennyiségét.


Türkiz

2009 decemberében a Pantone mint a 2010-es év színét mutatta be. Nőies, kifinomult és megnyugtató érzéssekkel tölt el. Vidám, boldogító szín, ami segíti a szív és a kimondott szó közötti kommunikációs elérést és az élet élvezetének fontosságát sugallja. Segít az érzelmi stabilitás kialakításában.


Zöld  

A természet színe, ami többek között harmóniát, termékenységet, növekedést és nem utolsósorban reményt ígér. A szabad út, a biztonság formájában még a közlekedésben is megjelenik. Nyugalmat árasztó szín, ezért kórházakban is sokszor használják, de használata örömet hozhat azoknak is, akiknek fontos a béke, az anyagi biztonság.

Rózsaszín

A szerelem színe. A romantika, a szerelem és a gyengéd érzelmek előhívója, fokozza a kellemes közérzetet. Az összes szín közül az egyik leginkább megnyugtató – ezért a legveszélyesebb bűnözőket is rózsaszín cellákban helyezik el.  

 
Piros

Ha a boldogságot az adja, hogy közfigyelmet élvezünk, akkor nincs is jobb szín a pirosnál. A tűz színe, de amit a szerelemmel, kirobbanó energiával is társítanak. Felgyorsítja a szívverést, növeli a légzésszámot. Egyes felmérések szerint a piros autókat gyakrabban büntetik meg, az viszont kérdés, hogy ennek a rájuk irányuló fokozott figyelem vagy a merészebb vezetési stílus az okozója-e. Világos árnyalatban az élvezetet, a szenvedélyt jelképezik, sötétben már vágyódást vagy bátorságot is kifejezhet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top