Trend

Szent tudomány: így nyúlik ki a pólód a sok mosástól

Mindenki megnyugodhat, egy biztos jelölt már van az idei év vicces Nobel-díjára, az IgNobelre! Egy adatbányász projekt munkatársai kiszámolták, hogyan változik kedvenc pólóink mérete a mosás során.

A Threadbase munkatársai nem viccelnek: az oldal alapítóinak célkitűzése egy rendszerezett és kereshető adatbázis létrehozása, amelyben ruhákkal kapcsolatos információk szerepelnek. Az első grafikont kimosott pólók alapján készítették. Ehhez pedig rendkívüli mennyiségű munkára volt szükségük: nem kevesebb, mint 800 különféle pólót mostak, szárítottak és méricskéltek, darabonként 16 mosási cikluson keresztül.

Az eredmények szerint az első mosás után a pólók átlagosan 1-9 százalékkal mennek összébb, ami a hosszúságot és a mellkas körméretét illeti. Viselés közben a pólók kinyúlnak, ilyenkor a mellkasi rész jobban tágul, mint amennyivel a póló hossza növekedik.

A pólók átlagos mérete 16 mosási ciklus során (Forrás: Threadbase.com)
A pólók átlagos mérete 16 mosási ciklus során (Forrás: Threadbase.com)

Az adatbányászcsapat számos divatmárka pólóit tesztelte, érdekes böngészni az egyes cégekre vonatkozó adatokat is. A Threadbase szeirnt ugyanis például az olyan márkák, mint a H&M vagy a Banana Republic, átlagosan rövidebb pólókat gyártanak, mint mások.

Remélem, a fenti táblázat láttán senki sem fog többé álmatlanul forgolódni. Az IgNobel díjátadóján pedig figyeljétek majd a Threadbase nevét!

További cikkek pólókról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top