Trend

Újévi fogadalmak egy kicsit másként

2016 sok szempontból nem volt jó év, nem csoda, ha Messiásként tekintünk az új évre, és alig várjuk az eljövetelét. Bevett szokás, hogy az új év közeledtével kitaláljuk a fogadalmainkat a következő esztendőre, belelkesedünk, hogy milyen jók leszünk, mennyire megváltozunk, mostantól minden szép és jó lesz. Még ha az első hónapban nincs is olyan nagy gond ezek betartásával, az idő előrehaladtával egyre több kifogást találunk, mire a következő év végén megfogadhatjuk ugyanazt.
Újévi fogadalmak egy kicsit másként

Rosszul hangzik? Igen. Viszont aki teljesen őszinte magával, az tudja, hogy ő is csinált már ilyet. A fogadalom ideája egészen addig kellemes, amíg meg nem kell valósítani, majd beépíteni a mindennapi életünkbe. Természetesen tisztelet a kivételnek, akinek sikerül ragaszkodnia a terveihez, és el is éri azokat. De ez a cikk nem nekik szól, hanem azoknak, akiknek ez nehezen megy, és már most úgy gondolják, hogy minek fogadjanak meg bármit is, úgyis belebuknak. Az se jó érzés, amikor bűntudatod van a sikertelen fogadalmak miatt. Akkor mégis mit tegyünk?

Először is: ne fogadj meg olyat, ami nem reális. Légy őszinte önmagadhoz, ismered már magadat annyira, hogy tudd, minek van valóságalapja és minek nincs. Például ha elfoglalt vagy, és esténként már csak tévézésre van időd és energiád, valószínűleg nem fogsz sokáig heti háromszor edzőterembe járni. (Pláne ha csak azért tennéd, hogy nyáron jól mutass a bikinidben a nyaralás alatt. Azért mész nyaralni, hogy jól érezd magad, és akivel/akikkel mész, azokat úgyse érdekli, hogy nézel ki.) Azt mondják, hogy 4 hét alatt lehet szokássá alakítani valamit, de sokan vagyunk, akik már megpróbálták, mégis mindig ugyanaz a vége. Visszatérünk a kanapéra, és a gondosan kigondolt ételek mellett újra megjelenik a nasi és a “bűnözés”. Sose tudhatod, melyik kategóriába tartozol, amíg ki nem próbálod, de ne is áltasd magad.

Fogalmazz meg rövid távú célokat: érdemes olyan célokat kitűzni magad elé, amik nem igényelnek hosszabb távú idő- és energiabefektetést. Ezeket viszonylag könnyű teljesíteni, így sikerélményekben lesz részed a folyamatos bűntudat helyett, és később nagyobb önbizalommal vághatsz neki a nagyobb projekteknek. Emlékszel arra a könyvre, ami már régóta megvan, de még ki sem nyitottad? Olvasd el. Emlékszel arra a rengeteg cikkre, amit Facebookon mentettél el? Menj végig rajtuk. Megbántad, hogy megszakadt a kapcsolat a régi barátnőddel? Írj rá. Ilyen egyszerű.

Ha esetleg valami nagyobb projektbe kezdenél, ami még nem olyan drasztikus, mint egy diétával egybekötött kondibérlet, akkor itt az ideje a szortírozásnak. Nem tudom, hallottál-e már a legújabb japán rendrakó trendről? Érdemes kipróbálni, ugyanis nem egy unalmas és nyögvenyelős rendszerezésről van szó. Marie Kondo megalkotta a KonMari módszert, amivel gyökerestül változtatja meg a holmikhoz való hozzáállásodat, így könnyebbé téve az elválást. Ne szobák szerint haladj, hanem kategóriánként: gyűjts össze minden ruhát, könyvet, stb. egy kupacba, majd egyesével vedd kézbe a darabokat, és kérdezd meg magadtól: “Boldoggá tesz engem […]?” Ha a válaszod nem, akkor dobd ki. Illetve ne dobd ki, hanem gyűjtsd a még felhasználható darabokat egy tárolóba, amit később elvihetsz egy adományboltba a rászorulók részére. Ha fájna az elválás, emlékezz arra, hogy másoknak sokkal nagyobb örömöt fognak hozni, mint neked a szekrény alján.

És mi a szanálásban a legjobb? Hogy utána felfrissítheted a ruhatárad olyan új és stílusos darabokkal, amikre mindig is vágytál, de nem volt helyed a szekrényben. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top