Trend

Ezért nőnek különböző gyorsasággal a körmeid

Biztosan feltűnt már, hogy a körmeid nem egyforma gyorsasággal nőnek a végtagjaidon, sőt akár a különböző ujjaidon sem. Utánajártunk, miért.

Biztosan neked is feltűnt már, hogy a kezeiden gyorsabban nőnek a körmök, mint a lábujjaidon, de talán az is, hogy az egyes végtagokon, illetve akár ugyanazon végtag különböző ujjain is jelentős eltérés lehet a körmök növekedési ütemében. Utánajártunk, mi az oka ennek.

Vérkeringés

A körmök növekedésének gyorsaságát egy sor tényező befolyásolja a genetikától, az életkortól és a nemtől kezdve az életmódon és az étrenden át egészen az éghajlatig és az aktuális évszakig. Annak a magyarázata azonban, hogy miért növekednek egyes körmeink gyorsabban a többinél, alapvetően a vérkeringésben keresendő.

Általánosságban elmondható, hogy a kezeken akár kétszer-háromszor gyorsabban nőnek a körmök, mint a lábakon. Míg a kéz ujjain nagyjából négy-hat hónap alatt cserélődnek le teljesen a körmök, a lábujjakon ez akár egy-másfél évbe is beletelhet. Ennek az az oka, hogy a kezek közelebb vannak a szívhez, mint a lábak, így a kéz ujjai több vért is kapnak, mint a lábujjak.

körömvágás manikűr

Fotó: iStock

A két kéz körmeinek növekedési üteme között is különbségek lehetnek azonban. Jellemzően a domináns kézen gyorsabban, míg az ügyetlenebbiken lassabban nőnek a körmök, szintén azért, mert a többet használt kézben intenzívebb a vérkeringés is. Tény ugyanakkor az is, hogy az ügyesebbik kézen károsodnak, törnek leginkább a körmök, hiszen itt vannak a legnagyobb strapának kitéve.  

Minél hosszabb, annál gyorsabb

Az egyes ujjak körmeinek növekedése közti különbségek az ujjak hosszára és persze vérellátottságára vezethetők vissza. Az emberek többségének a középső és a gyűrűsujján nő leggyorsabban a körme, míg leglassabban a hüvelykujjon, illetve az öregujjon, valamint a kisujjon.

lenőtt köröm

Fotó: iStock

Ez azért van, mert a középső, illetve a gyűrűsujj felső ujjpercében a leghosszabb a csont, valamint általában ez a két ujj mozog a legtöbbet, így ezekben a legintenzívebb a vérkeringés.

Mindent egybevetve tehát a legtöbbet használt, leginkább igénybe vett kézujjakon nőnek leggyorsabban a körmök, hiszen – logikusan – ezek kapják a legtöbb stimulációt a növekedésre. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top