Trend

Jön az asztronauta, a mérnök és az űrkutató Barbie

Európa egyetlen aktív női asztronautájáról mintáztak Barbie babát.

Izgalmas együttműködést indított a Barbie és az Európai Űrügynökség (ESA), amellyel arra ösztönzik a lányokat, hogy felnőttként ők legyenek az asztronauták, a mérnökök vagy az űrkutatók új generációja. A közös projekt részeként Samantha Cristoforettiről, Európa egyetlen aktív női asztronautájáról mintázott különleges Barbie is készült.

Különleges asztronauta babával ünnepli az Apollo–11 holdra szállásának 50. évfordulóját a Barbie. A márka az Európai Űrügynökség első női tagjáról, az olasz pilóta, mérnök és űrhajós Samantha Cristoforettiről mintázott babával inspirálja a fiatal lányokat arra, hogy valósítsák meg karrierálmaikat.

Samantha Cristoforetti Barbie

Samantha Cristoforetti a róla mintázott Barbie babával

Az együttműködés a Barbie globális „Álomkapu projektjének” része, amelynek célja, hogy kinyissa a lányok gondolkodásában az álmok és a valóságról alkotott elképzelések közötti, társadalmi konvenciók miatt zárva tartott kaput. A kezdeményezés alapjául szolgáló kutatás ugyanis rámutatott arra, hogy 5 éves kortól kezdve sok lány korlátok közé szorítja az álmait, és megrendül az önmagukba vetett hitük is. Az Európai Űrügynökséggel közös együttműködés arra a tényre is felhívja a figyelmet, hogy az aktívan tevékenykedő asztronautáknak mindössze 15 százaléka nő, és nincs olyan női űrhajós, aki részt vett volna már holdra szállásban. A márka azáltal, hogy pozitív példaképet állít a kislányok elé, és megmutatja nekik, hogy bármi válhat belőlük, elkötelezetten dolgozik a sztereotípiák leküzdésén.

„Büszkék vagyunk az ESA-együttműködésre, amellyel arra ösztönözzük a lányokat, hogy váljanak ők az asztronauták, a mérnökök és az űrkutatók következő generációjává. Barbie azt üzeni a lányoknak, hogy bármi lehet belőlük, megadva számukra a lehetőséget, hogy különféle szerepeket értelmezhessenek a játékon keresztül, és hogy számtalan olyan izgalmas pályát ismerhessenek meg, amelyek fejlesztik a képzelőerejüket, az önkifejezésüket. Tudjuk, mennyire fontosak a példaképek a lányok számára, az új ESA-együttműködés pedig megmutatja, hogy a határ a csillagos ég” – mondta el Isabel Ferrer, a Barbie európai marketingigazgatója.

asztronauta barbie

Az asztronauta, a mérnök és az űrkutató szakmákat népszerűsíti Barbie és az Európai Űrügynökség együttműködése

Vaudo-Scarpetta Ersilia, az ESA főosztályvezetője hozzátette: „Míg a fiúk és a lányok általában ugyanolyan pontszámokat érnek el a tudományos tantárgyakban és a matematikában, kevés lány álmodozik tudós, mérnök vagy űrkutató karrierről. Ebben fontos szerepet játszanak a társadalmi és a kulturális tényezők, valamint a család tudományos szakmákhoz való hozzáállása is. Az Európai Űrügynökség ösztönzi a lányokat a tudományos témák megismerésére, különös tekintettel az űrkutatásra, hiszen sokféle tehetségre van szükségünk ahhoz, hogy elképzeljünk és lehetővé tegyük a jövőt az űrben.”

A Barbie 2019 júniusában kutatást indított az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban és Olaszországban. A felmérés célja az volt, hogy jobban megismerje a szülők hozzáállását, tájékozottságát a tudományos tantárgyakkal kapcsolatban, és hogy kiderüljön, vannak-e olyan tényezők, amelyek korlátozzák a lányok űrkutatással kapcsolatos érdeklődésének kibontakozását. Az országonként 2000, 3 és 10 év közötti gyermek szüleivel végzett felmérés megmutatta, milyen tudással rendelkeznek a szülők az űrkutatáshoz és a tudományos tantárgyakhoz köthető karrierekkel kapcsolatban. Annak ellenére, hogy voltak eltérések a különböző országok egyéni eredményei között, a kutatás a következő kulcstényezőket tárta fel:

  • A szülők szélesebb körben ismerik a férfi űrhajósok érdemeit, mint női társaikét.
  •  A szülők egyetértenek abban, hogy az űrkutatás területén hiányosak az ismereteik a nők által elért sikerekről.
  • A szülők többsége azt kívánja, bárcsak szélesebb tudással rendelkezne az űrkutatáshoz és a tudományos tantárgyakhoz köthető karrierlehetőségekkel kapcsolatban, hogy tájékoztathassa gyerekeit.
  • A legtöbb szülő elmondása szerint gyerekük érdeklődést mutat a tudományos tantárgyakhoz köthető karrierek iránt, de ha a lányuk asztronauta szeretne lenni, nem tudnák, mit kell tenniük annak érdekében, hogy segítsék a karrierválasztásban.
  • A szülők túlnyomórészt egyetértettek abban, hogy a női sikereket egy területen egyenértékűen kell megítélni a férfisikerekkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top