Trend

A szakállas férfiakat ezért nem szeretik a munkaadók

Ha szeretnéd az állást, nyírd le a szakállad, és vegyél fel nyakkendőt, szemüveget!

A szakállas jelentkezőket sokkal magasabb arányban utasítják el a leendő munkaadók, mint a szakáll nélkülieket – hivatkozik egy friss kutatásra a Pénzcentrum. Noha az arcszőrzet egyre divatosabb és elfogadottabb, még mindig hátrányt jelent az állásinterjún. De miért?

iStock

A látszólag indokolatlan jelenségnek egyértelmű oka van, mint ahogy az is kiderült, hogy a szemüveges férfiak a szakállasokkal ellentétben sokkal nagyobb eséllyel pályáznak a megcélzott állásra, mint nem szemüveges társaik. Azoknak az esélye is nagyobb a pozíció elnyerésére, akik nyakkendőt viselnek az interjún.

A kutatás szerint a munkáltatók az arcszőrzetet viselő férfiakat kevésbé empatikusnak tartják, illetve szerintük kisebb bennünk egy együttműködési hajlam. Azt is megjegyzik a tanulmányban, hogy bár az előítélet még mindig él, az arcszőrzet népszerűsége egyre nő: a brit férfiak közel fele visel bajuszt vagy szakállt.

A floridiai Rollins College pszichológusai is felfigyeltek a jelenségre: 1000 önkéntes arcát vizsgálták meg, és azt állítják, hogy a nem hozható összefüggésbe a szakállviselet az egyén viselkedésével, így aztán nem is érhető, hogy a munkaadókat miért riasztja el az arcszőrzet. Korábban elvégzett vizsgálatok viszont találtak összefüggést a férfiak arcszőrzete és agresszivitása között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top