Aktuális

40 ezer éve jégbe zárt férgeket szabadítottak ki kutatók, és még élnek

Ez az első alkalom, hogy egy 42 000 éves, hibernált állapotban lévő többsejtű organizmus feléledését dokumentálták.

Szibériában az „örökké” fagyott talaj, vagyis a permafroszt a klímaváltozás hatására folyamatosan olvad, a folyamat pedig nemcsak óriási mennyiségű metánt szabadít fel, hanem azokat az élőlényeket is kiengedi, amik több tízezer éve, még a pleisztocén idején csapdába estek. Kutatók egy csoportja két fonálféregfaj ébredését figyelte meg – számolt be az Origo.hu alapján az Infostart.

Fotó: Getty Images

Ez az első alkalom, hogy egy 42 000 éves, hibernált állapotban lévő többsejtű organizmus feléledését dokumentálták.
A tanulmányban a kutatók összesen 300 permafrosztmintát elemeztek. Egy részük az Alazeja folyó környékéről származott, koruk elérte a 32 ezer évet, másik részüket az északkelet-szibériai Kolima folyó mellől szállították a laborba, utóbbi jégminták 42 000 évesek voltak.

A jégbörtönből két faj képviselőit olvasztották ki sikeresen; mindannyian nőstények, és feléledésük után úgy mozogtak, táplálkoztak, mintha csak pár órás szundikálásból keltették volna fel őket. A kutatók a következőkben azt fogják megvizsgálni, hogyan képesek a nematodák fagyott állapotban, ilyen elképesztő hosszú ideig sértetlenül túlélni – írja a lap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top