Trend

Karantén: hajápolási tippek főleg festett hajúaknak a bezártság időszakára

Hogyan tartsuk kordában az ombre és a balayage hajfestésünket a karantén alatt? Milyen természetes ápolószerek vannak, hogyan kerülhetjük el a sárga hajat, és mi az, amit még véletlen se csináljunk az otthoni fodrászkodás során?

Ha már valamennyire belerázódtunk a home office-ba és a karanténhelyzetbe, előbb-utóbb még a legnagyobb önfegyelemmel rendelkezők is elkezdenek azon gondolkodni, hogy talán be kellene festeniük a hajukat. Nem mondjuk, hogy ez az első dolgok egyike, de akinek festett haja van, biztos, hogy átfut a gondolat az agyán néhány hét után. Nagy Bence fodrász is ugyanazon az állásponton van, mint az összes kollégája: bármilyen technikájú hajfestésről is legyen szó, várd meg, amíg újra el tudsz jutni a fodrászodhoz. No persze, ha mégsem bírod ki, akkor van pár tippünk, hogy miként ápold a hajad, és mire figyelj oda, hogy ne csinálj nagy bajt.

Tollseprű hatás – kerüld a szilikont!

Sampon-balzsam-hajvégápoló – mindegyiket használod, mégis úgy néz ki a hajad, mint egy tollseprű? Tudd, nem elég a fejbőrödnek megfelelő sampont használnod, legalább akkora hangsúly van azon, mit kensz a hajvégekre:

„Igyekezz kerülni a szilikonos hajápolókat, mert ezek valójában nem táplálják a hajszálakat belülről, csupán kívülről képeznek egy filmréteget a hajon, így az nem kap levegőt. Vagyis csak látszólag egészséges a hajad, az is csak a szer közvetlen használata után.” A fodrász azt tanácsolja, hogy a szilikonos készítmények helyett használj vitaminokban, aminosavakban gazdag olajokat, pakolásokat, simító, valamint mosást nem igénylő hajápoló krémeket, de emiatt ne tobzódj a drogériákban, inkább rendelj netről! Mivel a home office-ban nem kell belőtt frizurával ülnöd a gép előtt, használd ki a lehetőséget, és hagyd a hajadon a pakolásokat akár több órán keresztül. Sőt, még jobb, ha bedunsztolod a tincseidet, így még hatékonyabbá teheted a műveletet.

Ezeket a házi hajpakolásokat használd!

Ha nincs otthon hajpakolásod, hajolajod, vagy egyszerűen a természetes megoldások híve vagy, az argánolaj és a szőlőmagmagolaj is tökéletes választás. A hajvégeidnek a magas fehérje tartalmú pakolás is jót tehet: a fodrász a tojásos-ricinusolajos pakolást javasolja, ami serkenti a hajnövekedést, a tojás fehérjetartalma pedig erősíti a hajat. Arra azonban felhívja a figyelmet, hogy a ricinusolajos pakolás után szükség lesz egy alapos hajmosásra, öblítésre. Amit a házi praktikák közül nem feltétlenül ajánl, az a citrom, mert bár a C-vitamin fényesíti a hajat, de a citrom lúgos hatása fakíthatja a festett haj színét.

A fodrász ezenkívül azt tanácsolja, minden olyan dolgot hanyagolj, ami a hajnak felesleges stresszt jelent, mint amilyen például a hajvasaló – a gőzölős változat sem kivétel!

Fotó: Nagy Bence

Fotó: Nagy Bence

Otthoni festés és a foltos haj

Lássuk be, a legtöbbünknek valójában ez az a pont, ahol eldől, hogy örömmel nézünk-e bele a tükörbe, vagy inkább elkerüljük. Ha a hajszíned egységes, azaz sem nem ombre, sem nem balayage, és nem is klasszikus melírozott, akkor sem mindegy, hogy fested be. A fodrász kiemeli, hogy a festés is legalább olyan kényes pont, mint a vágás, éppen ezért azt tanácsolja, ne fesd be a hajad, inkább légy türelmes, és várd ki azt az időt, amíg el tudsz fodrászhoz menni. Egy rossz színválasztással akár olyan kárt is tehetsz, amit aztán majd a fodrászodnak több hónapjába telik helyrehoznia.

Ha mindezek ellenére is úgy döntesz, befested a hajad, akkor csak és kizárólag a tövét fesd. Bőven elég, ha csak minden második alkalommal húzod rá az egész hajadra a festéket, azt is csak az utolsó 5-10 percben, mert:

Ugyanaz az anyag két külön szekcióban dolgozik: a hajhossz eleve világosabb – vagy épp sötétebb –, mint a hajtő, plusz egy festett hajon a festék nem ugyanúgy viselkedik, mint a lenőtt részen. Vagyis ha az egész hajadra rákened a hajfestéket, az olyan részeket is lúgosítani fog, amiket nem kellene, és ez megviselheti a hajat, könnyen visszatörhet a vége.

A fodrász még hozzáteszi, hogy barna hajúaknál könnyen felismerhető festési hiba a világosabb hajtő-sötétebb hajhossz kombináció. Ha a már eleve festett hajhosszon a teljes hatóideig rajta hagyod a festéket, akkor a hajhossz sötétebbnek fog látszani, mint a hajtő.

Fotó: Nagy Bence

Fotó: Nagy Bence

Ombre és balayage haj kezelése

A két legnépszerűbb hajfestési technika, az ombre és a balayage, amiket többek között azért szeretünk, mert akár több hónapig is rejtve maradhat a lenövés, nem tűnik fel senkinek. Éppen ezért, ha a fent említett technikákkal festették a hajad, akár 3-4 hónapot is kihúzhatsz, ha nem tudsz fodrászhoz menni, az azonban nem mindegy, hogyan ápolod otthon.

Tény, ma már léteznek olyan speciálisnak mondott fésűk, amiket ombre festéshez ajánlanak, de a fodrász ezek használatát nem ajánlja. Mind az ombre, mint a balayage technika finom, precíz mozdulatokat igényel – és persze gyakorlatot. Ezt egy fésű sem tudja kiváltani, pláne úgy, hogy valójában sem oldalt, sem hátul nem látod, hogy mit csinálsz, és hova kerül a festék.”

A fodrász a következőket ajánlja:

  • határozd meg a hajad színét, árnyalatát, amihez a legjobb, ha felhívod a fodrászodat. Nem mindegy, hogy mézszőke, hamvasszőke vagy éppen homokszőke a hajszíned;
  • szerezz be színezett sampont, hajbalzsamot, hajpakolást, ugyanis ezzel kordában tudod tartani a színt – ezekhez hozzájuthatsz az interneten;
  • ha például egy tűzpiros ombréd van, akkor arra a piros hajpakolás lesz a jó, de ha úgy érzed, a barna hajszíned túlságosan bevörösödött, akkor a hideg – azaz a hamvas árnyalatú színező ápolókat válaszd.
Fotó: Nagy Bence

Fotó: Nagy Bence

Mi a helyzet az átfestéssel? Mikor zöldülhetsz be?

Nem kizárt, hogy ha már jó ideje otthon vagy, az egyik nap úgy ébredsz, új külsőt, vagyis új hajszínt szeretnél, hogy legalább ezzel feldobd a napjaidat. A fodrász szerint inkább ne kísérletezz ezzel, ugyanis ha például szőke vagy, és veszel egy barna hajfestéket, tudd, hogy az eredmény leginkább a zöldes árnyalatra fog hajazni. A fodrász elmagyarázza, hogy ez miért van:

Minden hajfesték a 3 alapszínre épül, azaz a kék-piros-sárga százalékos arányaitól függ az adott festék színe. A túlszőkített haj nem képes megtartani a sárgát és a pirosat sem, egyedül a kéket – a kék és a sárga egyvelege a hajban pedig zöld színt eredményez.

Ha nem sötétíteni, hanem világosítani szeretnéd a hajad, és már eleve festett, melírozott a frizurád, egy otthoni hajfestéssel erre nem leszel képes, ugyanis ahhoz szőkítés lenne szükséges, amivel otthon még véletlen se kísérletezz! Vagyis, ha komolyan gondolkozol hajszínváltáson, azzal várd meg azt az időt, amikor el tudsz menni fodrászhoz, ugyanis ő úgynevezett repigmentációt fog végezni azért, hogy a hajadba a másik két szín is belekerüljön.

Fotó: Nagy Bence

Fotó: Nagy Bence

A szőke haj festése: hogyan kerülhetjük el a besárgulást?

A fodrász szerint minden a helyes és helytelen színdiagnózison múlik: azt kell megállapítanunk, milyen a hajunk, azaz a színskála szerint melyik kategóriába esik. Ez is olyan, amit laikus szemmel nem igazán tudunk eldönteni. Felejtsük el, hogy mit gondoltunk eddig a szőke vagy a barna színről, helyette a színskálával kell összehasonlítanunk a hajszínünket. A fodrász egy példát is hoz:

A 6-os színt mi, fodrászok, világosbarnának hívjuk, miközben a köznyelv sötétbarnának nevezi. Ha egy festetlen 6-os szeretne kiszőkülni, akkor otthoni hajfestéssel a 8-as, maximum 9-es, azaz a sötétebb natúr szőke árnyalatok azok, amik elérhetők. De tegyük hozzá, hogy a 8-as árnyalatokat leginkább világosbarnának látják az emberek, vagyis fogadd el: egy bolti hajfestéktől nem leszel platinaszőke.

Ha a szőke hajfestésed hajlamos besárgulni – és ha a tanács ellenére befested a hajad – akkor válassz hamvas festéket, mert az tartalmaz nagyobb mennyiségben a sárgát kioltó színt, azaz lilát és kéket. Ha pedig a legutóbbi festésed eredményét túl hűvösnek, szürkésnek találod, akkor válassz naturális, aranyszőke, mézszőke festéket. Alkalmazd itt is az 5-10 perces szabályt, vagyis néhány perccel a hatóidő lejárta előtt vidd csak fel a hajad teljes hosszára a festéket.

Ezek is érdekelhetnek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top