Trend

Hajszárító-történelem a gáztűzhelytől az üveggyöngy termisztorig

132 év forró levegő...

1888-ban egy Alexandre Godefroy nevű francia fodrász egy masszív, sisakszerű, szelepekkel ellátott burát csatlakoztatott egy cső segítségével egy gáztűzhely levegőnyílásához. Ezzel feltalálta a hajszárítót. Nagyjából akkoriban jelent meg a piacon az úgynevezett Thermicon is, mely lényegében egy kerámiából készült, zárható palack és egy hajkefe kombinációja volt: a belsejébe forrásban lévő vizet töltöttek, majd az így felforrósított kefét húzogatták a hajban, hogy gyorsabban száradjon. 

Az első elektromos, kézi hajszárítót az örmény származású Gabriel Kanzajian tervezte a XX. század elején. A találmányt 1911-ben szabadalmaztatta az Egyesült Államokban, ám még közel egy évtizednek kellett eltelnie, hogy a kézi hajszárítók a kereskedelmi forgalomban is elterjedjenek. A masinát magazinok és házaló kereskedők népszerűsítették, ám korabeli darabok messze nem voltak tökéletesek, sem biztonságosak. A teljesítményük mindössze 100 watt volt (a mai hajszárítóké 2000 watt is lehet), fémből készültek, a súlyuk emiatt nagyjából 2 kiló körül járt, ám ami sokkal nagyobb baj volt, hogy számos túlmelegedéses és áramütéses balesetet okoztak.  

AEG fém hajszárító
Megnézem
Összes kép (2)

A gyártók persze már abban az évtizedben is igyekeztek egyre könnyebb és biztonságosabb modelleket fejleszteni. A fémet más anyagokkal, így például fával és bakelittel próbálták kiváltani. A hajhigiénia egyre nagyobb hangsúlyt kapott, a hajmosás gyakoribbá vált, amivel persze a sampongyártók is jól jártak. A hajszárítók elterjedése a frizuradivatra is hatással volt, népszerűvé vált többek között a bubifrizura, melyet otthon is egyszerűen be lehetett szárítani.

Megnézem
Összes kép (2)

A kézi hajszárítók mellett ugyanakkor – főképp a hajszalonokban – népszerűek maradtak Godefroy eredeti találmányának déd- és ükunokái. Méghozzá mind kacifántosabb, sőt olykor egészen bizarr küllemet öltve…

Megnézem
Összes kép (7)

A kézi hajszárítók piacán az ötvenes-hatvanas évek hoztak újabb érdemleges áttörést, amikor is könnyű műanyag házat és egyre fejlettebb motorokat kaptak. Mindezeken felül pedig még olcsóbbak is lettek.

Megnézem
Összes kép (3)

Az ötvenes évek elején felkapottá vált a kézi hajszárító és a fodrász bura bizarr „szerelemgyereke”, a hajszárító sisak is.

A fodrászatokból pedig továbbra sem tűntek el a burák, sőt. A hatvanas évek jellegzetes méhkas-frizuráinak elkészítéséhez szinte elengedhetetlenül szükségesek voltak. Míg korábban ezek a gépek is jellemzően fémházzal készültek, lassacskán itt is átvette az uralmat a könnyebb és olcsóbb műanyag.   

Megnézem
Összes kép (5)

Az egyre szabadabb frizuratrendek és a mind fejlettebb dizájn és technológia a hetvenes-nyolcvanas években kézi hajszárítók népszerűségének kedvezett, ugyanakkor a szépségszalonokban a burák is napi használatban maradtak, hiszen például a daueroláshoz mindenképp szükség volt rájuk. Az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi hatósága csak az 1970-es évekre dolgozta ki azokat a hajszárítókra vonatkozó biztonsági irányelveket, melyeket a gyártóknak attól kezdve be kellett tartaniuk.

Megnézem
Összes kép (8)

A hajszárítókat az elmúlt negyven évben mind több extra funkcióval látták el, és persze egyre biztonságosabbak, valamint energiatakarékosabbak lettek, miközben az alapvető működési elvük és kialakításuk alig változott. Hosszú idő után a brit Dyson volt az első olyan cég, mely mind a technológiát, mint a dizájnt tekintve valóban újat tudott mutatni a hajszárítók piacán. 2016-ban debütált Supersonic nevű modelljük, mely már küllemében is eltér attól, ahogy a hajszárító egyébként a lelki szemeink előtt megjelenik, motorját ugyanis a nyélbe helyezték át. Mégsem a szokatlan formaterv volt igazán forradalmi, hanem a beépített, úgynevezett üveggyöngy termisztor, mely másodpercenként húsz alkalommal méri a kilépő levegő hőmérsékletét, majd egy mikroprocesszor segítségével oly módon szabályozza, hogy az semmiképp ne roncsolhassa a hajat.

Megnézem
Összes kép (2)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top