Trend

Ritkán látható műhelybe pillanthatunk be, így készülnek a különc utazóládák

Van, aki a vasalójának, más az óráinak készíttetett utazóládát, néhányan pedig kihajtható priccset szereltettek táskáikba. Bepillanthatsz a Louis Vuitton zárt világába, abban a műhelybe, ahol a legvadabb megrendeléseket is megvalósítják.

1854-et írtak, mikor egy párizsi bőröndkészítő mester úgy döntött, eljött az idő, hogy saját műhelyet nyisson és tapasztalatait ily módon kamatoztassa tovább. Az úriember Louis Vuitton volt, egyedi, kézzel készített utazóládái, bőröndjei pedig máig méltón viselik nevét, immár, mint az egyik leghíresebb divatház. Hiába telt el az alapítás óta 166 év, a különleges utazóládák még ma is épp úgy kézzel készülnek a műhelyekben mint hajdanán, a mesteremberek munkáját bemutató filmből pedig kiderül, mennyi türelem és szakértelem kell elkészítésükhöz. A felhasznált anyagok az évtizedek során sokat változtak, fejlődtek, amire szükség is volt, különleges igényekben ugyanis nem szűkölködtek megrendelőik.

Régi, fából készült Louis Vuitton utazóláda, értékét 2013-ban 5-7000 angol font közé tették a Christie's aukicóján.

Régi, fából készült Louis Vuitton utazóláda, értékét 2013-ban 5-7 ezer angol font közé tették a Christie’s aukicóján. (Fotó: John Stillwell/PA Images via Getty Images)

Könyvszállító vagy épp beépített íróasztalt rejtő utazóládák, ággyá alakítható bőröndök, számtalan kisebb-nagyobb fakkot tartalmazó kofferek, melyekbe a különleges órák, ékszerek, személyes tárgyak utazhattak (és utaznak ma is) első osztályú körülmények között. Készült már LED-világítású táska és egyedi pezsgőszállító doboz is, és elképzelésünk sincs, milyen lehet a luxusnak az a foka, amikor valaki a vasalóját is egyedi Louis Vuitton bőröndben, utazóládában viszi magával.

Az 1800-as években nagy szükség volt rá, hogy a személyes holmik strapabíró utazóládákba kerüljenek, a lovaskocsik zötykölődése legalább annyira nem kímélte őket, mint manapság a reptéri hajigálás a bőröndöket. A közlekedési eszközök fejlődésével aztán változtak az igények is, a hatalmas ládák mellett megjelentek az első automobilokra méretezett, kisebb, de épp úgy rekeszezhető bőröndök, mi több, az 1900-as évek elején még hőlégballonos utazásokhoz is készültek az utazókosár oldalára erősíthető luxusládák. 

A leghíresebbek mind közül mégis a szekrény módjára kinyitható, óriási utazóládák, melyek fiókokat, ruhaakasztó síneket, megannyi polcként funkcionáló részt és rekeszt tartalmazhatnak, hogy szerencsés tulajdonosuk a legnagyobb kényelemmel férjen hozzá bármelyik holmijához. 

A különleges utazóládák gyakori vendégei az aukciós házak árveréseinek is:

A Damien Hirst limitált kiadású Louis Vuitton utazó orvosi szekrény a Sotheby's 2009-es árverésén.
Megnézem
Összes kép (3)

A divatházak kulisszatitkaiba átlagember ritkán kap betekintést, épp ezért érdemes megnézni azt a kisfilmet, ami abban a műhelyben készült, ahol a márka valóra váltja a legextrémebb egyedi megrendeléseket is. A márka legfontosabb, asnières-i műhelyének munkatársai mutatják be, miként alakítják ki a belső elrendezéseket, varrják meg kézzel a bőröndök egyes részeit, állítják össze az olykor hatalmas koffereket. 

Még több divattörténeti érdekesség:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top