Trend

Minden napra másik konty – Frizuratippek hosszú hajra

Tarkónktól a fejünk búbjáig bárhová púpozhatjuk kontyunkat és érdemes is. Kettő plusz perc időráfordítással egészen új, kényelmes frizurákat készíthetünk magunknak, ha hosszú hajunk van.

Gyönyörű a hosszú haj, de iszonyatosan be tudunk izzadni alatta, ha meleg van. Olyan, mintha egy személyre szabott radiátor ülne a vállunkon, ami pont akkor kapcsol nagyobbra, mikor a legjobban tűz a nap. Ilyenkor jönnek jól a kontyok, mint villámgyors megmentők, amiket csak felkanyarítunk a fejünkre és máris minden sokkal jobb. A konty is olyan azonban, mint a copf. Mindenkinek meg van a jól bejáratott fazonja, amitől már csak megszokásból sem tágítunk. Pedig kontyból is annyiféle van – nem is gondolnánk!

Kezdjük a kontyot a tarkónál

Elsőként is itt vannak a tarkókontyok, vagyis azok, amiknél a hajat egészen lent, a tarkónál rögzítjük. A letisztultabb típusokhoz jól jöhet, ha némi hajformázóval simára fésüljük frizuránkat, de ne spóroljunk vele a teljes hajhosszon sem: sokkal egyszerűbb lesz feltekerni a hajat és a pici tincsek is nehezebben másznak majd ki a hajgumiból.

Egy scrunchie-val könnyen kontyba köthetjük úgy a hajunkat, hogy abból ne szökjenek ki a tincsecskék.

Egy scrunchie-val könnyen kontyba köthetjük úgy a hajunkat, hogy abból ne szökjenek ki a tincsecskék. (Fotó: Christian Vierig/Getty Images)

Ha kellően hosszú a hajad, a klasszikus briós forma helyett próbáld ki a nyújtott változatot, mikor nem szabályos formára tekered fel a hajadat, hanem hagyod azt picit lenyúlni. Nem baj, ha a tincsek vége látszik, ettől legalább egy kis lezserséget kap a frizura, az erős rögzítés azonban nem árt, a hajgumi mellett szükséged lehet néhány hullámcsatra is. 

A konty méretével is érdemes variálni, ha elég hosszú hozzá a hajad.

A konty méretével is érdemes variálni, ha elég hosszú hozzá a hajad. (Fotó: Kirstin Sinclair/Getty Images)

Ha tovább lazázzuk a dolgot, elég lehet, ha csak beletúrunk a hajunkba és ahogy sikerül, feltekerjük egy tarkókontyba. Némi önellenőrzést azonban ekkor se hagyjunk el, van különbség a kócos és a kócos hatású frizura között.

Laza tarkókonty, némi hullámcsattal.

Laza tarkókonty, némi hullámcsattal. (Fotó: Edward Berthelot/Getty Images)

Konty, ami a lenövésedet is takarja és egy másik, ami egyszerűen extra

Egyszerű és nagyszerű módon tudunk egy szimpla balerina kontyot feldobni, nem kell más hozzá, mint egy szép kendő, amit fejpántként rögzítünk és egy színben hozzá passzoló hajgumi. Ez utóbbi nem baj ha látszik, sőt, rövidebb hajnál dönthetünk úgy is, hogy rögzítést követően még egy látványosabb darabbal is átfogjuk kontyunkat, így sokkal jobban fog tartani, míg a kendővel egyszerre takarhatjuk el lenövésünket és adhatunk sikkes megjelenést is friuzánknak. 

Kendővel kombinált konty. (Fotó: Christian Vierig/Getty Images)

Kendővel kombinált konty. (Fotó: Christian Vierig/Getty Images)

Olyannyira nem szükséges tökéletes kontyba tekerni a hajunkat, hogy az is jól mutathat, ha kicsi ívbe formázzuk a copfot és úgy rögzítjük néhány hajcsattal, hajgumival. Ennél a hajformázót azért ne spóroljuk le, akkor a legszebb, ha szépen összetartanak a hajszálak, miközben a fejtetőn nyugodtan hagyhatjuk lazábban a frizurát, hogy ne legyen erőltetett jellege művünknek.

Ívesen feltekert laza konty.

Ívesen feltekert laza konty. (Fotó: Sebastian Reuter/Getty Images)

Kontyot a fejbúbra!

Mutatunk néhán ötletet arra is, miként lehet a fejtetőre tekert zuhanykontyot felturbózni, elsőként is ilyen, ha először copfot, majd fonatot készítünk a fejtetőn, végül azt tekerjük fel lazán. Mondani sem kell, ennyi művelethet nem árt a valóban hosszú haj, ha az nincs, de kézügyességed van, akkor érdemes a tarkótól felfelé franciafonás-szerűen befonni a hajat, vagy annyi csattal rögzíteni az eredményt, amit lentebb mutatunk még.

Konty fonatból, a fejtetőn elkészítve.

Konty fonatból, a fejtetőn elkészítve. (Fotó: Edward Berthelot/Getty Images)

A fejbúbra rendezett kontyok annál látványosabbak, minél magasabbra tudjuk púpozni őket, lőjjük be jól az elhelyezésüket. A tökéletes rendezettség ellenben nem követelmény és érthető az is, ha néhány hajszál hátul kiszabadul. 

Íme, a zuhanykonty optikailag tuningolt változata.

Íme, a zuhanykonty optikailag tuningolt változata. (Fotó: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia)

Még tovább mehetsz, ha egyenesen a homlokodhoz, teljesen előre fésülöd kontyba a hajadat, ekkor már olyan lesz, mint egy hetyke kis kalap. Hogy szépen mutasson, alapos fésüld át, rendezd simára a hajtömeget, tegyél rá hajhabot vagy más hajrögzítőt is és próbáld meg magát a kontyot is jólfésültté tenni. Ehhez nagy segítség lehet, ha először copfba rendezed a hajadat és azt kezded el feltekerni.

Elöl, a homloknál elkészített konty.

Elöl, a homloknál elkészített konty. (Fotó: Matthew Sperzel/Getty Images)

Hátrányból előny: kontyok és hajdíszek

Ha túl sok az itt-ott kilógó rövid hajszálad, akkor sincs veszve semmi. Valószínűleg ebből az indíttatásból született az a frizuradivat is, mely ahelyett, hogy a hullámcsatok diszkrét elrejtésével foglalkozna, látványos hajcsatokkal orvosolja a problémát. Kapd elő azt a sok gyöngyös, strasszos csatot, amit az útóbbi hónapokban gyűjtögettél és tűzd velük tele hátul a hajadat – az eredmény bohókás, nagyon más mint a megszokott és még a kontyod sem jön szét. 

Csatokkal gazdagon díszített konty. (Fotó: Christian Vierig/Getty Images)

Csatokkal gazdagon díszített konty. (Fotó: Christian Vierig/Getty Images)

Magát a kontyot is díszítheted némi csillogó hajékszerrel. Nem kell menyasszonyi kontyként teletűzdelned kisvirágos hajtűkkel (bár ha épp az tetszik, miért ne?), divatosak a láncszemekből készült hajhálók is, amik csak nevükben nagymamásak, látványra egészen extrák tudnak lenni.

Lánchálóval díszített konty - ha szereted az extremitásokat.

Lánchálóval díszített konty – ha szereted az extremitásokat. (Fotó: Christian Vierig/Getty Images)

Nem találtál kedvedre valót? Ebben a videóban tíz további egyszerű, kontyos frizuratippet találhatsz:

A szép frizura az alapoknál kezdődik:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top