Trend

Aranymaszk, 24 karátos bőrápolók – Ezt a hatást várhatod tőlük

Népszerű, és kétségtelenül hangzatos bőrápolók az arany maszkok, de mégis, milyen hatást várhatunk el az aranyat tartalmazó arcápolóktól, kozmetikumoktól? Kiderítettük.

Időről-időre felbukkannak kozmetikai összetevők, melyek vélt vagy valós hatékonyságára alapozva komplett bőrápoló családokat mutatnak be. Ilyen “sztárösszetevő” volt egy időben a Q10, majd jött a kollagén, pár éve pedig az aranyat tartalmazó kozmetikumoktól várják sokan az örök fiatalságot – vagy legalábbis a ránctalan bőr sírig tartó szépséget. Különösen az aranymaszkok nagyon népszerűek, nem csoda, már látványukban is luxusérzetet keltenek, minimum a lelkünket kényeztetheti a tudat, hogy aranypakolással kényeztetjük a bőrünket, jogos kérdés hát, milyen valódi bőrápoló hatást várhatunk tőlük.

Valódi arany van a maszkokban?

Mielőtt rátérünk az arany bőrápoló képességeire, tegyük tisztába a legfontosabb kérdést: milyen arany az, amit a maszkokba tesznek, vagy krémekbe kevernek? Az aranyat gyakorta aranykolloid formájában használják a kozmetikumokban, aminek hatékonyságát szívesen alapozzák arra, hogy a hagyományos kínai és indiai orvoslás már Kr.e. 2500 környékén is jótékony hatást tulajdonított neki. Ennek azonban megjelenésében semmi köze a szépen csillogó sárga nemesfémhez, a nanoméretű aranyszemcséket tartalmazó folyadék a szemcsemérettől függően vöröses vagy piszkossárga színű, nem éppen az, amitől a maszkok csillognak, vagy amit átlátszó tégelybe érdemes csomagolni.

Ennél látványosabb formája, mikor valóban ragyogó arany látható a kozmetikumokban: számos luxus arcmaszkot, kezelést, bőrápolót hirdetnek így, és valóban, ezekben ténylegesen lehet látványában az aranyfüsthöz hasonlatos, nagyon-nagyon vékonyka aranypartikula.

Népszerűek az arany maszkok, kérdés, ezektől valóban szebb lesz-e a bőrünk.

Népszerűek az arany maszkok, kérdés, ezektől valóban szebb lesz-e a bőrünk. (Fotó: Getty Images)

Milyen hatással lehet arcbőrünkre az arany?

Mégis, függetlenül attól, milyen formájában kerül az arany a kozmetikumokba, el kell, hogy keserítsek mindenkit: aranyat gyakorlatilag semmi értelme arcápolóba tenni, annak ugyanis kutatásokkal bizonyított jótékony hatása nincsen. Paula Begoun bőrápolási szakértő szerint az olyan képességei, minthogy segít a bőröregedés jeleit csökkenteni, nincsenek megfelelő kutatásokkal alátámasztva, ráadásul potenciális bőrérzékenyítő is.

Az EU hivatalos, kozmetikai összetevőket tartalmazó adatbázisában, a CosIng-ben az aranynak mindössze színezék funkciót tulajdonítanak és a nem túl szexi, CI 77480-as kódszámmal kell jelölni az INCI-ben, míg a már említett aranykolloidnál ugyan feltüntetnek antibakteriális és bőrkondicionáló hatásokat is, ezek tudományosan nem a legmegalapozottabb állítások, emiatt még arany arcmaszkot vagy szemmaszkot vásárolni felesleges.

Gyógyászati célokra a nátrium-aurotiomalát aranyvegyület ismert, mint a reumás, ízületi gyulladások kezelésére alkalmas készítmény, ez azonban egy belsőleges, általában injekció formájában beadott készítmény, aminek egyrészt számos mellékhatása dokumentált, másrészt pedig nem szabad összekeverni: ez nem ugyanaz a vegyület, ami aranykolloid néven fut a kozmetikai iparban és attól, hogy ez a készítmény belsőleg alkalmazva gyulladáscsökkentő hatással bírhat, még nem jelenti azt, hogy az aranykolloid a bőrre kenve is hasonló hatású, csak azért, mert mindegyikben fellelhető az arany valamilyen formában – aminek ismét csak hangsúlyozzuk, nincs megfelelően bizonyított gyulladáscsökkentő hatása a bőrön. 

Mondhatnánk úgy is, az aranyat tartalmazó arcmaszkok, krémek és kezelések csak ügyes marketinghúzások, amiktől kizárólag az arany miatt értelmezhető hatást nem érdemes várni – más kérdés, milyen egyéb összetevőt tesznek még a készítményekbe, amik ténylegesen hatásosak és hitetik el velünk, hogy az eredményt az aranynak köszönhetjük. Nem egy, az aranynál jóval bizonyítottabb, nagyobb hatásfokú, és ami fontos, a mellékhatások szempontjából is több tudományos ismerettel rendelkező kozmetikai összetevő létezik, amik segíthetik a ráncok megelőzését – hogy csak egyet mondjunk, a retinol. Ha pedig valóban komolyan akarunk tenni a bőröregedés látható jelei ellen, első lépésben kezdjük el a fényvédők napi használatát és ha ez meg van, utána merüljünk el a fejünk búbjáig az egyéb, célzott kozmetikumok használatában.

Anti-aging hatásra vágysz? Az arany helyett ezek segíthetnek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top