Trend

A ma 50 éves Naomi Campbell legemlékezetesebb divatpillanatai

Naomi Campbell ma 50 éves, ebből 35-öt a divatvilág élvonalában töltött. Születésnapja alkalmából következnek a legendás szupermodell legemlékezetesebb divatpillanatai.

Az első Vogue címlap

Naomi Campbell a brit Vogue címlapján, 1987-ben

Naomi Campbell a brit Vogue címlapján, 1987-ben (Forrás: vogue.co.uk)

Naomi Campbell már 7 évesen szerepelt Bob Marley Is This Love című dalának videoklipjében, három évvel később pedig felvételt nyert Italia Conti Színművészeti Akadémia balett szakára. 15 évesen, iskolai egyenruhában sétálgatott a londoni Covent Gardenben, amikor Beth Boldt, a Synchro modellügynökség vezetője felfigyelt rá. Még a 16-ot sem töltötte be, amikor már az Elle címlapján szerepelt, majd 1987-ben a brit Vogue is címoldalra tette. Egy évvel később első fekete modellként kapott lehetőséget a francia Vogue címlapján.

Az első “nagy” divatbemutató

Az Yves Saint Laurent 1988-as tavaszi-nyári kollekciójának bemutatóján

Az Yves Saint Laurent 1988-as tavaszi-nyári kollekciójának bemutatóján (Fotó: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images)

Kifutói debütálására Jasper Conran brit divattervező bemutatóján került sor, az első igazán nagy divatbemutatója azonban az Yves Saint Laurent divatház 1988-as tavaszi-nyári kollekciójának showja volt. Ezzel a szerepléssel a nemzetközi kifutós karrierje is elindult. 

A legendás Vogue címlap

Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington és Cindy Crawford a brit Vogue 1990 januári címlapján

Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington és Cindy Crawford a brit Vogue 1990 januári címlapján (Forrás: vogue.co.uk)

Minden idők egyik legemlékezetesebb magazinborítója volt a brit Vogue, Peter Lindbergh-féle, 1990-es januári címlapja, melyen Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington és Cindy Crawford közösen szerepeltek. Itt még hiányzott a csapatból Kate Moss, akivel kiegészülve aztán az évtized ikonikus szupermodell-generációját alkották.

Freedom!

A Vogue-címlap nyomán hívta meg George Michael Freedom! című dalának klipjébe az öt topmodellt, valamint John Pearson férfi modellt és Mario Sorrenti divatfotóst. Bár akkoriban sem volt szokatlan, hogy modellek szerepeljenek a videoklipekben, ők rendszerint az előadó szerelmének tárgyát alakították. Ebben az esetben azonban másképp történt, ugyanis az énekes helyett a szereplők tátogják el a dalt. A 92 snittből álló klipet mindegyikükkel külön napokon forgatták, kivéve Evangelistát és Turlingtont, akiknek volt egy közös jelenetük is.

A Marilyn-ruha

Naomi Campbell a Versace kifutóján, 1991-ben

Naomi Campbell a Versace kifutóján, 1991-ben (Fotó: George Rose/Getty Images)

Naomi Campbell karrierjének kezdetétől rendszeresen feltűnt a Versace divatbemutatóin és szoros barátságot, mi több, művész és múzsája viszont ápolt Gianni Versace-val. 1991-ben ő mutatta be a divatguru egyik legemlékezetesebb kreációját, a Marilyn-ruhát is, melyet Marilyn MonroeAndy Warhol-féle pop art portréi díszítettek.

A párducruha

Naomi Campbell az Azzedine Alaia-féle párducruhába

Naomi Campbell az Azzedine Alaïa-féle párducruhában (Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images)

Azzedine Alaïa  divattervezővel 16 éves korában, az első Párizsban töltött napján ismerkedett meg. Szinte pótapjaként tekintett rá és közeli barátságban volt vele egészen a kreátor 2017-ben bekövetkezett haláláig. Alaïa számos bemutatóján kifutóra lépett az évtizedek folyamán, de rendezvényeken, gálákon is gyakran viselte a tunéziai dizájner munkáit. A legemlékezetesebb mind közül mégis az áttetsző párducruha volt Alaïa 1991-1992-es kollekciójából, melynek nyomán Campbellt máig is a divatvilág fekete párducaként emlegetik. Az outfitet tavaly Kim Kardashian – egyébként egészen meggyőzően – koppintotta le.

Az esés

Előfordul, hogy a modellek elesnek a kifutón, ám ahogy Naomi Campbell elesett kék platformcipőjében Vivienne Westwood 1993-as őszi-téi kollekciójának bemutatóján, nos, úgy nem esett el sem addig, sem azóta senki. Vérbeli profiként kezelte a helyzetet.

Naomi Campbell és Vivienne Westwood

Naomi Campbell és Vivienne Westwood az 1993-as Év Divattervezője gálán (Fotó: Dave Benett/Getty Images)

Pár hónappal később a modell az Év Divattervezője gálán újra felhúzta a lábbelit és akkor – nyilvánosan legalábbis – nem esett el benne. A lábbeli később egyébként múzeumba került.

Az Elite modellügynökség partiján

Kate Moss és Naomi Campbell az Elite modellügynökség partiján

Kate Moss és Naomi Campbell az Elite modellügynökség partiján (Dave Benett/Getty Images)

Naomi Campbell 18, míg Kate Moss 15 éves volt, amikor először találkoztak Los Angelesben. Közösen dolgozták és partizták végig az elmúlt bő három évtizedet, a mai napig is gyakran jelennek meg együtt. A rengeteg közös fotó örökíti meg őket, mégis mind közül az a legemlékezetesebb, mely az Elite modellügynökség 1993-as partiján készült róluk.

Először a Victoria’s Secret kifutóján

1996 februárjában, először a Victoria's Secret kifutóján

1996 februárjában, először a Victoria’s Secret kifutóján (Fotó: Evan Agostini/Liaison)

Victoria’s Secret divatbemutatóját először 1995-ben rendezték meg. Ezen még nem, a következő évi show-n azoban már Naomi Campbell is kifutóra lépett. A fehérneműmárka hét bemutatóján szerepelt, ám sosem volt a Victoria’s Secret angyala. Amikor arról kérdezték, miért nem, annyit válaszolt: “nem engedhettek meg maguknak”.

Diamonds are Forever

A Versace Diamonds are Forever kollekció bemutatóján

A Versace Diamonds are Forever kollekció bemutatóján (Fotó: Dave Benett/Getty Images)

Millenium Celebration címmel rendezett jótékonysági gálát 1999-ben a Versace divatház és a De Beers gyémántmárka. Erre az alkalomra készült a Diamonds are Forever kollekció, abból a speciális, folyékony fém illúzióját keltő anyagból, melyet Gianni Versace talált fel még 1982-ben. A kreációkat többek között Naomi Campbell, Kate Moss és Amber Valletta mutatta be.

2017-ben, Gianni Versace halálának huszadik évfordulóján Donatella Versace testvére emléke előtt tisztelgett új kollekciójával, melyben megidázte a Diamonds are Forever stílusát is. Az öltözékekben akkor Naomi Campbell, Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Carla Bruni és Helena Christensen vonultak fel.

Közmunka Dolce & Gabbana estélyiben

Közmunkán Dolce & Gabbana estélyiben

Közmunkán Dolce & Gabbana estélyiben (Fotó: Bryan Bedder/Getty Images)

A szupermodellt 2007-ben öt nap közmunkára ítélte a bíróság, amiért egy vita hevében hozzávágta a mobiltelefonját asszisztenséhet, Ana Socolavinóhoz. Az utolsó napon egy ezüst Dolce & Gabbana estélyiben jelent meg a közmunkán, ahol  egyébként takarító volt.

A Manta ruha

A Manta ruhával Alexander McQueen emléke előtt tisztelgett a 2010-es Elle Style díjátadón

A Manta ruhával Alexander McQueen emléke előtt tisztelgett a 2010-es Elle Style díjátadón (Fotó: Eamonn McCormack/WireImage)

Naomi Campbell is azok között volt, akik dolgoztak Alexander McQueen egyik utolsó kollekciójának divatbemutatóján, ahol többek között a Manta ruha is debütált. A divattervező 2010 február 11-i, tragikus halála után 11 nappal a szupermodell McQueen előtt tisztelegve egy Manta ruhában jelent meg az Elle Style Awards gáláján.

A londoni olimpia záróünnepségén

Naomi Campbell a londoni olimpia záróünnepségén

Naomi Campbell a londoni olimpia záróünnepségén (Fotó: Paul Gilham/Getty Images)

A 2012-es londoni olimpia záróünepségén a leghíresebb brit modellek, így Naomi Campbell, Lily Cole, Karen Elson, Lily Donaldson, Jourdan Dunn, David Gandy, Georgia May Jagger, Kate Moss és Stella Tennant vonultak fel a legnagyobb brit trevezők kreációiban. Campbell egy uszályos, arany szettet viselt az Alexander McQueen divatháztól.

Eugénia hercegnő esküvőjén

Eugénia hercegnő esküvőjén

Eugénia hercegnő esküvőjén (Fotó: Pool/Samir Hussein/WireImage)

Eugénia hercegnő esküvőjén számos híresség megjelent, azonban a násznép ruhaversenyét egyértelműen Naomi Campbell nyerte, kristályokkal és tollakkal díszített Ralph & Russo Couture koktélruhájában. 

CFDA

A 2018-as CFDA-gálán

A 2018-as CFDA-gálán (Fotó: Gilbert Carrasquillo/GC Images)

A 2018-ban a CFDA (Council of Fashion Designers of America, vagyis az Amerikai Divattervezők Tanácsa) Divatikon díjjal tüntette ki Naomi Campbellt, egyrészt több évtizedes modellkarrierje és a divatra gyakorolta hatása, másrészt pedig a brit Vogue közreműködő szerkesztőjeként végzett munkája elismeréseként. „Londoniként mindig is óriási hatással volt a személyes stílusomra a dinamikus, állandóan változó utcakultúra és a zenei élet. Ebben az iparban nőttem fel és örökké hálás leszek az ikonikus amerikai divattervezőknek, akik karrierem során támogattak és ünnepeltek engem” – fogalmazott köszönőbeszédében a modell.

Olvass még Naomi Campbellről az nlc-n!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top