Trend

Sminkelnéd magad, de maszkot kell viselni? Elárulta a sminkmester, mire érdemes figyelni

Kifaggattuk a sminkmestert, hogyan sminkeljünk, ha időnként maszkot kell viselnünk.

Ilyen nyarunk még biztosan nem volt, mint a mostani. Maszkot viselünk, ha tömegközlekedéssel bemegyünk a munkahelyre, ha délután bevásárolunk, és mikor utazunk hazafelé, akkor is. A karantén ideje alatt mindenki tudta, egy villámgyors boltlátogatás miatt teljesen felesleges sminkelni, de lássuk be, most már egészen más a helyzet, mikor napjaink zömét ismét a kollégák társaságában töltjük, mikor lehetőség van ismét egy kávézó teraszán beszélgetni barátainkkal, és bizony szeretnénk épp úgy szépen sminkelt önmagunkat mutatni, mint máskor. Arról, mire érdemes a reggeli sminkelésnél figyelni, milyen sminktermék teljesen felesleges, és melyiket érdemes magunkkal vinni, Borszuk Krisztina sminkest kérdeztük.

“Hogy mennyire kezdi ki sminkünket az arcmaszk, nagyon függ attól, milyen típusú az. Az egyszer használatos orvosi maszkok például nem feszülnek annyira az arcra, így nem is dörzsölik azt úgy, mint mondjuk az FFP3-as típusok, de úgy tapasztaltam, a mosható, varrott arcmaszkok is elég jól illeszkednek hozzá, hogy anyaguk valamelyest ledörzsölje a sminket. Emiatt azonban senkinek sem javaslom, hogy maszkot váltson, az első az egészség, a sminkünkön gyorsan tudunk igazítani.” 

Pár aprósággal maszkbiztossá tehetjük sminkünket.

Pár aprósággal maszkbiztossá tehetjük sminkünket.

A smink nem az alapozónál kezdődik

Bár egyre szélesebb körben terjed a nézet, miszerint a szép smink a megfelelő arcápolásnál kezdődik, a sminkes is úgy tapasztalja, még mindig nagyon sokan vannak, akik nem fektetnek elég hangsúlyt a megfelelő arctisztításra, a bőr hidratálására, célzott ápolására. “Sokan intézik el az esti arctisztítást annyival, hogy áttörlik micellás vízzel az arcukat, de ez kevés, idővel jelentkezni fog mindennek az eredménye, az egyenetlen arcbőr, esetleg pattik, mitesszerek formájában. Azt is gyakran tapasztalom, hogy sokan nem a bőrüknek megfelelő állagú, típusú arckrémet használják. Nyáron különösen fontos, hogy ne nehezítsük el bőrünket testes arckrémmel, sokkal jobban zsírosodhat tőle és ezt a smink sem lesz képes elfedni.” 

Minden infó egy helyen a helyes reggeli és esti arcápolásról:

Sok múlik az esti arcápoláson, ne rontsd el!

Egy arckrém nem krém. Így ápold a bőröd reggelente

Ezért javaslata szerint olyan hidratáló krémet válasszunk, mely könnyedebb állagú, például lotion vagy vizes-géles típusúak, és ne feledkezzünk meg a fényvédelemről sem. Mivel a nagy melegben általában annál kényelmesebb egy smink, minél könnyedebb, gondoljuk át, a lenti variációkból számunkra melyik az elfogadható és keressünk annak megfelelő kozmetikumokat. A maszkviselés miatt ez különösen fontos, hiszen minél kevésbé nehezíti el a kozmetikumok rétegezése bőrünket, annál kényelmesebb és annál tartósabb is lesz majd a sminkünk. “Alapozóból is kevesebbet fog igényelni a bőrünk, ha megfelelően előhidratáljuk, így vékonyabb rétegben is elég lehet a smink, míg a kisebb bőrhibákat korrektorral el tudjuk fedni.”

  • hidratáló krém + fényvédő + smink
  • fényvédő + színezett hidratáló krém (BB krém/CC krém)
  • hidratáló összetevőket is tartalmazó fényvédő + smink
  • hidratáló krém + színezett fényvédő
  • színezett fényvédő, mely hidratál is

Variációs lehetőségek tehát vannak (itt részletesebben is olvashatsz róluk), kiválasztásuknál pedig arra is érdemes figyelni, hogy minél kevesebb potenciális bőrirritáló összetevőt tartalmazzanak, tehát ne legyen bennük parfüm, esszenciális növényi olajak és alkohol sem, valamint figyeljünk a komedogén összetevőkre is, vagyis ne tartalmazzon pattanásképző komponenseket a termék. “Már fél órás arcmaszkviselés is elég hozzá, hogy melegebb időben megizzadjon alatta a bőrünk, ha ehhez hozzájön a maszk enyhe dörzsölése, vagy az, hogy a maszk levétele után (vagy alatta is) hányszor nyúlunk arcunkunkhoz, könnyen belátható, hogy egy érzékenyebb bőr megsínyli ezek hatását.”

Sminktippek és jó tanácsok

Alapozók

Ha túl vagyunk nyári arcápolási rituálénk összeállításán, jöhetnek a sminktermékek. Az alapozót vagy színezett bőrápolót a szokásos mozdulatokkal vigyük fel bőrünkre, de próbáljuk meg mennyiségét csökkenteni. “Nyáron amúgy sem mutatósak a túlzottan erős nappali sminkek, törekedjünk a természetességre.” – javasolja a sminkes.

Rúzsok

A rúzsokkal, szájfényekkel lehetünk a legnagyobb gondban: bár egy tartós, matt finisű rúzs az, ami a legkevésbé kenődik, az időnkénti hosszabb maszkviselés bizony ezt is kikezdheti, a krémes rúzsokról, könnyű szájfényekről már nem is szólva. “Talán a legegyszerűbb, ha reggel csak ajakápolóval hidratáljuk a szánkat, majd az igazi színt munkahelyünkön tesszük fel. Persze nem bűn, ha már otthon, a maszk alá is rúzsozunk, csak számoljunk vele, hogy ennek egy része a maszkra kerülhet, így érdemes vékonyabb rétegben rúzsozni, hogy a legkevésbé kenődjön el.”

Arcárnyalók

A highlighter, bronzer és pirosító trió használatánál vegyük figyelembe, hogy alapos kontúrozásunk java részét a maszk könnyen ledörzsölheti: az orról, állunkról, arcunk külső ívéről sajnos a maszk leszedheti az erős kontúrt. “Ha ragaszkodunk hozzá, érdemes por állagú termékeket használni, ezek tartósabbak nyáron, mint a krémesek, ha azonban erősebb sminket viselünk, inkább vigyük magunkkal ezeket a sminktermékeinket. A sminkfixálók nagyon jók, de még azok sem védenek a maszk dörzsölésével szemben, e szempontból nem érdemes rájuk hagyatkozni.” – hangzik a sminkes jó tanácsa.

A szemhangsúlyos sminkek most kétség kívül előnyt élveznek.

A szemhangsúlyos sminkek most kétség kívül előnyt élveznek. (Fotó: Georgie Hunter/Getty Images)

Mattító púderek és táskánk tartozékai

Napjaink megmentői most egyértelműen a mattító púderek lehetnek, ezekből (legalább) nyárra egyet amúgy is érdemes beszerezni, most pedig pláne, hogy kezelni tudjuk, ha bőrünk jobban megizzadna a maszk miatt. Kerülhet melléjük a táskánkba mattító lap is, ezek a spéci kis papírlapocskák arra szolgálnak, hogy a felesleges zsírt felitassuk bőrünkről – ha ilyenünk nincs, az sem gond, a tiszta papírzsepi belső oldala is tökéletesen megteszi. “Három dolgot érdemes magunkkal vinni, egy púdert, egy csomag zsepit és a rúzsunkat. Ó, és még valamit, egy hidratáló arcpermet is jó, ha kéznél van.” Ez utóbbival könnyen, gyorsan felrissíthetjük bőrünket, ha megizzadnánk, hidratál, de a smink nem kenődik el, ráadásul sok márkánál találunk olyat is, mely fényvédő is egyben, így ha szükséges, azt is pótolhatjuk.

Szemsmink

Végül érdemes szót ejteni a szemsminkről is: maszkviselési szempontból a szemhangsúlyos sminkek a legszerencsésebbek, melyekhez amúgy is elég egy visszafogottabb, nude rúzs, enyhe ajakszínezés. Szemhéjalapozót persze érdemes lehet használni, hogy tartósabb legyen sminkünk, de a melegebb időjárás miatt indokolt. Szemöldökünk formázása sem igényel extra figyelmet, mi több, most pláne ne feledkezzünk meg róla, hiszen egy ízlésesen formázott szemöldök valóban a szép smink alapeleme.

Sminkeléshez tippjeink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top