Az egyetlen ruhafazon, ami mindenkinek jól áll – így hordd az ingruhát!

Szüfrazsettek hozták divatba, Dior élesztette újjá és Meghan Markle is rajong érte. Szétnéztünk, hogy milyen ingruhákat találunk most a boltokban.

Nem csak Meghan Markle kedvence az ingruha, a hétköznapok első számú megmentője lehet egy jól eltalált fazon. Kellően csinos és elég kényelmes is ahhoz, hogy sokoldalú, jól kihasználható ruhaként gondoljunk rá, nem véletlen, hogy úton-útfélen ingruhában láthatjuk az ex-hercegnét is. (Nem nagyon lehet hibázni vele, ezért adják a stylistok Harry herceg nejére szinten minden második hivatalos megjelenés alkalmával.)

Diortól a plázáig

Az ingruha mai népszerűségét nagy mértékben köszönhetjük Christian Diornak, ő volt az, aki 1947-es New Look kollekciójában olyan ruhákat is bemutatott, melyek felsőrésze a férfiingek esztétikájából építkezve gallért, gombokat és ruhaujjfazont kapott, miközben hihetetlenül nőies sziluettet alkottak. Persze már ő előtte is ismert fazonnak számított, az 1800-as évek végén az egyenjogúságért küzdő nők szívesen viseltek galléros blúzokkal kombinált szoknyákat, amelyekből a 20. század elején megjelentek az egyrészes változatok is, a fazon nagy előnye, hogy a elülső gombolásnak köszönhetően az öltözéshez nem kellett segítséget hívni.

Az ingruhák az egyszerű, jól kihasználható nappali viseletet jelentették. A Dior által megálmodott fazon azonban csak a kiváltságosoké volt, az ötvenes évek dolgozó nője már nem akart krinolinnal kifeszített, keményített szoknyát hordani. Ezért szépen lassan megjelentek az egyszerűbb egyenes szabású darabok amelyek alá nem kellett vaskos alsószoknyát húzni. Mostanra nincs olyan divatház, amely ne dobott volna piacra ingruhát. 

 

Az ingruha a trendszetterek körében is népszerű:

Fehér, lezser szabású ingruha.
Megnézem
Összes kép (9)

Ingruhák és divattippek

Kinek áll jól az ingruha? Jó hírem van, mindenkinek. Köszönhetően annak, hogy a konkrét fazonok, minták, színek és stílusok változatossága végtelen, testalkattól, életkortól és egyéni stílustól függetlenül találhatunk kedvünkre való változatot. Néhány részletre azonban érdemes figyelni:

  • a mellrész kialakítása sarkalatos, épp úgy, mint egy blúznál, esetében is fontos, hogy a gombok ne akarjanak szétpattanni a melleden, de ne is vessz el benne, pláne ha nem egy lezser szabású darabról van szó.
  • remekül lehet trükközni a mellrészre varrt zsebekkel. Kismellűeknek különösen áldásos az optikai tuning, ellenben ha nagyok a melleid érdemes lehet épp ellenkezőleg, zsebrátét nélküli változatot keresni.
  • hónaljnál is ellenőrizzétek a ruhát (különösen az ujjatlan fazonokat), nem szép ha túlságosan eláll, míg ha szűk, izzadósan kényelmetlenné válhat.
  • a dekoltázs kialakítása szintén fontos, nagyon népszerűek a mélyen kivágott, gallér nélküli típusok, azonban “ha nincs mit tenni bele”, nem a legelőnyösebb változatok – nem úgy, ha telt idomokkal büszkélkedhetsz!
  • ha klasszikus, öves változatot kerestek, nem baj, ha a ruha nélküle is mutat valahogy, hogy az övvel derekat csinálnátok magatoknak. Sajnos öv nélkül sok esetben csak lógó rongy.
  • A felül szűkebb, A-vonalú szoknyával kombinált daraboknál különösen fontos, hogy a derékrész szépen álljon, jó magasságba essen, hiszen így a szélesedő szoknya a pocit is takarni tudja, miközben optikailag nyújtja a lábakat. 
  • Ingruhákhoz a tűsarkútól a bakancson át a sportcipőig bármit viselhetünk, persze a ruha konkrét stílusára azért érdemes tekintettel lenni.

Így viselik a hírességek az ingruhát:

Jessica Alba csíkos ingruhában.
Megnézem
Összes kép (6)

És mit kapunk a ruhaboltokban?

Betértem a közeli bevásárlóközpontba, hogy feltérképezzem, milyen ingruhák közül válogathatunk fast fashion (ár)szinten. Jó hír, hogy változatosságban nincs hiány, mini és maxi ruhát, rövid és hosszú ujjasat (nyár lévén többnyire az előbbit) egyaránt találni, és anyagválasztás szempontjából is jó a választék. Rossz hír, hogy meglepően sok volt, melynél nehéz volt eldönteni, csak a bolti tárolás hibája, vagy az anyagok minőségének köszönhető, hogy ennyi rommá gyűrt ruhába botlottam bele, mindenesetre csekkoljátok vásárlás előtt, mit visztek haza magatokkal.

Ingruhák: C&A - Mango - Mango

Ingruhák: C&A – Mango – Mango (Fotó: Benecz Judit)

A fenti trióból gyűröttség szempontjából a két szélsőt emelném ki, ők hárman azonban jól illusztrálják, amit fentebb írtam: nagy divat a mély dekoltázs és ez nem mindenkinek áll jól. Ezekben egy picit lehajolnék és köldökig be lehetne látni a ruhám alá – persze ha szerencsés vagy és kitöltöd, mindez már nem is akkora probléma.

Voltak egészen elegáns változatok is, kellemesen lágy anyaggal, szép eséssel, melyekről abszolút el tudom képzelni, hogy első látásra meghozza a kedvet a ruhapróbához. Ezekről a műselyem darabokról azonban még vásárlás előtt döntsük el, belefér a divatozásba egy potenciálisan izzadós ruha, vagy inkább más kerül a kosárba.

Ingruhák: H&M - Mango

Ingruhák: H&M – Mango

A farmer ingruhák örök darabok, egy klasszikus fazont szakadásik hordhatunk, nincs részlete, ami kimenne a divatból. Legnagyobb bánatomra mégis csak egybe futottam bele, remélem, ti szerencsésebbek lesztek, divatbefektetésnek tényleg első rendű típusok. A fehér ingruha a másik ilyen eset, ha jól áll a szín csak arra figyelj, nehogy áttetsző legyen, máskülönben szerelemdarab lehet ő is tavasztól őszig minden évben.

Ingruhák: C&A - Orsay

Ingruhák: C&A – Orsay

A virágmintás ingruhák nagyon népszerűek, télen hosszú változataikkal voltak tele az üzletek, most pedig itt vannak nyárias kiadásban. Válasszuk meg jól az alapszínt, olyan legyen, mely illik színeinkhez, és mint írtam, figyeljünk a mellrész kialakítására. A lenti fotón látható ruhák egyforma méretek, egy azon márkától, mégis, a piros rajtam feleslegesen bőnek hatott, míg másnak épp erre lehet szüksége. 

Ingruhák: Orsay - Orsay

Ingruhák: Orsay – Orsay

Trendiségben sincs hiány, puffos ujjú, bő fazonúhoz, lezser szabású pliszé szoknyáshoz és dögös, állatmintás darabhoz egyaránt volt szerencsém, rájuk pedig főként igaz amit írtam: mindenképp próbálni kell őket. Rajtam például borzasztóan álltak, de mind mások vagyunk, más színek passzolnak hozzánk, más a testalkatunk, így vonatkoztassatok el, csak a ruhákat nézzétek: hozzátok illenének?

Ingruhák: Zara - Zara - Mango

Ingruhák: Zara – Zara – Mango

Ha már Meghan Markle-t emlegettem, jöjjön egy válogatás ingruhás szettjeiből:

Meghan Markle zöld, karcsúsított ingruhában.
Megnézem
Összes kép (4)

Divattippek a nyárra: