nlc.hu
Trend

Ismerd meg a lyocellt!

A lyocell régóta az egyik legjobb dolog, ami a divatiparban történt

A lyocell anyaggal szinte már biztosan találkoztál, sőt, talán neked is lóg néhány ilyen anyagú holmi a szekrényedben. És ez jó. Nagyon jó. Elmondjuk, miért.

A lyocell anyagot már közel négy évtizeddel ezelőtt feltalálták, ám a divatipar csak az utóbbi néhány évben kapott igazán rá. Mára kimondottan sikk lett használni, olyannyira, hogy a márkák gyakran külön címkével is jelzik, ha egy termék ilyen textíliából készült. Igaz, egyáltalán nem nehéz felismerni enélkül sem, hiszen a külleme és tapintása is meglehetősen jellegzetes. Nem mellesleg pedig az, hogy a lyocell trendi lett, hosszú ideje az egyik legjobb dolog, ami a divatiparban történt.

lyocell anyag

A jellegzetes lyocell anyag (Fotó: Getty Images)

Lyocell vagy Tencel

A lyocellt az American Enka vállalat fejlesztette ki, még 1972-ben. Az eredetileg Newcell nevet viselő anyagon a nyolcvanas években a brit Courtaulds Fibres szakemberei dolgoztak tovább, akkoriban kapta a Tencel nevet. A gyártási eljárást 1990-től elsőként az alabamai Courtaulds műselyemgyárakban alkalmazták. 1998-ban a Courtaulds vállalatot az Akzo Nobel vásárolta meg, két évvel később pedig a Tencel divízió az osztrák  Lenzing AG tulajdonába került. A mai napig is ez a cég a világ legismertebb lyocellgyártója, akik Tencel®-ként forgalmazzák terméküket, ez az oka annak, hogy az anyagot ezen a néven is gyakran emlegetik. Valójában azonban maga az anyag a lyocell, míg a Tencel annak egy fajtája, lényegében egy márkanév.

Hogyan készül?

A lyocell gyakorlatilag egy természetes alapanyagokból előállított, speciális, környezetbarát műselyem. A gyártási eljárás lényege, hogy a keményfából (esetleg  bambuszból vagy eukaliptuszból) nyert cellulózt úgynevezett N-metilmorfolin-N-oxidban oldják, majd ebből az oldatból húzzák a szálakat. Az előállítás a viszkózgyártásénál kevesebb vizet igényel, illetve teljesen zárt rendszerben történik, ezért nem jár káros anyagok kibocsátásával,  az oldószer pedig csaknem teljes egészében visszaforgatható és újból felhasználható. 

A Tencel kollekció egyik modellje a 2018-as kínai divathéten

A Tencel kollekció egyik modellje a 2018-as kínai divathéten (Fotó: Lintao Zhang/Getty Images)

Miben jobb?

Azon felül, hogy már a gyártási folyamata is kíméli a környezetet, a lyocell szuperképessége, hogy egyesíti a természetes és a mesterséges szálak előnyeit. Soroljuk:

  • Tartósabb, mint a természetes szálak.
  • A legerősebb a cellulózból készült textíliák közül.
  • Erősebb szerkezetű, ugyanakkor lágyabb tapintású és esésű, mint a pamut.
  • Háromszor olyan erős, mint a viszkóz. 
  • Bőrbarát.
  • Könnyed, szellős, nem fülled be.
  • Enyhén fényes, mint a selyem, ám nem csúszkál.
  • Nem nyúlik meg, nem veszíti el a formáját.
  • Nem bolyhosodik.
  • Gyűrődésálló.
  • Kiválóan színezhető.
  • Számos más anyag textúráját  képes utánozni.
  • Gépben mosható, de vegyileg is tisztítható.
  • Biológiailag lebomló.

Lyocell a divatban

Bár más típusú textíliákat (például lakástextilt, műszaki textíliákat) is gyártanak belőle, a legsokoldalúbban kétségkívül a divatipar használja a lyocellt. Gyakran alkalmazzák egyrészt a farmer szellősebb alternatívájaként a nyári kollekciókban: ezek azok a bizonyos jellegzetes, világoskék darabok, melyek szabásukban, díszítéseikben is legtöbbször a farmer jól ismert stílusjegyeit viselik és sokszor a boltokban is a denim osztályon vagy kategóriában tartják őket.

Lyocell overál
Megnézem
Összes kép (7)

Mint fentebb már említettük, a lyocell remekül színezhető, az esetek többségében azonban, ha nem világoskék, akkor is pasztell árnyalatokat kap, nagyságrendekkel ritkábbak az élénk vagy sötét színű darabok. Persze azért ha keresgélünk, találhatunk ilyeneket is.

Lyocell ruha
Megnézem
Összes kép (7)

A 100 százalék lyocell holmik mellett megtalálhatók a lyocell keverék vagy lyocellben gazdag elnevezésű darabok is, melyek esetében általában pamuttal, viszkózzal vagy elasztánnal keverik, de más variációk is előfordulnak. Ilyen formában már nehezebb felismerni, viszont még több – sokkal kevésbé környezetbarát – anyag kiváltására alkalmas. 

Az idei nyár slágermintája, a citrom
Megnézem
Összes kép (7)

Olvass még a környezetbarát divatról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top