nlc.hu
Trend

Manikűr kisokos kezdőknek

Mandulától a balerináig – manikűr kisokos kezdőknek

Hála a közösségi oldalaknak, ma már mindenki egymillió manikűrtípussal találkozhat, de persze nem mindenkinek áll jól minden. Ha szeretnél szép körmöket, de elbizonytalanodtál, milyen fazont válassz, itt egy kis útmutató.

Mandula! Most, hogy jobban elmélyültem a témában, végre tudom, hogy mandulaalakú körmöket rittyentett nekem anno anyukám nyugdíjas manikűröse, Marika néni, amikor életemben először rászántam magam, hogy más kezébe adjam a körmeim ápolását. Az élmény annyira emlékezetes volt, hogy olyan tíz évre el is vette a kedvemet attól, hogy hasonló lépésre vetemedjek. Vannak vélemények, melyek szerint nem lehet a mandula formájú manikűrrel mellényúlni, az én hosszú ujjaimból viszont igazi banyakarmokat csinált. Persze ehhez lehetett köze annak is, hogy Marika néni igazi körömsarlatán volt, és a legkevésbé sem volt homogén a körmeim kinézete – az egyik ujjamon jobbra volt egy kicsit csálé, a másikon balra. Egy biztos: ilyen fazont nem szeretnék többé, és olyan körmöst sem. 

Milyen formát válasszunk?

Ma már rengeteg praktikus és látványos, ámde kevésbé hordható manikűr fazon is létezik. Hogy kinek melyik áll igazán jól, azt a köröm és a körömágy formája, illetve az ujjak hossza dönti el.

Akinek ovális, kereken ívelt a körömágya, annak jobb a kerek vagy ovális fazonok közül választania, és kerülni a rövid, szögletes formát, ami tömzsivé teszi az ujjakat. Ha eleve vaskosabb ujjaid vannak, akkor meg főleg nem érdemes kockára reszeltetni őket, hanem jobb olyan fazont választani, ami optikailag nyújtja kissé a az ujj alakját. Magyarul ebben az esetben is az ovális, vagy a kissé hegyesebb formákat javasoljuk.

Ha viszont hosszúak az ujjaid és/vagy hosszúkás a körömformád is, nyugodtan dönthetsz szögletes forma mellett is akár.

Ennyi felvezetés után itt az idő, hogy nézzük meg közelebbről, melyek a leggyakoribb fazonok, amiket a manikűrösöktől kérnek a vendégek.

Kerek vagy ovális

Egyszerű, letisztult, elegáns – ezek a jelzők írják le legjobban a kerek körömformát, mely máig az egyik legnépszerűbb fazon, amit a körmösöknél kérnek a vendégek. Nem is csoda, hiszen könnyű viselni, azok számára is, akik nem növeszthetik hosszúra a körmüket, és ha például egy francia manikűrrel van megszépítve a kerek fazon, bármilyen alkalom legyen, megállja a helyét. 

A lágyan ívelt kialakítás minden körömformához passzol, pláne az örök klasszikus francia manikűr. (Fotó: Profimedia)

A lágyan ívelt kialakítás minden körömformához passzol, pláne az örök klasszikus francia manikűr. (Fotó: Profimedia)

Mandula

Ovális, kissé hegyesen végződő forma ez, mely remekül mutat rövid, tömzsi ujjakon, hiszen optikailag hosszabbnak mutatja azokat. Viselni ezt sem bonyolult, és akinek jól áll, annak csodássá teszi a kezét:

Szögletes

Arról már volt szó, hogy kiknek ajánljuk. Előnye, hogy ehhez a fazonhoz sem kellenek feltétlenül nagyon hosszú körmök. Hátránya viszont, hogy éles szélei miatt sérülékeny, könnyen beleakad dolgokba.

Lekerekített szögletes

Az előző forma praktikusabb verziója, amikor is az élek kissé le vannak kerekítve, de maga a fazon mégis szögletes. Közkedvelt forma, mert változatos körömhosszon lehet alkalmazni, sok mindenkinek jól áll, és klasszul díszíthető.

Eddig az igazán gyakori, hétköznapi viselésre könnyen alkalmazható körömformák. De azért mutatunk három ritkább megoldást is. Ezekhez bevállalósabbnak kell lenni, és persze tegyük hozzá, hogy krumplit pucolni vagy sajtot reszelni elég nehézkes velük. De tény, hogy már-már művészeti alkotásnak tűnik néhányuk.

Balerina:

A mandulához hasonló fazon, hosszabb körmök kellenek hozzá. A balerina manikűr oldala ívelt, a köröm vége azonban csapott, szögletesre reszelt, így alakja olyan, akár a balettcipőé. Akkor válasszuk, ha eleve ívelt, hosszúkás körömformánk van. Aki megengedhet magának hosszabb körmöket, annak érdemes egy próbát tenni vele.

Stiletto

Hosszú és hegyes, minden esetben épített köröm. Ne kerteljünk, a legkevésbé praktikus fazon ez, de tény, hogy nagyon látványos, ha valaki bevállalja. Díszíteni pedig igazán extrém módokon lehet – ha már lúd, legyen kövér, ugye.

A Stiletto igazán vagány fazon, jól mutat rajta a gazdag díszítés. (Fotó: Profimedia)

A Stiletto igazán vagány fazon, jól mutat rajta a gazdag díszítés. (Fotó: Profimedia)

Lipsticknails

A végére hagytunk egy érdekességet, ami a lipstick, azaz magyarul rúzs alakú körömforma. Elsőre meglepő választásnak tűnik, ez a ferdén csapott végű fazon, de alkalmi viseletként nagyon is jól tud kinézni. Persze van egy csomó tevékenység, amit ezzel sem érdemes végezni. Kifejezetten nem javasoljuk például azoknak, akik kontaktlencsét hordanak.

via

Manikűr, mert tudjuk, hogy szereted:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top