nlc.hu
Trend

Ezekkel ne moss arcot!

Ezekkel a dolgokkal soha ne mosd meg az arcod!

A most következő öt dolog a legkevésbé sem alkalmas arcmosásra. Méghozzá azért, mert hatástalan, ártalmas vagy egész egyszerűen gusztustalan.

Számos praktika kering azzal kapcsolatban, hogy mi mindennel mosd az arcod annak érdekében, hogy hibátlan legyen a bőröd. Ezek közül azonban nem mindegyik hatásos, sőt, akadnak köztük, melyekkel még árthatsz is az arcbőrödnek. A most következő 5 dologgal soha NE mosd meg az arcod!

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna tényleg csodaszer és rengeteg mindenre jó, azonban az arc megtisztítása nem tartozik ezek közé. Míg ugyanis a szódabikarbóna pH-ja, a bőré nagyjából 4,5-5, így ha szódabikarbónával mosol arcot, az megzavarja a bőr természetes egyensúlyát. Ennek következtében irritáció, vörös foltok jelentkezhetnek, illetve a bőr érzékenyebbé válhat és pattanások is megszaporodhatnak. 

Méz

A méz szintén népszerű összetevő számos bolti kozmetikumban, illetve házi kencékben is. Valóban beválik például az akné kezelésében, arcmosásra azonban nem alkalmas. Nem szedi le a sminket és a szennyeződéseket és túlságosa ragacsos is ahhoz, hogy megtisztítsd vele az arcod. Egy amerikai tanulmány ráadásul bebizonyította, hogy az antibakteriális hatása is kiszámíthatatlan.

Ezekkel tényleg ne mosd meg az arcod!

Ezekkel tényleg ne mosd meg az arcod! (Fotó: Getty Images)

Vizelet

Egyes önjelölt bőrápolási szakértők újra és újra előállnak azzal az elmélettel, hogy érdemes a vizeletünkkel tisztítani az arcunkat a bőrpír, az akné, illetve a bőröregedés jeleinek enyhítésére. A bőrgyógyászok szerint azonban bár a vizeletben valóban van némi karbamid, illetve bizonyos ásványi anyagok és enzimek, ezek mennyisége nem akkora, hogy valóban javítanák az arcbőr állapotát. Épp ezért nem éri meg a gusztustalankodás.

Citromlé

Semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy a frissen facsart citromlével való arcmosásnak számottevő előnyei lennének. Hátrányai viszont annál inkább, ugyanis ha citrusfélék vannak a bőrödön, majd azt UV-sugárzás éri, úgynevezett fitofotodermatitisz alakulhat ki, mely égési sérülésekhez hasonló tünetekkel, többek között kivörösödéssel, hólyagképződéssel jár.

Csodamogyoró olaj

A csodamogyoró – vagy varázsmogyoró – olaj szintén felkapott alapanyaga a természetes kozmetikumoknak, ám arcmosásra nem való ez sem. Körülbelül 15% alkoholt tartalmaz, ami száríthatja, irritálhatja a bőrt, hosszabb távú használat mellett pedig károsíthatja annak természetes védekezőképességét is.

via

Olvass még az arcápolásról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top