nlc.hu
Trend

Claudia Schiffer 50 éves

50 éves a legszerényebb szupermodell, Claudia Schiffer

Claudia Schiffer ma 50 éves, ebből közel 23-at a divatvilág élvonalában töltött. Felidézzük karrierje legmeghatározóbb pillanatait.

Claudia Schiffer 1970. augusztus 25-én, egy Duisburg közelében lévő kisvárosban, Rheinbergben született. Tizenévesen még egyáltalán nem készült modellnek: úgy tervezte, hogy jogi egyetemre megy, majd az édesapja ügyvédi irodájánál helyezkedik el. Azonban 1987 októberében egy düsseldorfi szórakozóhelyen bulizott, amikor megpillantotta őt a Metropolitan modellügynökség vezetője, Michel Levaton…

Az első ELLE címlap, 1988-ból

Az első ELLE címlap, 1988-ból

A 17 éves lány megegyezett a szüleivel: elhalasztja jogi tanulmányait és megpróbálkozik a modellkedéssel. Ha nem jön össze, hazatér és folytatja a megszokott életét. Párizsba utazott tesztfotózásra, mely olyan jól sikerült, hogy néhány hónappal később Claudia a francia ELLE magazin címlapján találta magát.

A Guess kampányában

A Guess kampányában

1989-ben aztán a fiatal Brigitte Bardot-ot idéző modellt választotta kampányarcának a Guess. „Mindent megtestesített, amit akartam. Olyasvalakit, aki érzéki, magas, magabiztos és egészséges” – nyilatkozta egyszer Paul Marciano, a Guess társalapítója, miért épp Schifferre esett a választásuk. A reklámkampány az akkor már 7 éve létező divatmárkát és Claudia Schiffert is a divatvilág élvonalába repítette.

A Chanel 1990-es tavaszi-nyári kollekciójának bemutatóján, a párizsi divathéten

A Chanel 1990-es tavaszi-nyári kollekciójának bemutatóján, a párizsi divathéten (Fotó: Pierre Vauthey/Sygma/Sygma via Getty Images)

Akkoriban figyelt fel rá a Chanel vezető tervezője, Karl Lagerfeld is, akinek – ma már tudjuk – egyik ikonikus, örök múzsája lett. „ Az első Chanel divatbemutatóm határozottan fordulópont volt. Karl volt az én varázsporom: a döntése, hogy a kifutóra engedett, szégyellős német tiniből szupermodellé tett” – idézte fel később a modell. Az elkövetkezendő években a Chanel bemutatói és kampányai gyakorlatilag elképzelhetetlenek voltak Claudia Schiffer nélkül. 

A Revlon arcaként

A Revlon arcaként (Fotó: Eric Robert/Sygma/Sygma via Getty Images)

1992-ben akkor rekordnak számító, 10 millió dolláros szerződést írt alá a Revlon kozmetikai céggel, mely végképp egyértelművé tette státuszát a divatszakmában.

Cindy Crawford, Karl Lagerfeld, Helena Christensen és Claudia Schiffer a kifutón, 1993-ban

Cindy Crawford, Karl Lagerfeld, Helena Christensen és Claudia Schiffer a kifutón (Fotó: Rindoff Petroff/Castel/Getty Images)

A kilencvenes évek elejére összeállt a legendás és azóta is megismételhetetlen szupermodell-generáció: Linda Evangelista, Christy Turlington, Naomi Campbell, Cindy Crawford és Claudia Schiffer. Claudia azonban mégis kicsit más volt, mint a többi szupermodell. Csendesebb, komolyabb, szerényebb. Olyasvalaki, aki nem elsősorban a csillogni akart, aki a modellkedést valóban munkának és nem valamifajta játéknak tekintette. Emiatt is emlegették akkoriban úgy: a Jégkirálynő.   

Claudia Schiffer és David Copperfield

Claudia Schiffer és David Copperfield (Fotó: by Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

A modell 1993-ban az illuzionista berlini show-ján ismerkedett David Copperfielddel, akivel 1994-ben össze is házasodtak. 1997-ben a Paris Match nevű magazin azzal vádolta meg a párt, hogy a kapcsolatuk csupán színjáték, a hírverés kedvéért vannak együtt, Schiffer pedig pénzt kapott már azért is, hogy Copperfield menyasszonyának mondja magát, miközben nem is kedvelte őt. A házaspár beperelte a lapot. Az ügy 1999-ig tartott, amikor is a bíróság kimondta, hogy az újság állításai hamisak voltak. Elismerték ugyanakkor, hogy Schifffernek szerződése volt, hogy megjelenjen azon a bizonyos berlini rendezvényen, ahol először találkoztak. 1999 szeptemberében aztán a házaspár bejelentette, hogy elválnak.

Jonathan Hyde, Claudia Schiffer, Macaulay Culkin

Jonathan Hyde, Claudia Schiffer, Macaulay Culkin a Richie Rich című filmben (Forrás: Profimedia)

Schiffer 1994-ben a Richie Rich című filmben debütált a filmvásznon, ahol önmagát alakította. Az ezt követő években több mozifilmben is feltűnt, többek között a Zoolanderben és a az Igazából szerelemben.

A Versace bemutatóján 1992-ben
Megnézem
Összes kép (7)

A kilencvenes években gyakorlatilag az összes élvonalbeli divatház, többek között a Dior, a Versace, az Yves Saint Laurent, a Valentino és persze a már Chanel divatbemutatóján kifutóra lépett, a legnagyobb márkák kampányaiban dolgozott és az összes meghatározó divatmagazin címlapra tette. Mindent elért, amit egy modell elérhetett. „Sosem úgy tekintettem a modellkedésre, hogy híres akarok lenni. Úgy gondolkodtam: jó akarok lenni benne és a csúcsra akarok érni” – fogalmazott egy interjújában.

Claudia Schiffer a Balmain kifutóján

Claudia Schiffer a Balmain kifutóján Stephane Cardinale/Sygma via Getty Images)

1999-ban egy olasz magazinnak úgy nyilatkozott: nem vállal többé kifutói munkákat. Épp ezért okozott jókora meglepetést, amikor még abban az évben feltűnt Gilles Dufour a Balmain számára készült kollekciójának bemutatóján. A szereplést azért vállalta el, mivel a tervezővel még akkoriban közeli barátságot kötött, amikor a Chanelnél dolgozott.

Claudia Schiffer a L'Oréal sajtóeseményén

Claudia Schiffer a L’Oréal sajtóeseményén, Cannes-ban (Fotó: Neil Munns – PA Images/PA Images via Getty Images)

Szintén 1999-ben kötött millió dolláros szerződést a L’Oréal-lal. A francia kozmetikai márkának azóta is újra és újra visszatérő kampányarca.

A Vogue milleniumi számának csoportképe

A Vogue millenniumi számának csoportképe (Vogue/Annie Leibovitz)

1999 novemberében Kate Moss, Gisele Bündchen, Lauren Hutton, Iman, Naomi Campbell, Stephanie Seymour, Amber Valletta, Christy Turlington, Lisa Taylor, Paulina Porizkova, Carolyn Murphy és Patti Hansen társaságában szerepelt a Vogue milleniumi számának Annie Leibovitz-féle csoportképén, mint azon modellek egyike, akik meghatározták a magazin történetét az évszázad folyamán.

Mathew Vaughan és Claudia Schiffer

Mathew Vaughan és Claudia Schiffer 2002-ben, Cannesban. (Fotó: Dave Benett/Getty Images)

2001-ben a barátai mutatták be Mathew Vaughn filmrendezőnek, akivel 2002-ben házasságot kötött, mely máig is tart. 2003-ban megszületett az első gyermekük, Caspar Matthew, majd 2004-ben Clementine Poppy, 2010-ben pedig Cosima Violet.

A Mango arcaként 2005-ben

A Mango arcaként 2005-ben (Fotó: rune hellestad/Corbis via Getty Images)

A kétezres évek elejétől elsősorban a családi életére koncentrált, modellként pedig csak alkalmanként vállalt felkéréseket. Egyik emlékezetes munkája ebből az időszakból a 2005-ös Mango kampány volt.

Az Accessorize 2006-os kampányában

Az Accessorize 2006-os kampányában

2006-ban aztán a brit Accessorize márka kampánya kedvéért nem csupán az arany testfestéket vállalta be, hanem még olyasmit is, amit soha, senki kedvéért azelőtt: 35 éves korában kifúratta a füleit.

A Chanel 2010-es tavaszi-nyári divatbemutatóán a párizsi divathéten

A Chanel 2010-es tavaszi-nyári divatbemutatóán a párizsi divathéten (Fotó: Stephane Cardinale/Corbis via Getty Images)

Bár kifutóra már nem lépett, a nagy divathetek legnívósabb divatbemutatóin gyakran jelent meg a közönség első sorában.

A Guess 2012-es kampányában

A Guess 2012-es kampányában (Forrás: Profimedia) 

23 évvel a karrierjét elindítón Guess-kampány után, 2012-ben újra modellt állt az amerikai márkának. A 41 éves, háromgyermekes anya a fotókon úgy mutatott, mintha nem is telt volna el az a közel negyed évszázad.

Carla Bruni, Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Cindy Crawford és Helena Christensen

Carla Bruni, Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Cindy Crawford és Helena Christensen a Versace show-ján (Fotó: Venturelli/WireImage,)

2017-ben, Gianni Versace halálának huszadik évfordulóján Donatella Versace testvére emléke előtt tisztelgett új kollekciójával. Az öltözékeket a kilencvenes évek szupermodelljei, Naomi Campbell, Cindy Crawford, Carla Bruni, Helena Christensen és Claudia Schiffer mutatták be. Bár alig egy percet töltöttek a kifutón, az az egy perc mégis azonnal bevonult a divattörténelembe.

Claudia Schiffer Vogue

(Fotó: Instagram/Vogue Italia)

Abból az alkalomból, hogy 25 évvel korábban szerepelt először az olasz Vogue magazinban, tavaly nyáron meztelenül, a bájait csupán néhány kiegészítővel takarva pózolt a magazin címlapján. 

„Nem kell, hogy egész életedben gyönyörűnek nevezzenek. Szép emlék, de ha jön a következő generáció, átadod a helyed. Számomra természetes dolog, hogy átadom, irigység vagy féltékenység nélkül. Valójában el sem tudnék képzelni rosszabbat, mintha azt mondanád: tessék, itt egy varázstabletta, amitől újra 20 évesnek fogsz kinézni” – nyilatkozta egyik friss interjújában Claudia Schiffer.

Olvass még a szupermodellekről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top