Egy rendhagyó divathét 5 rendkívüli trendje – New York-i Divathét 2021 tavasz-nyár

„Ha az élet citromot ad, csinálj belőle limonádét" – A New York-i Divathét szervezői megfogadták az örök jó tanácsot és egy nagy adag frissítővel álltak ki a a divat színpadára. Trendek és helyzetjelentés a divathétről.

Az valószínőleg nem volt kérdéses, hogy lesz-e divathét, az azonban annál inkább, miként tudják a tervezők a divattrendeket bemutatni a nagyközönségnek egy világjárvány kellős közepén.

Pár éve még az is nagy szám volt, ha egy divatház streamelte a show-t, most pedig mindenféle hibrid megoldásokat kellett hirtelen előrántani, amik elég fényűzőek ahhoz, hogy ne csorbuljon a renomé, de az otthonukban/országukban ragadt divatszerkesztők és influenszerek számára is elérhető és vonzó legyen. No és persze átmenjen az üzenet is: ezek lesznek a 2021 tavaszi-nyári divattrendek.

Kényelem mindenek felett

Ha maga Tom Ford is melegítőket tesz a kollekciójába, mondván „A globális helyzet mindig hatással van a divatra, számomra pedig a reményteljes tavaszra várakozás valamiféle klasszikus, laza ruhákban ölt testet – de olyan ruhákban, melyek mosolyt csalnak az arcomra. Ruhák, amiktől jobb kedvünk lesz” – nos, akkor nincs mese, a kényelmes szettek lesznek előtérben. Azok, melyekben valójában bármikor grasszálhatnánk a belvárosban is, ha pedig otthon viseljük őket, extrábbnak tűnhetnek a home office órái.

A különleges melegítők, úgy tűnik, kulcsdarabok lesznek, vagy legalábbis megnyugtató, hogy a divatcézárok is áldásukat adják a valóság keserédes helyzetére. A mackónadrág persze készülhet szaténból (vagy selyemből), kerülhet rá némi glamúros dísz és már maga a szín is elvarázsolhat, amitől csak még inkább szívünkbe zárjuk az athleisure trendet.

PH5 2021 tavasz nyár
Megnézem
Összes kép (4)

 

Virágkavalkád

Amennyire a hétköznapokba beilleszthetők voltak a divathét ajánlásai, annyira bőkezűen bántak a mintákkal és színekkel. Mondhatnánk, tavaszra mindig előjönnek a gazdagabb árnyalatok, de most talán ennél is többről van szó. Nem mindegy, milyen színekkel és mintákkal vesszük körbe magunkat, hisz azok komoly hatással lehetnek hangulatunkra is. A stresszes, sokszor aggodalmakkal teli hétköznapok így is épp elég masszívan ránk ülnek, akkor miért ne könnyítenénk a helyzeten legalább azzal, hogy a ruha, amit viselünk olyan színpompás, mint egy tavaszi rét?

Tadashi Shoji 2021 tavasz nyár
Megnézem
Összes kép (5)

Narancs–sárga

Arra, hogy kiderüljön, mi lesz 2021 hivatalos színe, még várni kell pár hetet, nekünk azonban már most van egy tippünk: nem csodálkoznánk, ha a narancs–sárga tengelyen helyezkedne el az árnyalat, mely szépen kifejezné a bizakodást, a reményt, az optimizmust, mely nélkül nincs élet. Ha mégsem így lesz, nos… más szín köré is lehet ideológiát építeni, de ettől még tény és való, hogy a New York-i Divathét bemutatóin feltűnően sok volt a narancsos ruhaköltemény, a sárgás árnyalat. És milyen jól néztek ki!

Jason Wu 2021 tavasz-nyár
Megnézem
Összes kép (5)
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

BEVZA (@bevza) által megosztott bejegyzés,

A New York-i Divathéten nem csak a divatbemutatók voltak rendkívüliek, a résztvevők esetében is eltolódott a hangsúly. Míg az olyan nagy nevek, mint a Marc Jacobs, a The Row, a Proenza Schouler vagy a Tory Burch úgy döntöttek, nem vesznek részt a divathéten, a feltörekvő, fiatal divattervezők szép számmal képviselték magukat. És talán most először tisztességes figyelmet is kaptak a divatsajtótól. Mi is beválogattuk őket divatanyagunkba, hogy megismerjétek a PH5, Negris LeBrum, vagy épp a Chocheng munkáit.

Szabadesés

A néhány, kimondottan alkalmi ruhának szánt darabon kívül szinte minden szettre jellemző volt a lezser szabás, ahol a kelmék lágy esése, hullámzása tette tökéletessé az egyébiránt erőlködésmentes szetteket. Mondhatjuk ezt letisztultnak is, ha épp nem ezer rózsa díszíti az öltözéket, mindenesetre kétségtelen, hogy a hétköznapokra szánt csinosabb szerelések sem attól lesznek szexik, hogy testünkre cuppannak, hanem attól, hogy tudjuk őket viselni. Mert jól érezzük magunkat bennük.

Vivienne Hu 2021 tavasz-nyár
Megnézem
Összes kép (4)

Természet, mely körbevesz

A pandémia sokunkat ráébresztett arra, csodás tájak nem csak a világ másik felén vannak. Aki nyitott rá, megtalálhatja a természet nyújtotta szépségeket otthona közelében is, melyek feltöltik a lelket és pihentetik az elmét. A divat nyelvére lefordítva mindez a natúr színek folytatólagos népszerűségét, a letisztultabb, mégis ízléses szabásvonalak előtérbe kerülését hozta magával. Lenvászon ruhák, kényelmes nadrágos szettek, finoman libbenő textíliák és a természet színei: barnák, zöldek, okkerek, bézsek vagy épp tiszta fehérek.

Jason Wu 2021 tavasz-nyár
Megnézem
Összes kép (6)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

ADEAM (@adeam) által megosztott bejegyzés,

 

Végezetül csak úgy itt hagyjuk a Cynthia Rowley divatház kisfilmjét, mely reméljük, nektek is annyi mosolyt csal az arcotokra, mint nekünk tette. Legyen ilyen a tavasz, hajrá!

Amíg a tavasz eljön, nézzük, mit tartogatnak az őszi trendek:

New York-i Divathét 2021 tavasz-nyár

New York-i Divathét 2021 tavasz-nyár (Fotó. getty Images)