nlc.hu
Trend

Viszkető fejbőr

Ezért viszkethet a fejbőröd hajmosás után

A hajmosást követően optimális esetben tisztának, frissnek kellene érezned a fejbőrödet. Semmiképp sem normális, ha ehelyett viszket. Elmondjuk, mik lehetnek az okai.

A fejbőr viszketésének, ha az a hajmosásoktól függetlenül is jelentkezik, számos oka lehet, így többek között gombás fertőzés, pikkelysömör, atópiás dermatitisz, vagy akár fejtetű. Azonban ha csak hajmosás után közvetlenül viszket a fejbőröd, az vélhetőleg más típusú problémára utal.

Miért viszket?

A legvalószínűbb, hogy a samponod vagy a hajbalzsamod valamely összetevője vált ki nálad irritációt, allergiás reakciót, melynek tünete a viszketés. A problémát okozó összetevő leggyakrabban a szulfát, ezen belül is az úgynevezett  Sodium Lauryl Sulphate (SLS), mely a samponok jelentős részében megtalálható. Egy olcsó, ugyanakkor intenzív tisztító, zsíroldó hatású anyagról van szó, illetve ennek köszönhető a sampon habzása is. Erősen szárítja ugyanakkor a hajat és a fejbőrt, melynek ráadásul a pórusait is eltömítheti, ami egyenes út a viszketéshez, illetve a kiütések, pattanások megjelenéséhez. Ha pedig ez még nem volna elég, korpásodást is okozhat, vagy súlyosbíthatja a már meglévőt. 

Hajmosás után

Viszket? (Illusztráció: Getty Images)

Előfordulhat ugyanakkor az is, hogy nem az összetevőkre vagy érzékeny, egyszerűen csak túlzásba viszed a fejbőröd sikálását. Ha kettőnél többször is samponozol egy hajmosás alatt és/vagy túlságosan meleg vizet használsz, bizony az is igencsak igénybe veszi a fejbőrödet, amire szintén viszketéssel reagálhat. 

Mi a megoldás?

A kulcsszó a kíméletesség, mind a hajmosási technikádat, mind a samponod, hajbalzsamod összetevőit illetően. Utóbbiakat cseréld le minimum szulfátmentes, vagy akár teljesen organikus összetételű termékekre, esetleg hajmosó szappanra! Bár szokatlan lehet, hogy ezek nem habzanak úgy, mint a szokványos samponok, azonban a tisztító hatásukat ugyanúgy kifejtik, miközben viszont finoman bánnak a hajjal és a fejbőrrel. 

Viszketésre hajlamos fejbőrödet és nem mellesleg a hajadat is érdemes hetente egyszer argánolajos pakolással ápolni. Az argánolajat egyszerűen csak masszírozd bele a fejbőrödbe és a tincseidbe, majd tekerd egy törölközőt a fejedre és hagyd rajta minimum 15 percre, de akár több órára is, végül mosd ki!

Ha korpásodsz is, az almaecet segíthet. Hetente egyszer masszírozd át vele a fejbőrödet, majd vízzel öblítsd le, végül moss hajat kímélő samponnal!

Abban az esetben, ha ezek a módszerek nem segítenek, és továbbra is jelentkezik a viszketés, keress fel egy bőrgyógyászt!

via

Mi történik a testünkben?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top