nlc.hu
Trend

Idős modellek 80 felett

A lázadó, a magyar és az özvegy – 3 modell, aki 80 felett is divatikon

Daphne Selfe, Carmen Dell'Orefice és Veruschka von Lehndorff. Három csodálatos nő, akik az ötvenes-hatvanas években kezdtek modellkedni. És máig sem hagyták abba.
Carmen Dell'Orefice - Akinek soha nem volt szerencséje a férjékkel

Három modell, három életút, ami azonban közös bennük: túl a nyolcadik, sőt van, aki már a kilencedik X-en is, megmaradtak valódi divatikonnak. Leckét adnak nekünk abból, hogy az idő múlásával sem kell mindenáron harcolni, és abból, hogy a legnehezebb élethelyzetből is fel lehet állni.

Daphne Selfe – 70 évesen lett igazán felkapott

A világ legidősebb szupermodellje, Daphne Selfe 1928-ban született. Berkshire-ben nőtt fel. 20 évesen egy readingi áruházban dolgozott, ahol egy helyi magazin modellversenyt szervezett. Daphne legyőzte a félelmét, benevezett és megnyerte. Divatmodellként kezdett dolgozni, illetve néhány hirdetésben is szerepelt. 1954-ben aztán férjhez ment és – akkoriban azt hitte, végleg – felhagyott a modellkedéssel, mivel a család került első helyre az életében.

Az idő múlásával az asszonynak három gyermeke született, Mark, Claire és Rose. Az anyaság az alakján is nyomot hagyott, nem számított már modellalkatnak. Férje, Jim viszont a televíziónál dolgozott, Daphne pedig rajta keresztül kezdett tévéműsorokban, majd filmekben is statisztálni. Évtizedeken át folytatta ezt a munkát, illetve olykor modellként is feltűnt egy-egy bemutatón vagy reklámfilmben. A kilencvenes években aztán a férje több agyvérzésen is átesett, Daphne a főállású gondozója lett, egészen a férfi 1997-ben bekövetkezett haláláig.

Miután letelt a gyászév, felkérték, hogy lépjen kifutóra a Red or Dead márka divatbemutatóján. A show stylistja három hónappal később azzal hívta fel, hogy a Vogue magazin az öregedésről készít speciális lapszámot és szükségük lenne rá modellként. A fotózáson jelen volt a Models 1 ügynökség egyik munkatársa is, aki hamarosan leszerződtette az akkor 70 éves Daphne-t. Az azóta eltelt bő két évtizedben egy sor vezető divatházzal és szépségmárkával dolgozott együtt, illetve feltűnt a legnevesebb divatmagazinokban. A mai napig is aktív és nem áll szándékában nyugdíjba vonulni. Modellmunkái mellett a lányával, Claire-rel közösen modelliskolát üzemeltet, ahol maga is tanít. Emellett Self Aware Club néven egy online közösséget működtet középkorú és idősebb nőknek. 

Daphne Selfe
Megnézem
Összes kép (4)

Plasztikai beavatkozásokat sosem végeztetett, még a botoxot sem próbálta soha. Jógával, balettel és szobabiciklizéssel tartja formában magát. „A kilencvenes éveimben járok, és elfoglaltabb vagyok, mint valaha. Imádom az életem, a felkérések pedig folyamatosan jönnek a világ minden tájáról. Kérem, ne nagyon nevezzenek idősnek, belül még mindig tinédzser vagyok!” – írja magáról hivatalos weboldalán. Egy interjújában elárulta, mindig is a brit királyi család tagjaira, legfőképpen pedig II. Erzsébetre tekintett első számú divatikonként, akire a mai napig is felnéz.

Carmen Dell’Orefice – Akinek soha nem volt szerencséje a férjékkel

Carmen Dell’Orefice 1931-ben, New Yorkban született, olasz apa és magyar származású anya gyermekeként. Balett-táncosnak készült, ám egy betegség miatt tizenévesen le kellett mondania erről az álmáról. 13 évesen egy buszon utazott, amikor Herman Landschoff fotóművész felfigyelt rá és elhívta egy tesztfotózásra. Két évvel később a keresztapja közbenjárásával jutott el a Vogue magazinhoz, ahol azonnal le is szerződtették. A 15 éves lány még abban az évben fel is került a magazin címlapjára, majd sorra kapta az újabb és újabb felkéréseket. A kor legnagyobb divatfotósaival dolgozhatott, de Salvador Dalí figyelmét is felkeltette. Amilyen sikeres volt azonban a szakmájában, olyan sikertelen a magánéletben…

Carmen Dell'Orefice
Megnézem
Összes kép (2)

Első férje, akihez 21 évesen ment hozzá, anyagilag kihasználta. Bár született egy lányuk, nem sokkal később elváltak. Második férje Richard Heimann fotóművész volt, akihez 6 hónap ismeretség után ment feleségül 1959-ben. Ekkor úgy döntött, visszavonul a modellkedéstől, a férje azonban hamarosan elhagyta. Harmadik férje Richard Kaplan építész volt, akivel 11 évig tartott a házasságuk és egyebek mellett a férfi drogproblémái miatt ért véget.

A harmadik válását követően, már a negyvenes éveiben járva kezdett újra modellkedni, elsősorban anyagi okokból. Az ezt követő években gyakorlatilag elhalmozták munkákkal, aminek következtében egészen tisztességes vagyonra tett szert. Rosszul fektette be azonban a pénzét és a kilencvenes években csődközelbe jutott, végül kénytelen volt elárvereztetni divatfotó-gyűjteményét. A maradék pénzét aztán egy barátján, Norman Levyn keresztül Bernie Madoffra bízta, az ezt követő 12 évet pedig közösen utazgatták és partizták végig négyesben: Madoff, a neje, valamint Levy és Dell’Orefice. 2008-ban aztán Madoff piramisjátéka összeomlott és Dell’Orefice vagyonát is magával rántotta. Carmen ekkor újra belevetette magát a munkába. Bár jövőre ő is betölti a 90-et, továbbra is aktívan dolgozik kifutói- és fotómodellként egyaránt. 

Carmen Dell'Orefice
Megnézem
Összes kép (5)

„A divat inkább az ízlésről, mint a pénzről szól. Értened kell a tested és a ruhákat, melyeket aztán magadra kell szabni. A szabás a lényeg. Magam hajtom végre az átalakításokat – varrónő is vagyok –, ez magyar anyám hatása” – mondta egy interjújában a modell.

Veruschka von Lehndorff – Akit nem lehet irányítani

Veruschka von Lehndorff 1939-ben, német grófi családban látta meg a napvilágot. Apja részt vett az Adolf Hitler elleni 1944. július 20-i merényletben, amiért aztán kivégezték. Édesanyjával és három lánytestvérével menekülniük kellett, ennek egyik hozadéka volt, hogy nagyon nehéz körülmények között nőtt fel. 20 évesen Firenzébe költözött, itt fedezte fel Ugo Mulas fotóművész. Modellként kezdett dolgozni, eljutott Párizsba, majd New Yorkban is szerencsét próbált, akkor azonban még sikertelenül. Münchenben, később Milánóban élt, stílust váltott, felvette a Veruschka művésznevet, majd visszatért az Egyesült Államokba. Ekkor már felfigyeltek rá és a tengerentúlon is beindult a modellkarrierje.

Veruschka von Lehndorff
Megnézem
Összes kép (3)

1964-től az amerikai Vogue állandó modellje lett, illetve megkapta első filmszerepét Michelangelo Antonioni legendás drámájában, a Nagyításban, melyben önmagát alakította egy néhány perces jelenetben. Bár a legnagyobb divatházakkal dolgozhatott, saját bevallása szerint nem szerette a ruháikat és egy alkalommal úgy nyilatkozott: a divat nem inspirálta semmire. Karrierje csúcsán ugyanakkor naponta 10 ezer dollárt is megkeresett. 1975-ben aztán a Vogue akkor kinevezett főszerkesztője, Grace Mirabella azt akarta, hogy vágassa le a haját, ő azonban erre nem volt hajlandó, inkább visszavonult a modellkedéstől. Folytatta azonban a filmezést: szerepelt filmdrámában, horrorban, dokumentumfilmben, de még pornóban is.

Sosem ment férjhez és gyermeke sem született, azonban a korszak legnagyobb férfisztárjaival, így többek között Dustin Hoffmannal, Al Pacinóval, Peter Fondával, Jack Nicholsonnal és Warren Beattyvel is összehozták, vélhetőleg nem alaptalanul. A nyolcvanas évek közepétől feltűnt a New York-i művészvilágban, egykori szeretőjével, Holger Trulzsch fényképésszel létrehoztak egy testfestő show-t, ahol különféle természethű festések kerültek Veruschka meztelen testére. Az elmúlt évtizedekben alkalmanként vállalt modellmunkákat, legutóbb a 2017-es berlini divathéten lépett kifutóra.

Veruschka von Lehndorff
Megnézem
Összes kép (5)

„Csúnya voltam, egészen addig, míg el nem döntöttem, hogy szép leszek” – mondta egy alkalommal Veruschka, akit az egyik első pozitívtestkép-nagykövetként tartanak számon, hiszen egyedi arckarakterével és 183 centis magasságával a hatvanas években egyáltalán nem felelt meg az aktuális szépségideálnak, mégis divatikon lett. És hogy mit gondol az évek múlásáról? „Az öregedés nem zavar, mert azt gondolom, ha van valami, amiben hiszel, az sokkal inkább életben tart, mint a plasztikai sebészet vagy a Botox.”

Ők is meghazudtolják a korukat

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top