nlc.hu
Trend

Ide viheted a megunt, régi ruháidat

5 tipp, hogy mi legyen a megunt ruhákkal

Ne dobd ki a megunt holmikat, léteznek jobb és környezettudatosabb megoldások.

Nemcsak a nőknek, a férfiaknak is fejtörést okozhat, mi legyen a sok használt ruhával, főleg ha kevés otthon a hely. A legrosszabb, amit tehetünk, ha kidobjuk a feleslegessé vált holmikat, a leselejtezett textíliákból ugyanis több ezer tonnányi hulladék keletkezik Magyarországon. Nézzük, mit lehet tenni a szeméthalmozás helyett.

1. A ruhakonténerrel véded a környezetedet:

Sokat keresgélni sem kell őket, ott vannak a nagyobb hipermarketek, üzletek, lakótelepek mellett. Ráadásul ezekbe dobott textíliák többnyire jó helyekre kerülnek (kivéve, amikor kirabolják őket), ugyanis javarészt karitatív szervezetekkel közreműködve működnek. A környezetnek is jót teszünk vele, hiszen az általuk feldolgozott holmik nagy része újrafelhasználásra kerül.

Ezen a linken találsz például egy részletes listát a konténerek pontos helyeiről, és az oldalon arról is informálódhatsz, pontosan hogyan működnek, mi történik a belekerült ruhákkal, hogyan válogatják és használják fel a leadott textileket. Ha pedig nincs ruhakonténer a környezetedben, érdemes figyelni a nagy országos ruhagyűjtő akciókat.

Tipp: Ha adományozni szeretnél, válogatás közben mindig gondolj arra, hogy te magad örülnél-e olyan holminak, ami nagyon viseltes.

Mi legyen a használt ruháinkkal?

A ruhakonténer az egyik legjobb megoldás, ha már túl sok a nem használt ruhád

2. Adományozz!

Segíthetsz úgy is a rászorultakon, ha a ruhákat te magad adod le karitatív szervezeteknek, és működnek úgynevezett adományboltok is, ahol a hátrányos helyzetű vásárlók jóval a piaci ár alatt tudnak vásárolni használati tárgyakat, ruhaneműt, gyerekjátékokat és egyéb eszközöket. Ezek a helyek bevesznek jó minőségű, használt ruhákat, kiegészítőket, cipőket. 

Adományboltok: Cseriti Adománybolt (országos hálózat), Echerry, Filantrópia, Magyar Vöröskereszt Adományboltja, Mozaik Adománybolt, Narancsliget Adományközpont, Karitasz Adománybolt.

3. Légy kreatív!

Érdemes csatlakozni például használt ruhás Facebook-csoportokhoz, ahol adni-venni lehet ruhákat és egyéb kiegészítőket, és érdemes szétnézni az Instagramon is. Amitől kicsit macerássá válhat az internetes eladás, hogy a ruhákat be kell fotózni és meg kell oldani azt is, hogy hol tudjátok átadni, átvenni a szajrét. Ennél kényelmesebb megoldást nyújtanak azok a vintage, használt ruha és lakásvásárok, ahol pár ezer forintért tudsz bérelni asztalt, és cserébe a szervezők potenciális vásárlóközönséggel hoznak össze. 

Mi legyen a használt ruháinkkal?

Fotózd le a ruhákat és dobd fel a netre!

Léteznek olyan üzletek is, ahol nemcsak vásárolhatsz, hanem el is adhatsz valóban jó minőségű, ép, sérülés nélküli ruhákat. Ilyen például a Remix webshop, vagy a Swappis-RuhaForgó, ahol a leadott ruhákért cserébe pontokat kapsz, amelyek kedvezményre jogosítanak fel az ott kapható termékekre. Ha különlegesebb, régi darabjaid vannak, érdemes vintage ruhaüzleteket is megkeresni, az exkluzív darabok érdekelni szokták őket.

4. Figyeld a nagy áruházláncok lehetőségeit:

A H&M Magyarországon például elsőként állított fel gyűjtőkonténereket az egyes üzleteiben, ahová a megunt ruháinkat le lehet tenni. A felhalmozott ruhák egy része újrahasznosításra kerül, a jobbakat pedig pedig eladományozzák rászorulóknak. 

Mivel a ruhák egy részét újrahasznosítják, ezért nem várják el, hogy jó állapotú holmikat vigyél, ráadásul egy közepes méretű szatyor ruháért 500 Ft-os kupont kapsz, amit 2500 forint feletti vásárlás esetén beválthatsz.

5. Az állatmenhelyeknek is segíthetsz:

Talán eszedbe se jutott, de opció lehet egy állatmenhely is, ahol szintén  hasznát vehetik a leselejtezett daraboknak, hiszen kutyáknak, macskáknak is szükségük van meleget adó, tiszta rongyokra. Mivel állatok fogják használni, ezért érdemes körültekintően kiválogatni a nekik szánt ruhákat, a gombos, strasszos darabok nem nekik valók lesznek. Általában a honlapjukon találsz erre vonatkozó információt, ha nem, akkor érdemes velük telefonon vagy e-mailben egyeztetni.

Tippek öltözködéshez:

Kiemelt kép: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top