nlc.hu
Trend

Melltartó típusok

Eddig rosszul választottál melltartót? Megmutatjuk, milyen mellformához, milyen fazon az ideális!

Kicsi, csepp formájú, párhuzamos, széttartó, aszimmetrikus vagy megereszkedett? Mutatjuk, melyik mellformához milyen melltartó a legideálisabb...

Azonnal szögezzük le: nincs olyan mellforma, melyhez ne létezne ideális melltartó. Ha még nem találtad meg a neked valót, segítünk. 

Kis mellek

Ha kis mellekkel rendelkezel, akkor először is azt kell eldöntened, hogy szeretnéd-e nagyobbnak mutatni a kebleidet, vagy szereted a kis méretet és csupán praktikus okokból viselsz melltartót. Ha utóbbi, akkor egy enyhén támasztó, háromszögletű kosárral ellátott, akár teljesen béleletlen, vagy egy sportosabb fazonú melltartó lehet a barátod. Ha viszont optikailag nagyobb kebleket szeretnél, akkor egyértelműen a párnázott kosarakkal ellátott push-up melltartó az ideális választás, kicsit szélesebb alsó szegéllyel, merevítővel vagy anélkül.

Kis mellek

Kis mellek (Illusztráció: Getty Images)

Csepp formájú mellek

A csepp formájú, vagyis a felül keskenyebb, lefelé egyenletesen gömbölyödő mell az úgynevezett „normál” kebelforma, melyhez alapvetően minden melltartótípus passzol, ha az méretben egyébként megfelelő. A legtökéletesebb azonban ezek közül is a balconette fazon. Ez ugyanis annyira emel, amennyire kell, emellett segít kiegyenlíteni a mell térfogat-eloszlását, még formásabbnak, kerekebbnek mutatva a kebleket.  

Csepp formájú mellek

Csepp formájú mellek (Illusztráció: Getty Images)

Széttartó mellek

A széttartó keblek esetén, vagyis amikor a mell és a bimbók nincsenek teljesen középen, hanem inkább oldalirányba fordulnak, középen pedig némi hézag alakul ki köztük, az alap, közepes fedést adó T-shirt melltartó a legtutibb választás. Ez ugyanis közelebb hozza egymáshoz a ciciket és egyenletes, szimmetrikus formát ad azoknak, megakadályozva, hogy oldalirányba „buggyanjanak ki”.

Széttartó mellek

Széttartó mellek (Illusztráció: Getty Images)

Párhuzamos mellek

Abban az esetben, ha párhuzamos mellformával rendelkezel, vagyis a kebleid alul-felül nagyjából egyformán kerekek, míg a bimbók középen helyezkednek el, esetleg kissé lefelé néznek, válassz merevítő nélküli, de a közepesnél magasabb fedést adó, enyhén párnázott T-shirt melltartót! Ez a fazon egyrészt stabilan tart, másrészt kifinomultabb formát ad, ugyanakkor nem polcolja fel a ciciket.

Párhuzamos mellek

Párhuzamos mellek (Illusztráció: Getty Images)

Aszimmetrikus mellek

Bár a két melle gyakorlatilag senkinek sem teljesen egyforma, előfordulhat az is, hogy a cicik mérete és formája feltűnően, akár jelentős mértékben eltér egymástól. Ez is kiválóan korrigálható azonban egy jól megválasztott melltartóval. Ilyenkor egy teljes fedést adó, háromszög szabású modell a legmegfelelőbb, mely kivehető párnázással rendelkezik. Utóbbi azért lényeges, mivel így a kisebb kebel oldalán a párnával, a nagyobbén pedig anélkül viselheted a melltartót, kiegyenlítve a méretbeli különbségeket.

Aszimmetrikus mellek

Aszimmetrikus mellek (Illusztráció: Getty Images)

Megereszkedett mellek

A nagyobb méretű és/vagy megereszkedett melleknek egyszerre van szükségük stabil támasztékra és formázásra. Ebben az esetben is a T-shirt, illetve a balconette fazonok, ezen belül is a merevítővel ellátott, teljes fedést adó változatok felelnek meg leginkább a célnak. 

Megereszkedett mellek

Megereszkedett mellek (Illusztráció: Getty Images)

Így határozd meg a méretet!

Mellbőség: A mellcsúcsnál lazán, a karok alatt mérd! A mérőszalag vízszintes helyzetben legyen, figyeld, hogy a hátadon is a mellcsúcs magasságában mérd. A mellbőség lényegében a kosár mélységmérete.

Mell alatti kerület: A mell alatt szorosan vezesd körbe a mérőszalagot! Mivel a gyártók 5 cm-es sávokkal dolgoznak, kerekíthetsz: ha a körméret 76 cm, az 75-ös, míg a 82 cm-es körméret 80-as melltartóméretet jelent.

Végül vond ki a mellcsúcson mért értékből a mell alatti mérés eredményét – ez lesz a kosár, vagyis a kúp mérete:

  • A-kosár: 13 cm különbség
  • B-kosár: 15 cm különbség
  • C-kosár: 17 cm különbség
  • … és így tovább, 2 centinként 

Még több divattipp

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top