nlc.hu
Trend

5 gyerekkönyv karácsonyra

Ezeket a szülő is szeretni fogja – 5 könyv karácsonyra 5–12 éves korig

Olvasni jó, gyereknek felolvasni szintén jó, de legyünk őszinték: szülőként sokszor rémesen megununk egy-egy mesét, történetet, sőt akad, amit az első betűtől utálunk.

Karácsonyi könyvajánlónk pedig pont ezért indít abból az állásból, hogy ne csak a gyerek, hanem a szülő is élvezze a könyveket. 5 olyan kötetet szedtünk össze, amik közül három friss kiadás, a másik kettő már jól bevált darab. A művek egytől-egyig nagyobbaknak (értsd: 5 éves kor felettieknek) valók, de valószínűleg egy 4 éves is pont annyira élvezi majd a hallottakat, és persze a látottakat. Látottakat? Hogy jön az ide? Úgy, hogy tudjuk jól, hogy a gyerek- és a mesekönyveknél mennyire fontos a jó illusztráció. Ezért kezdjük az ajánlót egy illusztrátor „instrukcióival”, ezt követik majd a sztorik. 

Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit

Az utóbbi évek egyik legjobb mesekönyv-illusztrátora a szerző, forgattunk is vele egy videót két hete, melyben rengeteg műhelytitokra derült fény. Agócs Írisz márciusban lett iszonyatosan népszerű, amikor a Facebookra töltött fel könnyed „rajzleckéket”. A karanténban bőven elkelt az efféle netes tartalom, de miközben egy sornyit pillanatok alatt elfelejtettünk, Agócs rajzait nem engedtük: a régieket újravettük, az újakat vártuk, és szerencsére jöttek is bőven. A tavaszi Facebook-bejegyzések gyűjteménye ez a kötet (plusz még rengeteg tartalom), hozzá Dániel András, a Kuflik szerzője írt ajánlást. Ennél jobbat és találóbbat úgysem tudnánk, hát idemásoljuk az övét: „Rajzolj egy fáradt krumplit! Egy könyvet, amiben efféle mondatok vannak, csak szeretni lehet. Ez pedig pont egy ilyen könyv! Ráadásul krumplit rajzolni mindenki tud – ellentétben a Rendes Körrel, amit csak viszonylag kevesen. De nyugalom: ezeken az oldalakon Rendes Körökről szó sem esik! Arról viszont annál inkább, hogy egy (fáradt, jókedvű, gömbölyű, esetleg hosszúkás) krumpliból bármi lehet: medve, mókus, lajhár, csiga vagy akár még krokodil is! Tényleg bármi! És mindehhez csak néhány vonalra van szükség – na meg Agócs Írisz jókedvére és kifogyhatatlan ötleteire. Úgyhogy szerintem mindenki bátran ragadjon papírt meg ceruzát, és a szerző segítségével próbálja ki: egy krumpliból hogyan lehet valóban: BÁRMI. És higgyék el nekem: aki így tesz, az egészen biztosan rájön egy nagyon fontos dologra (amit e könyv írója és rajzolója már régen tud): hogy sokkal kerekebb a világ, ha krumpli alakú!”

Matyi és Sári a történelemben

A többszörösen bővített mondatok tárháza a Matyi és Sári sorozat, de nagyjából négy mondat kell hozzá, hogy szépen, tagoltan tudd olvasni a gyerekeknek, utána már könnyedén csúszik át a szöveg, és szépen nevet mindenki. A Matyi és Sári négykönyves sorozat, a cseh Milos Macourek jegyzi. A sztori szerint Matyi és Sári a harmadik bé tanulói, és van egy telefonkagylójuk, aminek segítségével bármi megtörténhet, csak bele kell mondani, hogy mi legyen. Ebben a könyvben Sári egy hétre Franciaország királynéja lesz, és magával Napóleonnal is talá­l­koz­nak. Ellenszer ez a kötet minden gyereknek, aki utálja a történelmet, akinek pedig még nincsenek a tantárgy irányába érzelmei, azokkal megszeretteti.

Kovács Attila: Micsoda kalamajka

Vaskosabb könyv, olvasni szerető gyerekek már egyedül is forgathatják, kisebbnek úgy érdemes olvasni, hogy nincs szünet, minden nap ezzel fekszenek, nehogy elvesszék a fonalat. A történet egy utcán talált mobil körül, és az abból származó bajok körül forog. Ahogy az összefoglalóban írják: „Honnan tudjam, hogy kié, és mit csináljak vele? Jó, hogy Hédi a barátom, mert legalább annyira szereti a rejtélyeket, mint én. Ha ketten vagyunk, a megfigyelés, a menekülés, az igazi detektívmunka is könnyebb. (persze az öcsémre közben megint vigyáznom kellett.) A hegedűs lány viszont nagyon furákat csinált… Micsoda nyár volt! Az első nyarunk a pipacs utcában.”

A könyv a Micsoda költözés folytatása. És pont olyan fordulatos és szórakoztató.

kislány olvas a kanapén

Fotó: Unsplash

Kiss Ottó: A bátyám öccse

Tehát én? Ha én vagyok az öcs, akkor igen. A könyv felvetése a következő: „A bátyámnak van egy öccse, aki sajnos pont én vagyok. Ez önmagában is elég nagy baj, de az még nagyobb baj, hogy ez örökre így is marad.” Igazi testvérkönyv (már ha létezik ilyen egyáltalán): két testvér, akikben minden kis- és nagygyerek magára ismer. Öt történet, csupa lelki finomság, gyerek­fejjel gondolkodás, érzékeny, intelligens poénok. Szél Dávid pszichológus írt hozzá ajánlót, ő pedig nagyon is ért a gyereklélekhez: „Persze a végén a nővérem öccseként, no meg egy báty és egy húg szülőjeként is szépen elsírtam magam. A gyerekeim meg pont ott nevettek és mosolyogtak, ahol gondoltam, hogy fognak. Hát ilyen ez a Kiss Ottó. Több szinten, hajszálpontosan hat.”

Csoda és Kósza legrégebbi kalandjai

10 éve már, hogy megjelent, és máig az egyik legviccesebb gyerekkönyv a Gödöllőn tanyázó lóról, akikkel folyton valami olyasfajta „ökörség” történik, ami egyszerre tanulságos, vicces és szórakoztató. Ez az első kötet, a két ló megismerkedésétől kezdve Kósza első ballépéséig jutunk (Gyöngyi néni féltett virágjára tapos ez a ballépés), majd az első bodzaszörp-készítésig (ami nem lesz az igazi), aztán az első régészeti kutatásig. Jön még Kósza első munkája (madárijesztőként vállal melót, és lesz kár bőven), és megjelenik egy nagyképű, új ló, na meg rendőrlóvá kinevezés, illetve az első Mikulás és az első karácsony. A Csoda és Kósza első kötete elnyerte az IBBY Év Gyerekkönyve díját.

Ha pedig társasjátékoznál: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top