nlc.hu
Trend

A világ legöregebb fái

Lenyűgöző természet: csak csodálni lehet a világ legöregebb fáit

Több mint 5000 éves az a fenyőfa, amiről azt állítják, hogy a világ legidősebb nem telepes élőlénye. A rekorder és pár száz évvel fiatalabb rokonának hollétét hétpecsétes titokként őrzik.

A természet tele van olyan csodákkal, amik rádöbbentik az embert arra, hogy vannak a Földön nálunk sokkal hatalmasabb dolgok, hogy egy óriási nagy egész részei vagyunk, és arra is, hogy nélkülük sokkal kevesebbek lennénk mint emberi faj és mint egyének, hiszen a természet boldoggá tesz. Mi persze nem bánunk vele kesztyűs kézzel, és vannak olyan túlélők, amik évszázadokon át figyelhették, hogyan változott meg a bolygónk miattunk.

Simatűjű szálkásfenyő (Pinus longaeva)

A simatűjű szálkásfenyő (Pinus longaeva) egyik példánya – Kaliforniai, White Mountains (Fotó: AFP)

A kaliforniai Matuzsálem-fenyő az egyik legöregebb fa a Földön. Vagyis 2013-ig a maga több mint 4840 évével ő volt a legidősebb fa, de aztán kiderült, hogy van olyan simatűjű szálkásfenyő (Pinus longaeva), ami még nála is idősebb, és aminek korát 2013-ban 5062 évre saccolták. Ezzel pedig ez a névtelen példány lett a legidősebb nem telepes élőlény a Földön. Mindkét fenyő lelőhelyét titokban tartják, ugyanis nem szeretnék, ha turisták özönlenék megcsodálni, de annyit tudni róla, hogy Kalifornia állam keleti részén, a Sierra Nevadával párhuzamosan futó Fehér-hegységben (White Mountains) él.

Az abarkuhi ciprusfa, amit Zarathusztra ciprusának is hívnak, nagy valószínűséggel Ázsia legöregebb élőlénye, korát négyezer évre becsülik. A fát, amit Közép-Iránban, azon belül Yazd megyében található, az iráni hatóságok nemzeti emlékhellyé avatták. 

Egy észak-walesi falucska, Llangernyw templomának kertjében áll egy tiszafa, ami állítólag több mint 4000 ezer éves, vagyis valamikor a bronzkorban kezdett el növekedni. 2012-ben, II. Erzsébet megkoronázásának ötvenedik évfordulója alkalmából a tiszafát Nagy-Britannia legnagyszerűbb fái közé választották.

Kizárólag Patagóniában, tehát Chile és Argentína déli részén nő az Andok hegyeiben nő az alercefa (Fitzroya cupressoides (Fitzroya patagonica), aminek példányai 50-60 méter magasra is megnőnek. A 19. és 20. században a legnagyobb fákat kivágták, ezért pontosan nem tudni, hogy hány évig élnek, de a botanikusok szerint az alerce a világ második legtovább élő fafaja a simatűjű szálkásfenyő után. A jelenleg élő, legidősebb ismert alerce egyed 3640 éves, és csak nagypapának becézik.

Jomon sugi a neve a Japánhoz tartozó Jakusima-sziget legnagyobb és legidősebb japán ciprusának. Többek között miatta lett sziget 1993-ban az UNESCO a világörökség része. A ciprus legalább 2000 éves, de néhány szakértő szerint kora 5000 év is lehet, vagyis lehet, hogy idősebb a kaliforniai fenyőmatuzsálemeknél is.

(via Treehugger)

Irány a természet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top