nlc.hu
Trend

Estélyik az ötvenes évekből

Ilyenek voltak az ötvenes évek mesés estélyi ruhái – galéria

Csodás nők, csodás ruhák: ilyen estélyiben ragyogtak a hírességek, és a legnagyobb divatházak modelljei az ötvenes években De azt is mutatjuk, mit viselt II. Erzsébet a koronázási ceremónián.

Az ötvenes évekre újra pezsgett az élet a háborúk borzalmai után, és olyan gyönyörű és tehetséges nőkért rajongott a fél világ, mint a szexszimbólum, Marilyn Monroe,  vagy a visszafogott eleganciájáról híres Audrey Hepburn.

A divatban is hatalmas változások mentek keresztül: az uralkodó divatirányzatok a női idomokat helyezték a fókuszba, így nyugodtan mondhatjuk, hogy a legnőiesebb korszak köszöntött be. Már ami a ruhákat és a szocializmuson kívüli világot illeti.

Nyugaton hódítottak a testhez álló darabok; jellemző volt a homokóra emlékeztető jellegzetes sziluett; a beépített, merev fűzős felsőrész, és a kicsit leeresztett szoknyaszegély.

 

Bár a nőiességen volt a hangsúly, az előző évtizedek divatjával ellentétben mégis a jóval kényelmesebb és hordhatóbb darabok lettek a követendők. A divattervezők mertek és tudtak is újat mutatni, gondoljunk, csak Hubert de Givenchyre, akinek több emlékezetes kreáció is fűződik a nevéhez ebből az időszakból. 

Estélyik az ötvenes évekből

Herbert de Givenchy egy általa tervezett kalapot igazgat (Fotó: Jack Robinson / Hulton Archive/Getty Images)

Ebben az évtizedben egyenesen új irányzatok születtek a divat ernyője alatt. Ilyen volt a New Look, ami a nevéhez hűen tényleg újat mutatott:

Ez a divatirányzat Christian Dior nevéhez fűződik, aki akkoriban rendesen megreformálta a divatot: a női szépséget, a kifinomultságot és eleganciát, az abszolút nőiességet állította a középpontba. Nevével összekapcsolódik az ötvenes évekre jellemző darázsderék hangsúlyozása, a dekoltázs kiemelése, a bő alsószoknya, kivillanó csipkeszegéllyel, más néven a Petticoat. Védjegyévé vált a hatalmas kalap, a kesztyű, és az ezekhez színben passzoló táska és cipő.

Estélyik az ötvenes évekből

    Az újító divattervező Christian Dior a Savoy Hotelben, modellek gyűrűjében, akik természetesen az ő ruháit viselik (Fotó: Fred Ramage/Keystone/Getty Images)

Rockabilly

Ezzel párhuzamosan hódított a rockabilly, mint zenei stílus, ami a divatra, és a főleg a fiatalok öltözködésére is nagy hatással volt. Amerikai tinik milliói viselték az irányzat kötelező ruhadarabjait és kiegészítőit: a pöttyös bő szoknyát, a fejkendőt, a necc- és nylonharisnyát, a tűsarkút vagy épp a balerinacipőt, utóbbit szigorúan bokazoknival. De a stílushoz hozzátartozott a bőrdzseki, a felhajtott szárú szűk farmer, és a cateye szemüveg.

Estélyik az ötvenes évekből Virginia Field térdre ereszkedve szedi a szemetet. a „Rockabilly Baby” című film jelenetében, 1950-ben. (Fotó: Getty Images)

 

A pin-up lányok is hódítottak:

A tökéletes feleségek ideálja mellett betört az úgynevezett rosszlány stílus is, ezt főleg azok a fotómodellek képviselték, akiknek erotikába hajló képeit a férfiak nézegették otthon, a garázsban, vagy a műhelyekben. Természetesen a hétköznapi életben is megjelentek ennek az irányzatnak a stílusjegyei. Nekik köszönhetően robbant be az akkoriban viszonylag sokat mutató egyrészes fürdőruha, ami a divatos homokóra alakot és a gömbölyded formákat volt hivatott hangsúlyozni. Merevítőkkel adtak tartást neki.

Estélyik az ötvenes évekből

Mamie Van Doren korának egyik leghíresebb pin-up modellje volt (Fotó: Herbert Dorfman/Corbis via Getty Images)

 

Mindemellett olyan ikonok is diktálták a divatot, mint Marilyn Monroe, a tragikus sorsú szőke szexszimbólum, Audrey Hepburn, akit gyakran emlegették „darázsderekúként” karcsúságáért, de híres volt trendteremtő ízléséről is, vagy Rita Hayworth, Elizabeth Taylor, Marlene Dietrich, és még hosszan folytathatnánk a sort.

 

Gyönyörű nőkből ugyanis nem volt hiány ebben az évtizedben (sem), és el lehet képzelni, milyen volt, amikor ezek a csodás ikonok megjelentek estélyikben, hogy beragyogják a premiereket, a prominens vacsorákat és estélyeket. 

Az ötvenes évek mesés estélyi ruháiért kattints a galériára:

Estélyik az ötvenes évekből
Megnézem
Összes kép (10)

Kiemelt kép: Getty Images

És mik a mai trendek?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top