nlc.hu
Trend

Mit jelent a double cleansing?

Mi az a double cleansing és miért tesz jót a bőrnek? Eláruljuk!

A tartós sminkkel, szennyeződésekkel egy gyors arcmosás nem bánik el, a dupla arctisztítás, vagy double cleansing az, ami segíthet. Ne aggódj, nem nagy ördöngösség.

Arcápoló szérum, toner, esszencia – nem győzzük kapkodni a fejünket a különféle arcápoló készítmények hallatán, mégis, a megfelelő bőrápolás jóval előbb kezdődik náluk. Bőrtípustól, életkortól függetlenül az egyik legfontosabb lépés a bőrproblémák leküzdése, az egészséges bőrkép elérése felé a megfelelő arcmosás. Ennek pedig kiváló módja a double cleansing, vagy a dupla arctisztítás, azt is elmondjuk, miért.

A víz nem visz le mindent

És a szappan sem. Tudjuk jól, a megfelelő arctisztítás fontos, de vajon ez mit jelent pontosan? Készült nemrég egy nemzetközi felmérés a CeraVe megbízásából, amiből kiderült, „A férfiak 40 százaléka csak vízzel tisztítja az arcát, 27 százalékuk pedig úgy véli, hogy az esti lefekvés előtti arctisztítás egyáltalán nem lényeges.” Ismerős, ugye? Sajnos azonban a megkérdezett nők sem adtak sokkal jobb választ, a felmérés szerint 60 százalékuk simán nyugovóra tér sminkben.

Gondoljunk csak bele, bármilyen sminkterméket is használunk, alapvető fontosságúnak tartjuk, hogy az megfelelően tartós legyen. Igaz ez az alapozónkra, a szempillaspirálunkra és a rúzsra is, a gyártók pedig teljesítik kívánságainkat és tényleg lerobbanthatatlan sminkcuccok közül válogathatunk. Ha egész nap a bőrünkön tud maradni egy kozmetikum, higgyük el, eltávolítani sem lesz egyszerű.  

És akkor még ott vannak a fényvédők is. SPF30-as fényvédőt éven át javasolt használni az arcunkon (hogy miért, azt itt elmondjuk), ami szintén szépen megtapad a bőrön, ráadásul spórolni sem érdemes vele, ha biztosítani akarjuk azt a védelmet, ami a tubusra van írva. Nincs mese, nap végén ezt is valahogy le kell mosni, plusz még azt a sok szennyeződést, port, piszkot is, ami a nap során rákerül – a mostani, vírushelyzettel terhelt jelenünkben pedig kezdhettem volna ezzel is az érvelést.

Itt jön képbe a double cleansing

A sok szennyeződést, krémet, sminket, fényvédőt képtelenség egy gyors arcmosással eltüntetni a bőrről, ezért vált népszerűvé a double cleansing, aminek során két lépésben szabadulunk meg esténként a szennyeződésektől – reggel persze elég, ha egy kíméletes arclemosót használunk.

Double cleansing 1. lépés

Elsőként használhatunk olajos lemosót vagy micellás vizet is – mindegyikük megfelelő, de fontos, hogy ne csak belőlük álljon az arctisztítás. Az olajos lemosók esetén nagyon fontos, hogy nem esszenciális olajakról (más néven illóolajakról) van szó, ezeket jobb, ha az arcápolás minden lépésénél távol tartjuk a bőrünktől (hogy miért? itt megtalálod rá a választ). Az olyan természetes olajak, mint a jojobaolaj, olívaolaj, napraforgóolaj sokak kedvence, amiket önmagukban is használhatunk, ezeket azonban nehéz lemosni, hagyhatnak egy vékony réteget a bőrön, ami sokak számára kellemetlen. Az olajos lemosókban is megtaláljuk ugyanezeket a természetes olajakat, mellettük azonban tartalmaznak olyan összetevőket is, melyek segítik, hogy lemosáskor nyom nélkül eltávolítsuk.

micellás víz arctisztítás

Olajos lemosóval vagy micellás vízzel tisztítsuk át első lépésben az arcunkat (Fotó: Getty Images)

A micellás vizek lényege, hogy apró részecskéik nemcsak leoldják az olajos szennyeződéseket a bőrről, de azokat magukhoz is vonzzák és micellákba zárják. A víz mindezt támogatja, ugyanis a micellás vizek fő alkotóelemei a felületaktív anyagok, amik egyik része az olajat vonzza magához, a másik a vizet, így a két, egymásban nem oldódó anyagból mégis egy szennyeződés eltávolítására alkalmas elegy, emulzió képződik. (Részletesebben a micellás vizekről itt olvashatsz.)

Bármelyiket is választod, ha az összetevők okésak, jól döntöttél.

Double cleansing 2. lépés

Második lépésben következik a gyengéd arclemosás. Felejtsük el a szappanokat (akármilyen természetes összetevő is van benne), a dörzsis tisztító részecskéket tartalmazó termékeket pedig méginkább. Helyettük válasszunk a bőrtípusunknak megfelelő, erős tisztítószerektől (SLS) mentes terméket. Száraz bőrűeknek érdemes krémes állagú lemosókat használni, melyekben hidratáló összetevők is vannak, zsíros/kombinált bőrre ellenben a géles, könnyebb állagú lemosók lehetnek jók.

Double cleansing arctisztítás

A double cleansing arctisztítás kimondottan javasolt, ha sminkelünk, fényvédőzünk (Fotó: Getty Images)

A habzó lemosók esetén ellenőrizzük, milyen összetevőnek köszönheti e tulajdonságát: ha SLS-t (Sodium lauryl sulfate) tartalmaz fő helyen a készítmény, inkább hagyjuk, a csikorgatóan tiszta érzet nem cél. Ha ilyet tapasztalunk, túltisztítottuk a bőrünket, ami csak tovább ronthatja az olyan bőrproblémákat, mint az akné vagy a rosacea. Létezik azonban ma már számos gyengéd tisztító összetevő is, amik tudnak habot képezni, mégsem irritálják a bőrt (ilyen például a Coco-Betaine), a legjobban tehát akkor döntünk, ha minden esetben utánanézünk a pontos összetevőknek. Ezt számos helyen megtehetjük, a Krémmánia oldalán magyarul, az INCIdecoder oldalán angolul böngészhetjük több tízezer termék alkotóelemeit.

Ha megtaláltuk a számunkra tökéletes lemosót, már csak egyetlen dologra érdemes figyelni: arra, mennyi ideig mossuk vele az arcunkat. Pár másodperc alatt képtelenség megfelelően eltávolítani a szennyeződéseket arcunk minden részéről. Szánjunk egy percet a tisztító készítmény eldolgozására! Tehetjük ezt spéci arctisztító készülékekkel is, de ha szimplán elszámolunk hatvanig és közben szorgosan masszírozzuk bőrünket a tisztító készítménnyel, megnyugodhatunk, bőrünk tökéletesen tiszta lesz.

Még mit tehetsz bőröd szépségéért? Például ezeket:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top