nlc.hu
Trend

Nicolas Cage, a divatikon

Bőrt bőrrel és még egy kis bőrrel – Nicolas Cage, a stílusikon

Nicolas Cage az egyik legegyedibb stílusú hollywoodi sztár, aki imádja a különcködést és a feltűnést, amit a ruhatárával is kiválóan kifejez. Itt volt már az ideje, hogy elmerüljünk az állatminták és a bőrkabátok nagy barátjának öltözködési stílusában.

A nemrég ötödjére is megnősült Nicolas Cage már közel negyven éve áll reflektorfényben, és ami azt illeti, a stílusa egészen korán kiforrottá vált, és az öltözködésében többé-kevésbé ugyanazt képviseli már a nyolcvanas évek második fele óta. A feltűnő ruhákat a filmjeiben is előszeretettel viselő sztár öltözködése sokszor a filmszerepeire is visszahat, olykor szinte érezzük, hogy a karakter a stílusát magától Cage-től kölcsönözte (Az utolsó dobás vegasi zsaruja például pont úgy néz ki, ahogy Cage civilben szokott), máskor pedig egy filmkarakter lesz rá akkora hatással, hogy megjelenik a civil öltözködésében (a Veszett a világban viselt kígyóbőr kabátját a magánéletben is számos alkalommal viselte) is. Összeállításunkban csakis Nicolas Cage civilben viselt ruhadarabjaiból indultam ki, és el kell ismernem, kicsit önkényesen válogattam. A színész ugyanis a vörös szőnyeges megjelenéseihez sokszor szokott elegáns, jól szabott öltönyökbe bújni, melyek a legtöbbször ízlésesek és jól is állnak rajta. Most azonban inkább az extravagánsabb Nicolas Cage viseleteket veszem szemügyre, és ebben segítségemre lesz az nlc trend rovatának két oszlopa, Benecz Judit és Megyeri Nikolett.

Nicolas Cage a Sundance Filmfesztiválon (Photo by Dia Dipasupil/Getty Images)

Nicolas Cage a Sundance Filmfesztiválon (Fotó: Dia Dipasupil/Getty Images)

Cage, a szőrmekirály

Nicolas Cage a 2019-es Sundance Filmfesztiválra csavarta be magát minden állatvédő kedvenc ruhadarabjába, egy jókora, fekete szőrmekabátba. A Sundance-ről tudni kell, hogy minden évben januárban rendezik Utah állam hegyei között egy síparadicsomban, és jellemzően piszkosul hideg van olyankor arrafelé. Cage itt a Mandy – A bosszú kultusza című láncfűrészes kulthorrorját kísérte el.

Megyeri Nikolett: Ha egy megfelelő arcfestéssel is kiegészítette volna a szettet, simán összetéveszthető lenne Marilyn Mansonnal. Bár azzal mostanában nem járna túl jól.

Benecz Judit: Ez a szőrme igazi?? És mi lóg ott hátul? A megnyúzott állat farka?

A lumberszexuális Nic Cage (Photo by Jon Kopaloff/Getty Images)

A lumberszexuális Nic Cage (Fotó: Jon Kopaloff/Getty Images)

ZZ Cage

A Running with the Devil olyan jelentős filmalkotásnak bizonyult emberünk karrierjében, hogy máig nem elérhető semmilyen formában Magyarországon, pedig más országokban már bő másfél éve bemutatták. Mindenesetre már azért érdemes volt elkészíteni, hogy Nicolas Cage minden idők egyik legízléstelenebb farmerkabátjában jelenhessen meg a Beverly Hills-i díszbemutatón, de igazából aznap bármit felvehetett volna magára, úgyis mindenki a szakállára figyelt.

Megyeri Nikolett: Szerintem ezt favágószexuálisnak szánta, de csak egy kissé lesoványodott Bud Spencer-imitátor lett belőle.

Hol lehet ilyen kabátot venni? (Photo by Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images)

Hol lehet ilyen kabátot venni? (Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images)

Cage nejlonszatyorral

1995 márciusában Nicolas Cage-et még bő fél év választotta el a nagy áttöréstől, a Las Vegas, végállomás premierjétől, amiért aztán Oscar-díjat kapott, és aztán sorra jöttek az olyan sikerfilmjei, mint A szikla, a Con Air – Fegyencjárat és az Ál/arc. Azért akkora sztár már bőven volt így is, hogy meghívják a vegasi Hard Rock Hotel megnyitójára. Azt nem tudjuk, hogy a nejlonszatyor tudatos kiegészítőnek számít-e, vagy épp előtte vágtak hozzá valami repiajándékot, amit még nem volt ideje letenni, mindenesetre ez a szett szatyorral és szatyor nélkül is csodálatos.

Megyeri Nikolett: Felül favágó-torreádor, alul mérlegképes könyvelő. Parádés.

Nicolas Cage Santa Monicaban (Photo by Amanda Edwards/Getty Images)

Nicolas Cage Santa Monicaban Fotó: Amanda Edwards/Getty Images)

Feketén-fehéren

Festett szakáll, festett haj, csicsás öv, feltűnő napszemüveg és egy olyan kabát, amiben emberünk próbál laza lenni, de közben azt is jelzi, hogy van mit a tejbe aprítania. A szerelés láttán nem gondolnánk, hogy Cage épp egy filmes díjátadó gálára öltözött fel így, pedig ez történt: a képet a tavaly februárban megrendezett Independent Spirit Award díjátadón lőtték.

Megyeri Nikolett: Ebben a szettben gond nélkül elvegyülhetne a Muzsika TV bármelyik amatőr mulatós formációjában.

Benecz Judit: Erre nehéz szavakat találni. Sok pénzből is lehet szarul felöltözni, na de ennyire?

Ezzel a szereléssel nem tudunk betelni (Photo by gotpap/Bauer-Griffin/GC Images)

Ezzel a szereléssel nem tudunk betelni (Fotó: gotpap/Bauer-Griffin/GC Images)

Mindenből kettő

A Salt Lake City-i repülőtér egy elég unalmas és ingerszegény hely, ezt magam is megtapasztaltam pár éve, amikor három órán át kellett ott várakoznom. Nem csoda, hogy Nicolas Cage 2018-ban azzal szórakoztatta magát, hogy ilyen különös hacukákba bújva szaladgált arrafelé, és eközben még arra is jutott energiája, hogy a ruházata annyira rejtélyes legyen, hogy az ezzel kapcsolatban felmerülő kérdéseikre még a trendrovatunk szerkesztői sem találtak válaszokat.

Benecz Judit: Miért kell két napszemüveg?

Megyeri Nikolett: Lehet, hogy Nicolas Cage szerint a kalap az új kézitáska. Más logikus magyarázatot ugyanis nem találok arra, hogy miért van a kezében egy kalap, miközben a fején is van már egy másik. 

Mindig a repterekre tartogatja a legjobb cuccokat (Photo by SMXRF/Star Max/GC Images)

Mindig a repterekre tartogatja a legjobb cuccokat (Fotó: SMXRF/Star Max/GC Images)

Állatminták nagy barátja

Ha nagyon egyszerűen akarnánk összefoglalni a Cage-stílus esszenciáját, akkor azt mondanánk, hogy a bőrkabátok és az állatminták találkozása különféle feltűnő kiegészítőkkel (kalap, napszemüveg, csicsás övcsat stb.) Ez a Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtéren (LAX) 2018-ban készült kép tökéletesen foglalja össze a lényeget.

Benecz Judit: Nincs az az állatminta, amivel ne birkózna meg Nicolas Cage felsőteste.

Megyeri Niki: A párducminta-lakkbőr kombót mi mással is lehetne pazarabbul lefojtani, mint egy robotszuperhősös pólóval?

Nicolas Cage egy tavalyi forgatáson (fotó Profimédia)

Nicolas Cage egy tavalyi forgatáson (Fotó: Profimédia)

Rózsaszínű álom

Összeállításunk legfrissebb fotója még tavaly októberben készült. Bár a filmes fotókat mellőztük, ebben az esetben kivételt tettünk, ugyanis a részben Budapesten forgatott The Unbearable Weight of Massive Talent című filmben Nicolas Cage saját magát alakítja, és a fotó alapján ezt a rózsaszín bőrdzsekit valószínűleg magánemberként is simán felvenné. És a maszkja se rossz!

Megyeri Nikolett: Real man wear pink. Real man wear felvarró.

Benecz Judit: Harry Styles hozzá képest kismiska, ha a nőies darabok beemeléséről van szó. Ezt a dzsekit rajta kívül csak Barbie babán tudnám elképzelni.

Nicolas Cage, a Dallas-szexuális (Photo by Jeff Daly/FilmMagic)

Nicolas Cage, a Dallas-szexuális (Fotó: Jeff Daly/FilmMagic)

Dallas Cage

Ha azt gondolnád, hogy a fenti kinézettel emberünk valami nagy, texasi eseményen vett részt, akkor ki kell ábrándítanunk: a híres Daytona 500 autóversenyt tekintette meg a floridai Daytona Beach-en található versenypályán. Ha feltűnne mellette Jockey Ewing egy whiskyvel, meg sem lepődnénk.

Benecz Judit: Ez az olajmágnás imidzs nagyon bejön neki, itt egyébként még egész rendezett az összkép, bár nem látjuk a nadrágot. És az övcsatot.

Kaliforniai elegancia a kilencvenes évekből (Photo by Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images)

Kaliforniai elegancia a kilencvenes évekből Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images)

Mr. Műszál

Ha valakinek a ruha szabása és anyaga alapján nem sikerült volna rájönnie: a kép a kilencvenes években készült, Cage legjobb korszakában, amikor sorra kapta a jelöléseket és a díjakat a Las Vegas, végállomás című filmben nyújtott alakításáért. Itt éppen az Independent Spirit Award gálán parádézott olyan ruhában, amiben ma már az alkoholista Lali sem merne elmenni locsolkodni húsvétkor.

Megyeri Nikolett: A képek tanulsága szerint Cage még valamikor a nyolcvanas években csúszhatott rá a fényes textúrák viselésére, erről a stílusról aztán később sem tudott lejönni.

Benecz Judit: Ekkora műszálmennyiség csak nagyon-nagyon kevés öltönyben gyűlik össze. Ez itt bizonyára egy különleges darab. Verőfényes napsütésben legalább olyan jól benntartja az izzadtságot, mint egy nejlonzacskó.

A Judas Priest legújabb tagja? (Photo by JC Olivera/Getty Images)

A Judas Priest legújabb tagja? (Fotó: JC Olivera/Getty Images)

Szegecselt Cage

Ezúttal a bőrkabát annyira sok, hogy maga Cage is érezhette, hogy nem kell ezt még megbolondítani valami különleges kalappal vagy tarka pólóval. Azért egy masszív övcsat nélkül nem tudott elindulni otthonról. A kép amúgy a Szín az űrből című horrorfilmje tavaly januári bemutatóján készült Los Angelesben.

Megyeri Nikolett: Önmagában a párducgallér, önmagában a szegecs vagy önmagában a piros szegély valóban kevés lett volna erre a dzsekire. Ezek így, együtt, közösen – plusz az övcsat – ütnek úgy istenigazán, ahogy azt kell…

Benecz Judit: Nicolas Cage szótárában a sok a kevés, a nagyon sok az éppen elég, ehhez a kabáthoz meg csodálkozom, hogy lemaradt a rózsaszín napszemüvege.

Cage és a legendás kígyóbőr dzseki (Photo by Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images)

Cage és a legendás kígyóbőr dzseki (Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images)

A kígyóbőr dzseki

Idióta punk: „Mondtam már, hogy úgy nézel ki ebben a dzsekiben, mint egy bohóc?”

Sailor: „Ez egy kígyóbőr dzseki. Ez az egyéniségem és a személyes szabadságba vetett hitem szimbóluma”.

A fenti sorok a Veszett a világ című 1990-ben bemutatott filmben hangzanak el, és Nicolas Cage annyira magáénak érezte a szerepet és a kabátot, hogy bár nagyon figyel arra, hogy ugyanabban a bőrdzsekiben ne mutatkozzon a nagyérdemű előtt kétszer, ez a kígyóbőr kabát akkoriban annyira hozzá nőtt, hogy számos alkalommal viselte, és gyakorlatilag összenőtt vele. Itt például a Total Recall – Az emlékmás című Arnold Schwarzenegger-film premierjére kapta fel magára, és gyanítjuk, itt vette a fejébe, hogy ő és a bőrdzsekik egy ragyogóan összeillő páros.

Talpig bőrben (Photo by Frank Trapper/Corbis via Getty Images)

Talpig bőrben (Fotó: Frank Trapper/Corbis via Getty Images)

A forró bőrnacis

A Tolvajtempó című akciófilm díszbemutatóján 2000 verőfényes nyarán tartották, de ez nem akadályozta meg Nicolas Cage-et abban, hogy a vörös szőnyegre bőrkabátban és bőrnadrágban menjen. Biztos villantani akart valamit a menő csodajárgányok és Angelina Jolie mellett.

Benecz Judit: Csodálom, hogy még nem mentek neki az állatvédők.

Megyeri Nikolett: Nicolas Cage öltözködési stílusának esszenciája ez a szett: állatmintás is, bőr is, fényes is, fekete is. Egy cowboykalap talán még elfért volna.

Nic Cage dzsigoló üzemmódban (Photo by J. Countess/WireImage)

Nic Cage dzsigoló üzemmódban (Fotó: J. Countess/WireImage)

Az olasz dzsigoló

Nicolas Cage-ről tudni lehet, hogy olasz származású (Coppola-sarj), de ez az öltözködésében azért viszonylag ritkán köszön vissza, leszámítva azt, hogy az ingeket nem szereti nyakig begombolni, és szereti kicsit dzsigolósan hordani. Ebben a szerelésében ötvöződik az állatmintákhoz vonzódó Cage és az elegáns Cage, de ebből a találkozásból semmi jó nem születik. Ezt az öltözéket egyébként a Szörnyszülők című horror-komédiája torontói premierjére húzta fel még 2017-ben.

Benecz Judit: Kültelki autókereskedők must have szerelése: egymáshoz nem passzoló nadrág és zakó, természetesen fényes anyagból, mert drágának néz ki. Mintás ing kigombolva és a nyaklánc. Fogpiszkáló hol marad?

Ha még mindig nincs eleged Nicolas Cage-ből:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top