nlc.hu
Trend

Kothencz Ildikó, körmösmarketinges

„Nézem a szolgáltatás mögött az embert” – Kothencz Ildikó körmösmarketinges

A szépségipart sem kímélte a válság, egy pécsi marketingspecialista műkörmösöknek indított ingyenes mentorprogramot.

A koronavírus okozta gazdasági helyzet idén sem kíméli a szolgáltató szektorban dolgozókat. Egy pécsi marketingspecialista, Kothencz Ildikó „kéthetes ingyenes mentorprogram körmösöknek” címmel indított online eseményt, ahol mindennap segít az otthon ragadt műkörömépítőknek.

Honnan jött az ötlet, hogy mentorprogramot indíts?

A lezárásról szóló bejelentés hatására minden körmös le volt sújtva. Rengeteg ügyfelem van ebből a szektorból, így megpróbáltam azonnal reagálni a problémájukra. Ez az időszak számukra óriási kiesés, pedig már eddig is jelentős bevételcsökkenésről számoltak be a járvány alatt. Arra gondoltam, ha ezeket a heteket támogató közösségben, fejlődéssel tölthetnék, az biztosan felvidítaná őket. Éreztem, most van itt a lehetőség arra, hogy valós segítséget nyújtsak emberek egy nagyobb csoportjának. Még aznap kitettem különböző Facebook-csoportokba az eseményt. Az érdeklődés mértéke engem is meglepett, özönlöttek az új tagok.

Külön csoportot indítottál körmösöknek?

A „Körmösmarketing – vidd sikerre körmösvállalkozásod” Facebook-csoportot kifejezetten a szakmában dolgozóknak indítottam, hogy legyen egy hely, ahol marketing és értékesítési tippeket kaphatnak, ingyenesen juthatnak segítséghez. Itt indítottam el a programot, mely segít leküzdeniük az elkeseredettséget, reményt és erőt ad nekik, és olyan témákat tárgyal, melyekről nem tanulnak sem a tanfolyamon, sem pedig szakmai továbbképzéseken.

A női vállalkozók ereje, kitartása és küzdőszelleme inspiráló a számomra

Kothencz Ildikó körmösmarketinges

Mit jelent pontosan a körmösmarketing?

A „körmösmarketing” egy marketingszolgáltatás kifejezetten a kéz- és lábápolóknak, műkörömépítőknek. A szolgáltatás részét képezik a szakma speciális igényeire szabott előadások, letölthető dokumentumok, illetve egyéni konzultáció. A mentorprogramban mindennap jelentkezem élő videóval reggel kilenckor (a videó később visszanézhető), ahol is vállalkozói szemlélettel beszélek a szakmáról, online jelenlétről, marketingről, majd elmondom a napi feladatot, ami többnyire írásos, de van, hogy gyakorlati. A feladatra a válaszokat elküldhetik nekem privát üzenetben, vagy oda is kommentelhetik a megosztott videó alá. Mindenkinek adok visszajelzést, kialakul egy párbeszéd, ahol még több segítséget kaphatnak. Napról napra növekszik a csoport, a tagok rendkívül lelkesek és hálásak, élvezik a közös munkát. Kezd kirajzolódni egy igazán összetartó közösség, nagyon jó a hangulat!

A legtöbb ügyfeled a szépségiparból érkezik hozzád. Ez véletlen?

Szabadúszó marketingesként változatos területeken dolgozó ügyfeleim voltak, amíg meg nem keresett egy barátnőm, hogy segítsek. Ő volt az első körmös ügyfelem, utána jöttek mások is. Felfigyeltem arra, hogy milyen kiélezett a versenyhelyzet ebben a szakmában. Nehéz helyzetben vannak a körmösök, nagyon nagy a konkurencia, az OKJ-s tanfolyamok egészen tavaly év végéig négy-öt hónapos gyorstalpalókon gondoskodtak a bőséges utánpótlásról. A körmösökkel beszélgetve megértettem azokat a problémákat, amikkel nap mint nap küzdenek, és sikerült működő megoldásokat nyújtanom a számukra. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, erre a területre specializálódom.

Motivál, hogy más nőket mentorálsz, segítesz?

A női vállalkozók ereje, kitartása és küzdőszelleme inspiráló a számomra. Van abban valami varázslatos, amikor nők egymásban nem a vetélytársat látják, hanem összefognak, segítik egymást és közösen keresnek megoldást problémákra. A nőknek különleges teremtőerejük van; alkotnak, felvirágoztatnak, támogatnak, és ahogyan egy gyermeknek adnak életet, két nő jelen tud lenni egymás „születésénél” is, bábáskodva egymás tervei és álmai felett. Az ilyen kötelékek gyógyítóak és transzformatívak. A bátorítás és egymás jóindulatú segítése új kapukat nyit meg az emberi lélekben. A csoportban jelen vannak ezek a jótékony energiák, és hogy én teremthettem meg ehhez a közeget és láthatom felvirágzását, nagyon nagy boldogsággal tölt el.

Önismereti, coaching technikát ötvözöl marketinges elemekkel. Hogyan született meg a saját stílusod?

Ez a stílus leginkább az egyéniségemből fakad. Sok ügyfelem mondta, hogy az energiáimmal felrázom őket, lendületet adok. Így született meg a marketingszolgáltatásom fantázianeve is, a „wakey marketing” az angol wakey-wakey (ébresztő!) kifejezésből és a szlogenem: reggeli kávé vállalkozásodnak. Azt veszem észre, ahová csak beteszem a lábam, ott hamarosan nagy lesz a nyüzsi, átalakul a vállalkozás élete. Az ügyfeleim csillogó szemekkel tervezgetnek velem, élvezik a jelenlétem, mert inspirálónak érzik. Természetesen rengeteg önismereti munka, illetve önképzés is van mögöttem, és a mai napig képzem magam. Az online marketing világában ez elengedhetetlen, hiszen lépést kell tartani a folyamatos változásokkal, fejlesztésekkel, hogy az ügyfeleimnek naprakész segítséget nyújthassak. A szakmai fejlődésen kívül azért tartom fontosnak az önismereti munkát is, mert a siker felé vezető úton a szakmai tudás mellett szükség van kitartásra, megküzdési stratégiákra is, ezt adom tovább az ügyfeleimnek.

Így dolgozik a körmösmarketinges

A női vállalkozók ereje, kitartása és küzdőszelleme inspiráló a számomra (Fotó: Artyom GeodakyanTASS via Getty Images)

Van, aki hiába próbálkozik adott szakmán belül.

A sikertelenség hátterében túlnyomó többségben önbizalomhiány, kiégés és még sok egyéb probléma áll, nem lehet igazán hatékony marketinges segítséget nyújtani „coaching” nélkül. Nézni kell a szolgáltatás, illetve a termék mögött az embert, illetve a vállalatot is. Rendszeres nehézség, hogy az emberek, bár tudják, hogy szükséges képviselniük magukat az online térben, de kellemetlen a számukra, szorongást élnek meg a gondolattól, hogy nyilvánosság előtt beszéljenek a vállalkozásukról, építsenek kapcsolatot a követőikkel. Ilyenkor is szükség lehet egy átfogóbb megértésre, célzott tanácsokra. Ez természetesen nem pszichoterápia, inkább bátorításról és a marketing gyakorlati alkalmazására való ösztönzéséről van szó, és mindig kihangsúlyozom, hogy komolyabb lelki problémákkal szakembert kell felkeresni. 

Neked mi segít?

A mottóm, ami mindig mindenen átsegített: „Maradj mindig mozgásban.” Ennyi. Persze jóval több van emögött, mint ez a három szó. Számomra ez azt jelenti, hogy sosem szabad feladni. Ha kudarc ér, állj fel és próbáld meg másképp. Ha nehéz időszakon mész keresztül, akkor is kelj fel mindennap és tegyél meg mindent azért hogy a holnapod már szebb legyen. Ha nem megy futva, akkor próbáld meg sétálva, ha úgy sem, akkor kúszva és így tovább. A lényeg, hogy amire épp aznap képes vagy, azt tedd meg az álmaidért, és az eredmény nem marad el!

 Mivel dobhatja fel vállalkozását egy körmös?

Kreatív, önazonos és egységes közösségimédia-felület kialakításával és kitartó, következetes online jelenléttel lehet a legnagyobb sikert elérni, mely összhangban van a vállalkozó személyiségével, a vállalkozás imidzsével és a vendéget fogadó környezettel. „Tuti gyorstippek” nincsenek, a vendégkört napi szintű munkával lehet növelni és ehhez adok útmutatást a csoportban, illetve személyesen.

Még mindig nehezebb egy nőnek ma érvényesülni, mint egy férfinak.

A helyzet jobb, mint száz éve volt, de ez nem jelenti azt, hogy ideális. Egyenlőtlenség van mind lehetőségekben, mind a nők képességeinek és teljesítményük megítélésében a férfiakéhoz képest, viszont az egyenlőtlenség mértéke csökken. A vágyott és a nők számára igazságos állapot messze van még és sok küzdelem vezet odáig. A nők egyre inkább tudatában vannak jogaiknak és lehetőségeiknek, és egyre több támogatás elérhető a számukra, ami remek.

Van olyan férfi, aki nem ijed meg attól, hogy önmagadban is kerek egész vagy, nem szorulsz támogatásra?

Ugyanezt megkérdeznéd-e egy sikeres férfitól – megijednek-e tőle, és sikereitől a nők? Ha a válasz nem, láthatod is, mennyire jelen van még mindig a férfiak és nők egyenlőtlen megítélése, a céljaikat és ambíciójukat övező kettős mérce, úgy a mindennapjainkban, mint ebben a kérdésben. Sok férfiban még mindig a támogatásra szoruló, törékeny nő képe él, és ez az elvárásuk is egy női társ felé. Ez csak a nők irányításának vágyából származik, és a több évszázados egyenlőtlen felállás következménye, nem pedig egy olyan ideál, amit bármely huszonegyedik századi nőnek követnie kellene.

Milyen típusú nőkből áll a közösséged?

A követőim lelkes, ambiciózus, és kitartó nők, akik készek tanulni, fejlődni és keményen dolgozni az álmaikért. Maximális tiszteletemet élvezik, a lendületük és lelkesedésük példaértékű. A körmösök profi szakemberek, művészek, akik a legtöbbször igencsak maximalisták, igényesek a munkájukra. Nagyon élvezem a velük való munkát, én is sokat tanulok tőlük.

A vírus miatti leállás nehéz helyzetbe hozta a szépségipart is:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top