nlc.hu
Trend

Ha idén sincs fesztiválszezon, jöhet a csődhullám

Ha kisebb fesztiválokat sem lehet tartani idén, a fesztiválok 60 százaléka tönkre fog menni

Márta István rendező, a Fesztivál Szövetség elnöke nagyon pesszimistán látja a szektor helyzetét. Ha nem lesznek enyhítések a nyáron és állami segítség sem jön, indulhat a csődhullám.

A tavalyi nyár a fesztiválszervezők számára kuka volt, minden jelentősebb esemény elmaradt, és idén sem állunk jól. A helyzet annyira nem ígéretes, hogy a Balaton Sound és a VOLT fesztivál elmaradását már be is jelentették. Márta István, a Fesztivál Szövetség elnöke szerint enyhítés híján a könnyűzenei fesztiválok hatvan százaléka idén tönkre fog menni – mondta el az ATV-ben egy interjú során.

Idén is elmarad a fesztiválszezon? (fotó: Pixabay)

Idén is elmarad a fesztiválszezon? (Fotó: Pixabay)

Jelen pillanatban a fő gondot az jelenti, hogy tervezhetetlenek a fesztiválok, mivel a járvány alakulása is kiszámíthatatlan. Minden azon múlik, mikor jöhet a lazítás és milyen mértékben. A nagy fesztiválok kapcsán nagyon borúlátó: szerinte már elérkezett az a vörös vonal, ami után a jegyelővásárlást nem lehet megkezdeni, így ezeket nagy valószínűséggel nem lehet megtartani a nyár folyamán. A kisebb fesztiválokat a fokozatosság jegyében talán meg lehet tartani, és ezek esetében akár még arra is lehetőség van, hogy kevesebb vendéggel és előadóval egy későbbi időpontra halasszák őket. Idén nagyon rugalmasnak kell lenni. Fontos kérdést jelent, szükség lesz-e a belépéshez oltási igazolványokra. Ez azért fontos, mert a 18 éven aluliak számára még nem tudni, mikor kezdődhet meg az oltások beadása, és ha nekik is igazolvány kell a belépéshez, akkor a legfiatalabbak és a családok biztosan távol maradnak az idei fesztiválszezontól. A szakmai szervezetek próbálják a döntéshozókat befolyásolni abban, hogy kövessék a fokozatosság elvét.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top