nlc.hu
Trend

Elegáns megoldás buktatja le a deepfake-videókat

Meglepő módszerrel harcolhatunk a deepfake videók ellen

Tízből kilencszer kiszúrja a hamisított arcokat egy új fejlesztés.

Az elmúlt években vált ismertté egy ijesztő új technológia, amelynek alkalmazásával a valóditól szinte megkülönböztethetetlen videókat lehet készíteni ismert emberekről. Pontosabban, bárkiről, akiről kellő mennyiségű, jó minőségű fotó érhető el az interneten. A deepfake lényege ugyanis, hogy az adott személyt ábrázoló képekből „felépíti” az illető arcának a digitális mását, amelyet aztán egy korábbi – esetleg teljesen más embert ábrázoló – videóra ráillesztve azt a benyomást keltheti, mintha az ismert ember olyasmit tett vagy mondott volna, ami valójában sohasem történt meg.

Az egyik első, világszerte ismertté vált felvételen például a 44. amerikai elnök, Barack Obama látható, a BBC felvétele bemutatja, hogyan modellezték a száj-, és arcmozgását, és korábbi beszédeinek hangját hogyan vágták a digitális „ál-Obama” alá.

Érdemes megnézni az alábbi felvételeket is, amelyen Tom Cruise deepfake-mása látható. A képsorokat egy Miles Fisher nevű férfi videóiból készítették, itt lehet megnézni, hogy egyébként mennyire nem hasonlít az amerikai színészre.

Mint látható, a deepfake-technológia ma már bőven alkalmas a megtévesztésre, éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelő eszközeink legyenek ellene. Egy-egy manipulált videóval ugyanis komoly károkat lehetne okozni, elég csak arra gondolni, mi lett volna, ha valaki a deepfake-Obamán keresztül üzen hadat az USA nevében egy másik országnak.

Szerencsére a Binghamton University kutatói érdekes és nagyon elegáns megoldást találtak a deepfake elleni harcban. Az általuk kifejlesztett FakeCatcher nevű eszköz ugyanis a Cybernews értesülései szerint az esetek 90 százalékában képes kiszúrni, ha nem valódi embert ábrázoló felvétellel, hanem deepfake-manipulációval van dolga.

A módszer egyszerűségében zseniális: a rendszer képes érzékelni az arcbőr színének legapróbb változásait, amelyet az emberi szem már nem érzékelne. A bőrünk színe ugyanis a szívverésünktől függően változik, ahogy több vagy épp kevesebb vér áramlik át az ereinken. Mivel azonban a deepfake-arcokat állóképekből, fotókból építik fel, azok színe nem annyira egységes és nem is változik a szívverésnek megfelelően.

Elegáns megoldás buktatja le a deepfake-videókat

Mark Zuckerberg és deepfake-hasonmása. Kitalálod, melyik az eredeti? (Fotó: Getty Images)

A FakeCatcher ezeket az apró változásokat – pontosabban azok hiányát – képes érzékelni és így tud figyelmeztetni rá, hogy nem valódi videót, hanem deepfake-et látunk.

Még több deepfake az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top