nlc.hu
Trend

Festett farmer házilag

Nem fogsz hinni a szemednek: ezzel technikával egyedivé varázsolhatod farmereidet

Egyedileg festett farmert viselni nagy divat, és a legjobb, hogy te magad is elkészítheted, ha kedved tartja. Hogyan állj neki? Segítünk!

Farmerdzsekit, farmerszoknyát csak azért kidobni mert régi, vétek és pazarlás, pláne, ha semmi baja, csak mi untunk rá szegényre. Inkább újítsuk fel, amire remek megoldás a farmerfestés. Nem csak új stílust adhatunk a ruhának, de kiélhetjük alkotóvágyunkat is. Tekintsünk bátran festővászonként a dzseki hátuljára, pingáljunk virágokat, vagány feliratokat a nadrágra, szoknyára, garantáltan egyedi lesz az eredmény. Hogyan készül a festett farmer? Varga Esztert, az Aestherar egyedi farmerek készítőjét kérdeztük.

Farmerfestés A-Z-ig

Elkészületek

Első és legfontosabb, hogy nem mindegy, milyen farmer az a farmer. A rugalmas anyagon könnyen törhet, végigrepedezhet a festék, ezért a merev, klasszikus denim az, amin remekül működik a művészkedés.

Mielőtt nekiállnánk farmert festeni, mossuk ki a ruhát, de ügyeljünk rá, hogy öbítőt ne használjunk, ez ugyanis befolyásolhatja a festés tartósságát. Miután megszáradt, és szükség esetén átvasaltuk, kezdődhet az alkotás folyamata.

Festékválasztás

„A legtöbb hobbiboltban vagy művészkellékes boltban kaphatunk textilfestéket, melyek közül olyat válasszunk, ami textil és bőr festésére is alkalmas.” – javasolja Eszter. Nem kell súlyos tízezreket elkölteni festékekre, a 7-800 forintos darabáras festékek is megfelelőek otthoni célra. Elég az alapszíneket megvásárolni (sárga, piros, kék, valamint melléjük a fehér és fekete), ezekből már mi magunk is kikeverhetjük a többi árnyalatot.

Aestherar festett farmerdzsekik

Aestherar festett farmerdzsekik (Fotó: Varga Eszter)

Farmerfestési trükkök és praktikák

Ha világos színekkel, például bézzsel dolgozunk, érdemes először fehérre lefesteni az anyagot, majd száradás után felvinni a kívánt árnyalatot, így sokkal élénkebb lesz a színhatás. Összetett képek, aprólékosabb díszítések esetén készítsünk a farmerre vázlatot, így az arányokra is jobban tudunk ügyelni. Nem kell aggódni, ezek a ceruzával húzott vonalak eltűnnek ha ráfestünk – vagy legkésőbb az első mosást követően.

Eszter azt javasolja, nem vigyük fel túlzottan vastag rétegben a festéket, ugyanis száradást követően az könnyen berepedezhet. Ha befogta az anyagot a festék, és szépen látható, jó lesz száradást követően is. Ellenben akkor sem kell aggódni, ha átüt az anyag belső oldalára, megfelelő színrögzítéssel nem fogja megfogni az alatta viselt ruháinkat. „Akkor fog átütni a festék, ha az nagyon fel van vízezve, de még mindig inkább üssön át a festék, ha úgy könnyebben bánunk vele, minthogy túl vastag réteget képezzen az anyagon.” – javasolja Eszter.

Farmerfestés lépései

Tiszta, sima anyagon kezdjünk el dolgozni, szükség esetén ceruzával készítsünk vázlatot, illetve fessük fehérrel át a díszítendő felületet, ha világos színekkel is dolgoznánk.

Ezután bármilyen, a célnak megfelelő vastagságú, szőrét nem hullató ecsettel vigyük fel a mintát, először a nagyobbakat, majd a kisebbeket. Ha rétegeznénk a színeket, ügyeljünk a festékmennyiségre, illetve szükség esetén várjuk meg, míg az első réteg festék kicsit megszáradt, csak utána kezdjünk neki a következőnek.

Ha elkészültünk a festéssel, hagyjunk kellő időt a száradásra, Eszter szerint mindig kell 24 órát állnia, ezt követően jöhet csak a fixálás. A mintát sütőpapíron vagy konyharuhán keresztül vasaljuk át gőzölés nélkül, körülbelül 160 fokon. “Nagyon fontos rögzíteni a színeket, legalább 3-4 percig vasaljuk az anyagot.” – javasolja Eszter.

Ezt követően nincs már más hátra, élvezzük munkánk gyümölcsét és viseljük büszkén tökéletesen egyedi farmerünket! A mosásával azért óvatosak legyünk: “Egyik festék esetén sem ajánlom, hogy mosógépben mossuk a festett farmert, elképzelhető ugyanis, hogy lekopik egy réteg a tetejéről. Kézzel szabad mosni, langyos vízben. Ne csavargassuk az anyagot, valamint kiterítve szárítsuk, így hosszú ideig megőrzi a minta az élénkségét.”

Még több DIY

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top