nlc.hu
Trend

Királyi öltözékek titkai

Tiarájával üzent II. Erzsébet Trumpéknak – Királyi öltözékek rejtett jelentései

Kíváncsi vagy, milyen titkokat rejtett II. Erzsébet menyasszonyi ruhája, Diana hercegnő smaragd fejdísze, Meghan Markle fátyla vagy épp Beatrix hercegnő táskája?

A brit királyi család tagjai rendszeresen viselnek olyan ruhákat és kiegészítőket, melyek az elegancián és az esztétikumon felül valamilyen rejtett jelentéssel is bírnak. Ezek közül idézzük fel a legemlékezesebbeket.

Erzsébet hercegnő esküvői ruhája

Erzsébet hercegnő és Fülöp herceg esküvője

Erzsébet hercegnő és Fülöp herceg esküvője (Fotók: Getty Images/Wikipedia)

Erzsébet hercegnő (a későbbi királynő) 1947. november 20-án ment feleségül Fülöp herceghez. Az esküvői ruha megtervezésére az édesanyja, Erzsébet királyné kérte fel Norman Hartnell divattervezőt. Az elefántcsontszínű szaténruhát tízezer gyönggyel díszítették, a hozzá tartozó uszály pedig 4 és fél méter hosszú volt. A kreációt Botticelli A tavasz című festménye inspirálta és a jövőbe vetett hitet, a nemzet megújulását is szimbolizálta a II. világháború után. Érdekesség, hogy a reneszánsz művész 1482-ben esküvői ajándékként festette az ihletforrásként szolgáló képet Lorenzo de Pierfrancesco de’ Medici és arája számára.

Nyakék, homlokpántként

Diana hercegnő és Károly herceg 1985

Diana hercegnő és Károly herceg 1985-ben, a melbourne-i Southern Cross Hotelben (Fotó: Anwar Hussein/Getty Images)

Diana a hercegi pár 1985-ös ausztráliai útjára II. Erzsébettől kapta kölcsön Mária királynő nyakékét, a Cambridge Emerald Chokert. A walesi hercegnő azonban a melbourne-i Southern Cross Hotelben tartott bálon nem rendeltetésszerűen, vagyis a nyakában, hanem egyfajta lázadásként, homlokpántként viselte az ékszert. Ezzel gyakorlatilag kifejezte, hogy bár tagja a brit királyi családnak, mégis megőrizte a saját stílusát, egyéniségét.

A kismamaruhák

Katalin és Diana hercegnő

Katalin és Diana hercegnő fiaik születése után (Fotók: Getty Images)

Katalin hercegné sokszor tisztelgett már Diana hercegnő emléke előtt azzal, hogy az ő ikonikus outfitjeihez hasonló öltözékeket viselt. A két legemlékezetesebb ilyen alkalom azonban minden kétséget kizáróan az volt, amikor a hercegné 2013-ban György herceg, illetve 2018-ban Lajos herceg születését követően is olyan ruhákban lépett először a nyilvánosság elé a St. Mary’s Kórház bejáratánál, melyek egyértelműen Diana szettjeit idézték Vilmos herceg és Harry herceg születése utánról. 

A sasos ruha

Katalin hercegné és Vilmos herceg Németországban

Katalin hercegné és Vilmos herceg Németországban ( Fotók Getty Images)

Amikor a brit királyi család tagjai külföldre látogatnak, tiszteletük jeléül gyakran választanak olyan ruhákat vagy kiegészítőket, melyek az adott ország hagyományaira, szimbólumaira utalnak. Katalin hercegné így tett többek között a hercegi pár 2017-es németországi útján, melynek záróeseményén egy német divattervező, Markus Lupfer kreációját viselte. Bár távolabbról kevésbé volt feltűnő, közelebbről már jól látszott, hogy a ruha sasos mintázatú, ami utalás volt az ország nemzeti szimbólumának számító és címerében is szereplő birodalmi sasra.

A pipacsos ruha

Diana hercegnő 1981-ben és Katalin hercegné 2017-ben

Diana hercegnő 1981-ben és Katalin hercegné 2017-ben (Fotók: Getty Images)

2017 augusztusában Vilmos herceg, Harry herceg és Katalin hercegné a Kensington-palota csupa fehér virággal beültetett kertjében emlékeztek meg a húsz évvel korábban elhunyt Diana hercegnőről. Az eseményre Katalin egy Prada ruhát vett fel, mely több rejtett jelentést is hordozott. Egyfelől feltűnően hasonlított arra a virágos ruhára, melyet Diana 1981-ben, az esküvője főpróbáján viselt, másrészt pedig pipacsminták díszítették, ez a virág pedig a briteknél a háborúban elesett katonákról való megemlékezés, illetve a háború és a béke jelképe. A néhai walesi hercegné harcos életét és halálának körülményeit ismerve ugyanakkor a szimbólum rá is vonatkoztatható.

Meghan Markle menyasszonyi fátyla

Meghan Markle az esküvője napján

Meghan Markle az esküvője napján (Fotó: Andrew Matthews – WPA Pool/Getty Images)

Meghan Markle minimalista stílusú Givenchy menyasszonyi ruhában állt oltár elé, az esküvői öltözékének legdíszesebb eleme az 5 méter hosszú selyemtüll fátyol volt. A fátyolba több száz óra kézi munkával hímezték bele a Brit Nemzetközösség 53 országának egy-egy jellegzetes növényét, ezzel is jelképezve a nemzetközösség egységét. Mindemellett a kiegészítő egy aprócska, észrevehetetlen, de annál romantikusabb titkot is rejtett, melyet Meghan később, egy dokumentumfilmben árult csak el: egy pici anyagdarabot is belehímeztek abból a kék ruhából, melyet Markle azon a vakrandin viselt, ahol megismerkedett Harry herceggel.  

Beatrix hercegnő táskája

Beatrix hercegnő a 2018-as virágkiállításon

Beatrix hercegnő a 2018-as virágkiállításon (Fotó: Getty Images)

Beatrix hercegnő a 2018-as Chelsea Virágkiállításon egy fekete Pop & Suki doboztáskával jelent meg, melyen a Be cool Be nice (Légy menő, légy kedves) felirat volt olvasható. Ez a mondat egy cyberbullying-ellenes mozgalom – illetve a kapcsolódó könyv – szlogenje, melyet olyan hírességek mellett, mint Kendall Jenner vagy Willow Smith, Beatrix hercegnő is támogat.

Eugénia hercegnő menyasszonyi ruhája

Eugénia hercegnő esküvői ruhája

Eugénia hercegnő esküvői ruhája (Fotók: Getty Images)

Eugénia hercegnő 2018 októberében ment feleségül Jack Brooksbank italmágnáshoz a Windsor-kastély Szent György-kápolnájában. Menyasszonyi ruháját Peter Pilotto és Christopher de Vos tervezték. A yorki hercegnő kifejezett kérése volt, hogy a ruhában látható legyen a hátán lévő sebhely, mely a gerincműtéte után maradt, amit 12 éves korában végeztek el rajta, súlyos gerincferdülése miatt. Ezzel a gesztussal akart tisztelegni az orvosai előtt, illetve inspirálni azokat, akik hasonló egészségügyi problémával küzdenek. A ruhára számos olyan motívum is került, melyek sokat jelentenek Eugénia számára: a szamárbogáncs Skóciára, a lóhere Walesre és a menyasszony anyai örökségére, York Rózsája és a borostyán pedig pár otthonára utalt. 

Sarah yorki hercegné táskája

Sarah Ferguson Eugénia hercgenő esküvőjén

Sára yorki hercegné Eugénia hercegnő esküvőjén (Fotó: Pool/Max Mumby/Getty Images)

Eugénia édesanyja, Sarah yorki hercegné lánya esküvőjén egy vintage Manolo Blahnik táskát tartott a kezében, amivel a saját édesanyjáról, az 1998-ban autóbalesetben elhunyt Susan Barrantesről emlékezett meg. Ugyanezt a táskát viselte ugyanis Barrantes 1986-ban, amikor lánya feleségül ment András yorki herceghez.

II. Erzsébet tiarája

II. Erzsébet és a Trump házaspár

II. Erzsébet és a Trump házaspár 2019-ben (Fotó: Alastair Grant – WPA Pool/Getty Images)

II. Erzsébet 2019 nyarán a Buckingham-palotában adott bankettet a szigetországba látogató Donald Trump amerikai elnök és felesége tiszteletére. Az eseményen a brit uralkodó egy olyan tiarát viselt, melyet a Garrard-ház készített a számára, méghozzá annak a 96 darab rubinnak a felhasználásával, melyeket még nászajándékba kapott Burma népétől, a betegségekkel és a gonosszal szembeni védelem jelképeként. 

Királyi stílus:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top